Venkovní banánovník

host - 0.146 (?)
27.9.2007 14:17

Já jsem si ho u Starkla koupila taky. Dlouho (několik měsíců) se držel ok, a teď mu taky hnědnou listy ze stran a usychaj, zálivku má dostatečnou. Až skoro do teď byl venku, ale prý mu na zimu slezou listy tak jsem ho dala domu. Mám doma i normální banán a ten vypadá mnohem silnější. Tamten se bojim nechat první rok venku, risknu to až příští rok, ted mi přijde slaběj, ještě se do něj pustili svilušky a našla jsem na něm i housenku :-/

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 28.60 (?), 17.5.2007 12:57, zobrazeno: 36187x

Dobrý den,

zajímalo by mě, jeslti má někdo zkušenosti s pěstováním venkovního banánovníku.

Nabízí je Starkl, tak jsem jeden koupil. Přesadil jsem ho do do většího květináče, ale hnědnou mu listy.

Potom jsem objevil zahradnictví Flos a tam mají dražší, i když větší. Ten již vypadá, že se aklimazitoval lépe.

Je na balkoně. Na webech jsem viděl nádherné fotky např. z Německa, prostě tropy kolem Dortmundu. Zajímalo by mne, jestli s tím má někdo zkušenosti u nás, s přezimováním atd.

host - 0.146 (?), 27.9.2007 14:17

Já jsem si ho u Starkla koupila taky. Dlouho (několik měsíců) se držel ok, a teď mu taky hnědnou listy ze stran a usychaj, zálivku má dostatečnou. Až skoro do teď byl venku, ale prý mu na zimu slezou listy tak jsem ho dala domu. Mám doma i normální banán a ten vypadá mnohem silnější. Tamten se bojim nechat první rok venku, risknu to až příští rok, ted mi přijde slaběj, ještě se do něj pustili svilušky a našla jsem na něm i housenku :-/

host - 45.6 (?), 5.10.2007 10:28

Já si koupil oba dva.. pro srovnání - jak od Starkla, tak od Flose.

Ten Starklův je poněkud "náročnější - jsou množeny meristémově - a s tím je vždycky problém. Ale jinak rozdíly v růstu nepozoruju. Hnědnutí listů u "Basjaa" je vcelku normální věc - nedá se moc srovnávat s pokojovým /M. acuminata - var. Cavendish/.

Ještě dnešní den /5.10./ jsou oba venku a tam zůstanou, dokud venkovní noční teplota nepůjde pod "O" st. C.

První zimu jej rozhodně pokliďte někam, kde nemrzne.. Další jaro jej můžete vysadit ven, ale na zimu "ořezat" listy a zimovat jen pseudokmen. Při -2 st. omrzají listy, absolutní minimum rostliny - 21 st. V našich podmínkách je nárazově i - 25 st.

Rozhodně se neřiďte cedulkami na rostlinách ani od jednoho prodejce - obě mají špatné a zavádějící údaje...

Co se týče půdy - vždy dostatečná drenáž!!! a půda lehčí, propustná...

Sice je pravdou, že banánovník vydrží ledacos, ale aspoň občas by měl mít "slušný" podmínky, jinak to nerozchodí... Je pravda, že roste i u cesty v kamení, ale k tomu má jiný podmínky k růstu... U nás jsem ho ještě na D1 neviděl...     "o)))

host - 22.50 (?), 7.10.2007 10:45

Dobrý den. Prosím poradí mi někdo? Dostala jsem uvedený venkovní banánovník nyní před zimou, nemám zahradu, pouze balkon, mohu banánovník na zimu mít i doma v bytě a pěstovat přes zimu jako pokojový? Mám strach ho nechat na balkoně, přežije zimu doma v pokoji, s ústřením topením, a jak se o něj starat? Nebo ho mám nechat na chodbě, kde je chladněji? Nerada bych ho zlikvidovala a hodil by se mi i do obýváku, ale nemám žádnou zkušenost s pěstováním MUSA BASJOO, poradte prosím. Děkuji, v obdorné literatuře jsem žádnou radu k uvedené rostlině nenašla.

host - 19.110 (?), 10.10.2007 10:54
Zdravím, určitě ho nechte na té chodbě kde je chladněji. Hlavně tam musíte mít světlo, ve tmě by Vám uhnil!

host - 162.50 (?), 17.9.2010 17:14

Dobry den omlouvam se za mou reakci ale musim doplnit ze ja mam Musa Basjoo uz 3 roky a takoveto potize s nim nemam.Pres leto ho mam venku na plnem slunci a casto ho rosim.Na zimu ho dam normalne do obivaku kde je asi 25 stupnu po celou zimu a bananovniku se dari skvele a dokonce mi vyplodil 2 trsy malych bananku.Rostlina uz meri 5 metru a ma se fajn.

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 31.192 (?), 17.9.2010 17:40

5 metrů v obýváku? Jak máte vysoký strop?

host - 77.8 (?), 20.1.2011 19:55

5 metrů? hahaha Asi bydlí pod širákem :-)

host - 165.151 (?), 30.1.2011 19:51

tak takhle sem se dlouho nenasmál alex: o)

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 6.3.2011 22:07

Zdravím všechny. Já pěstuju banánovník Musa Basjoo už třetí rok venku. Koupený je také u Starkla, ale to podle mě není důležité. Roste v jílovité půdě s kapénkovou závlahou ráno a večer. Na zimu ho skoro úplně uříznu a posadím na něj bednu z polystyrenu metr krát metr vyplněnou zahradním odpadem, jako jsou různé větvičky tůjí a nějaké listí. Kolem bedny ještě položím takové hranoly z polystyrenu, aby to bylo širší. Celé to mám upoutané popruhem k zemi, aby to neulítlo. V sezoně k němu občas přihodím NPK, nebo ho zaleju nějakým humusem. Letos to bude kal z jezírka. Po tom jde úplně všechno. Na jaře sundám tu ochranu a čekám, až to obrazí. Je to pěkná impozantní rostlina. Letos ještě zkusím Ensete Venticosum a nějaké mrazuvzdorné palmy. Víc fotek najdete na mém webu.

Musa Basjoo
Musa Basjoo
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty