Jak zasadit hlízy jiřina

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 82.240 (?)
28.3.2012 19:25

Já hlízy jiřin dávám do sklepa kde mám přes zimu brambory. Zbavené zeminy a jen v jedné vrstvě je vyskládám do dvou plastových vaniček. Sklep mám hluboko v zemi pod chalupou, teplota v zimě je tam 9°C. Jestli Vám neplesniví ve sklepě brambory, je s podivem, že hlízy jiřin ano. Zkuste ty plastové dětské vaničky, nebo něco podobného, jako jsou třeba lodny. Mělo by jim tam být dobře.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

jiřina82 - (3) - 63.195 (?), 28.3.2012 11:48, zobrazeno: 10819x

Zdravím všechny čtenáře, jdu se poradit s Vámi, mám od známé hlízy jiřinek a dnes bych je chtěla dát do země, jak mám postupovat, tradičně vykopat díru do hlíny(jak hluboko?) a vsadit a zahrabat, má něco vyčnívat nebo je zahrabat celý pod hlínu?Musím je nějak podhnojit, či tak něco?Jak a kdy zalít?Děkuju za radu a typyenlightened

host - 220.182 (?), 28.3.2012 12:28

Na dávání jiřin do země je ještě brzy, tak 3 týdny počkejte. Postup: uděláte jámu, dospod kompost, příp. trochu uleželého hnoje, na to hlízy tak, aby vrchol (místo, ze kterého vyrůstají stvoly) byl asi 10cm pod povrchem záhonu. Zahrnout, zalít. Během roku není potřeba už ničím hnojit, jen zalévat.

Pokud by byly hlízy po zimě přeschlé, namočit předem na pár hodin do kbelíku s vodou.           Lída

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6675) - 9.2 (?), 28.3.2012 18:27

Paní Lída má recht. Toho hnoje může být pořádný kus. Připojím dotaz, zda má někdo nějaký fígl, jak uchovat na chalupě jiřiny. Líbila by se mi v zahrádce nějaká, ale nedokážu je uchovat. Ve sklepě zplesníví, v kůlně zmrznou, v kotelně vyschnou. Kam s nimi?

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 82.240 (?), 28.3.2012 19:25

Já hlízy jiřin dávám do sklepa kde mám přes zimu brambory. Zbavené zeminy a jen v jedné vrstvě je vyskládám do dvou plastových vaniček. Sklep mám hluboko v zemi pod chalupou, teplota v zimě je tam 9°C. Jestli Vám neplesniví ve sklepě brambory, je s podivem, že hlízy jiřin ano. Zkuste ty plastové dětské vaničky, nebo něco podobného, jako jsou třeba lodny. Mělo by jim tam být dobře.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 28.3.2012 19:26

ve sklepě by mohly být, obracíte hlízy vzhůru a vysoušíte třeba měkde ve stodole? - přebytečná voda vyteče a tak hlízy jsou více suché a nezahnívají...

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6675) - 9.2 (?), 28.3.2012 20:30

To ne, může to být příčina. Dokonce jsem to zkoušel i stříkat rovralem a nepomohlo. Zkusím letos něco zasadit, jestli seženu. Brambory jsou ve sklepě bez problému.

host - 220.182 (?), 28.3.2012 21:40

Mám k dispozici jen teplý panelákový sklep... Jiřiny vyndám ze země, trochu oklepu zem (uvnitř trsu zůstane). Nechám povrchově oschnout, dám po jedné do igelitek (nahoře otevřených) a šoupnu je srovnané vedle sebe v bedýnce do toho sklepa. Je fakt, že dost vyschnou, jsou celé scvrklé, ale zatím vždy všechny přežily a rostly. Jen chtějí buď před sázením na chvíli namočit nebo po výsadbě pořádně zalít.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz