Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

- polotropická, stále zelená rostlina (strom dosahující výšky až 9 metrů) původem z Etyopie a Horního Súdánu - deštné pralesy. Květy jsou jasně bílé barvy, aromatické. Zralé plody (peckovice) mají červenofialovou barvu, dozrávají zhruba 8 až 14 měsíců po odkvětu a čerstvé jsou bez vůně a chuti.

 Pěstování
Kávovník vyžaduje kyselou, výživnou a vlhkou půdu, pravidelné hnojení - nejlépe tekutým hnojivem (velice vhodný je kravský hnůj) - a pravidelné přesazování (tak jednou ročně). V době vegetace hnojíme 1x za 14 dnů. Není náročná na světlo, ale není vhodné umisťovat ji do chladného prostředí (min. 10o C), do průvanu nebo na přímé slunce (spálí se). Pozor, nesnáší půdu obsahující vápník! Z toho důvodu je dobré dávat si pozor na obsah používaného hnojiva. Nedostatečná zálivka, přelévání nebo nedostatek výživy se projevuje opadáváním listů.
Kávovník začíná plodit ve 3 až 4 letech věku, kdy dosahuje výšky cca 125 cm. Zaštipování je nasnadě pokud chceme, aby rostlina měla hustší korunu a zesílila. Proto se zpravidla zaštipují delší větve.

 Škůdci
Na škůdce rostlina zpravidla netrpí. Občas se na ní mohou vyskytnout vlnatky (vlnatí červci).

* Káva se objevila v Evropě v 16. století.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika