Má někdo zkušenosti s množením talovínů

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6665) - 70.100 (?)
30.4.2010 10:16

Jestli talovín je takový malý žlutý, co se mu omylem říká upolín, tak toho máme na záhoně celé koberce a vždy toho musíme část vytrhat, aby to nezaplevelilo celý záhon.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 111.204 (?), 29.4.2010 21:56, zobrazeno: 7371x

Rád bych se zeptal, zda má něko zkušenosti s množením talovínů. Teď mi dozrávají malé tobolky obsahující semena. Podle literatury by neměl být problém talovín namnožit výsevem. Rád bych věděl, zda semena vyklíčí ještě letos, nebo až příští rok. Děkuji.

Talovíny na jaře
Talovíny na jaře

host - 176.18 (?), 29.4.2010 23:40

Talovíny se samy vysévají, nebo zralá semena můžete vysít sám. Ale pozor při pletí, semenáčky jsou malinké nitky s dvěma jednoduchými lístečky proti sobě (ani nevím, jestli ještě letos nebo až za rok), další rok vyrostou na nitkách malinké hvězdičky lístků, za rok větší a až další rok kvetou. Vypadá to zdlouhavě, ale měla jsem původně 2ks a teď je jich všude naseto, už několik let rozdávám...           Lída

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 178.81 (?), 30.4.2010 7:52

Paní Lído, to jste tedy šikovnější, nebo máte lepší zem, mě kvetou až tak po 5 letech, a to je rozhazují pod keři po celé zahradě již desítky let.

host - 61.106 (?), 30.4.2010 10:03
Uzrálá semena hned po otevření semeníků seberte a vysejte - slabě přisypat zeminou (možno i do truhlíku s odtokem přebytečné vody). Zem by NEměla zcela vyschnout - zdůrazňuji ; může to být v temnu venku nebo v budově (zakrytý truhlík může být třeba i ve sklepě uložen a občas kontrolovat výskyt škůdců - brouci, myši atd.), aby nerostl plevel - proto v temnu ; a na podzim, už nechat volně venku, ať na výsev působí kolísání teplot to jest i mráz v zimě. Jarní teplo semena ' probudí ' - stále hlídat, aby nevyschla při klíčení zem, ale neměla by se zbytečně přemokřit. Semenáčky se po zaschnutí lístků i se zemí rozdrobí na větší mírně vyhloubenou plochu a přisypou 2-3cm pod zem. V dobrých podmínkách mohou třetím rokem začít kvést. Stejným stylem se mohou namnožit dymnivky (- semena dymnivek uzrávají začátkem května) a jiné hajní květiny. Z cibulovin klíčí v témže roce po vysetí (srpen - září) např. bledule jarní a lilie zlatohlavá. Tolik moje info. Mám málo času na psaní delších "článků".

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6665) - 70.100 (?), 30.4.2010 10:16

Jestli talovín je takový malý žlutý, co se mu omylem říká upolín, tak toho máme na záhoně celé koberce a vždy toho musíme část vytrhat, aby to nezaplevelilo celý záhon.

host - 11.73 (?), 30.4.2010 22:08

Talovíny se množí opravdu velice snadno Kam spadne semínko, tam vyrostou. Ale až další rok, jako maličké rostlinky bez květů. Kvést začnou později až hlízky zesílí.

Jana H.       kurzy-vareni.eu

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025