dělení hlíz jiřin

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 48.29 (?)
12.2.2009 17:20
hlizy rozdelte, nemusi mit jeden stonek abyste mohla delit, staci, kdyz spolu s hlizou tam bude i korenovy krcek(kousek stonku-hl.spodni cast stonku)-z te totiz pousti vyhony... jiriny jsou narocne na kvalitni pudu, proto je prihnojujte a jako zakl.hnojivo dejte do substratu dolomiticky vápenec...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 142.115 (?), 2.1.2009 18:16, zobrazeno: 14119x

Kdy a jak mám rozdělit hlízy jiřin? Děkuji za odpověd

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 2.1.2009 19:05

Já odděluji hlízy jiřin vždy hned na podzim.  Sestřihnu je na výšku asi 10 cm, nechám oschnout, pak z nich oklepu všechnu zeminu a rozdělím je.  Někdo je pere, já ne.  Letos jsem je dala do vlhké rašeliny smíchané s popelem ze dřeva.   Přes zimu je mám v bedně, v garáži, kde je právě nyní  + 4°C.  Zdravím - Daniela.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 73.206 (?), 2.1.2009 23:07

Při dělení jiřin nezapomeňte, že na každé hlíze musí zůstat dolní část loňského stonku - z tohoto místa hlíza raší. Hlíza beze stonku nevyraší. Pokud dělíte až z jara, jsou ta rašící místa již vidět.

mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 48.29 (?), 3.1.2009 16:54
je lepsi je delit na jare... je videt, kde jsou ocka a take pokud je delite na podzim tak mohou byt hlizy nakazeny hnilobou... takze delte pred vysadbou, pak nechte nejaky den oschnout a pak vysadte...

host - 41.2 (?), 12.2.2009 16:05

Nějak tomu dělení nerozumím, mě hlízy narostou, ale stonek to má vždycky jen jeden, hlízek však přibude - takže v tom případě je nemohu roztrhnout. Ale to že hlízek přibude nevadí? Nebo mám raději ty menší hlízky odstranit a nechat jen větší - ale kolik? Když ty hlízky nechám všechny - bude to vadit? budou třeba méně kvést? Já pěstuji jiřinky jen hrnkové - dorůstají jen malé výšky tak kolem 20 cm a i květy jsou malé. Když jsem jiřinku koupila na jaře v květináči již kvetoucí, zasadila js em ji do široké velké mísy   a rozrostla se mi přes léto tak, že mísu vůbec nebylo vidět, měla desítky květů. Od té doby však nikdy tak hodně nekvetla a poupata často začnou žloutnout a nerozvetou.  Nakoupila jsem hlízky těchto malých jiřinek už v různých barvách, protože s e mi moc líbí, ale nic moc nekvetou. Pěstuje někdo také tyto nízké jiřinky? díky Veruna

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 48.29 (?), 12.2.2009 17:20
hlizy rozdelte, nemusi mit jeden stonek abyste mohla delit, staci, kdyz spolu s hlizou tam bude i korenovy krcek(kousek stonku-hl.spodni cast stonku)-z te totiz pousti vyhony... jiriny jsou narocne na kvalitni pudu, proto je prihnojujte a jako zakl.hnojivo dejte do substratu dolomiticky vápenec...

host - 210.193 (?), 21.2.2009 21:36

Jsem vám vděčná za tadu, že mám přidat dolomitický vápenec, určitě to zkusím. Já pěstuji nízké truhlíkové jiřinky, docela se mi namnožily a přidávala jsem k nim rašelinu, což jak vidím bylo špatně a jiřinky sice nakvétaly, ale poupata žloutla a nerozkvetla. Teď už vím proč to bylo, takže mám radost z toho, že jim letos pomůžu a snad se dočkám květů.  Ještě jednou díky, tady se člověk dozví bezva věci. Veruna

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 48.29 (?), 22.2.2009 20:21
raselinou se zas tak nic nedeje, vylehci se zem, jen ta kyselost neni uplne optimalni... vsak snad letos to bude tak, jak ma byt...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz