- polotropická, stále zelená rostlina (strom dosahující výšky až 9 metrů) původem z Etyopie a Horního Súdánu - deštné pralesy. Květy jsou jasně bílé barvy, aromatické. Zralé plody (peckovice) mají červenofialovou barvu, dozrávají zhruba 8 až 14 měsíců po odkvětu a čerstvé jsou bez vůně a chuti.
Pěstování
Kávovník vyžaduje kyselou, výživnou a vlhkou půdu, pravidelné hnojení - nejlépe tekutým hnojivem (velice vhodný je kravský hnůj) - a pravidelné přesazování (tak jednou ročně). V době vegetace hnojíme 1x za 14 dnů. Není náročná na světlo, ale není vhodné umisťovat ji do chladného prostředí (min. 10o C), do průvanu nebo na přímé slunce (spálí se). Pozor, nesnáší půdu obsahující vápník! Z toho důvodu je dobré dávat si pozor na obsah používaného hnojiva. Nedostatečná zálivka, přelévání nebo nedostatek výživy se projevuje opadáváním listů.
Kávovník začíná plodit ve 3 až 4 letech věku, kdy dosahuje výšky cca 125 cm. Zaštipování je nasnadě pokud chceme, aby rostlina měla hustší korunu a zesílila. Proto se zpravidla zaštipují delší větve.
Škůdci
Na škůdce rostlina zpravidla netrpí. Občas se na ní mohou vyskytnout vlnatky (vlnatí červci).
* Káva se objevila v Evropě v 16. století.