Kaštan jedlý

host - 228.97 (?)
6.11.2009 21:13

chci připojit také svoji zkušenost. Kaštanovník jedlý jsme koupil jako malé sazeničky před cca 15-ti lety jako neroubované semenáčky pravděpodobně vypěstrované z kaštanů k nám dovezených. v roce 2008 se objevili pouze jehnědy a letos poprvé měl plody. Plody byly od prázdných plochých vždy po dvou nebo po třech v češce až po dvou malých a v korně nejvýš bylo opravdu pár velkých kaštanů. Hodně jich spadlo suchých se scvrklými plody. Uvidíme jak to bude vypadat v příštích letech. celkem máme tři stromy s toho jeden ještě neplodí. Stromyjsou v poměrně vetší nadmořské ýšce u Benešova u Prahy. Chuťově by však dobré. Dostal jsme také letos pár malých aštanů od známého uMnichovic u Prahy, byly malé ale také velmi dobré.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 233.160 (?), 18.2.2009 19:00

Dobrý den, já jsem si loni zakoupila u Olomouce roubovaný kaštan s panašovanými listy - při čekání na úrodu bude aspoň zdobit... Je to sazenička asi dvaceticentimetrová a stála ke čtyřem stům korun. P.S. Celý parčík z udržovaných kaštanů je u starého ruzyňského letiště. Jana

host - 112.110 (?), 10.9.2009 14:50

V centru města Fryšták (okr. Zlín) na jedné zahradě mají cca 70 let starý kaštanovník. Pravidelně každý rok plodí. Jeho semena jsou však mnohem menší než ta, která jsou vidět v obchodech jako dovoz z Francie. Strom roste bez jakýchkoliv obtíží a plodí také bohatě. Plodí, aniž by v okolí byl druhý kaštanovník.

host - 0.155 (?), 4.10.2009 4:50

Já jsem před dvaceti léty měl též semenáček jedlého kaštanu.Dal jsem ho do květináče o průměru kolem dvaceti centimetrů a narouboval, za oknem, v době kolem vánoc.K naroubování jsem použil kaštanovník, který již plodil.Plodí mě dobře, nejméně deset roků.Je rozvětvený a nízký.Jakýsi kaštanový zákrsek.

host - 187.130 (?), 24.10.2009 10:16

V roce 2001 jsem si nechal poslat 3 sazeničky jedlého kaštanu, vysoké asi 30 cm, kus asi za 30 korun. Ujmuly se všechny, pouze začaly růst jako keř. Loni a předloni měly plody, ale jenom tenké. Letos (dnes) jsem pod jedním stromem nasbíral asi 4 kila pěkných kaštanů, velkých asi 2,5 cm.

Zdeněk

host - 172.107 (?), 28.10.2009 11:58

Mám dva kaštany, jeden má velké plody, druhý menší.chtěl bych druhý stromek přeroubovat. Zkusil jsem kopulaci bezúspěšně. Prosím o radu, jakou technikou roubovat. Děkuji.

host - 132.21 (?), 4.11.2009 17:05

Před asi 8-9 lety jsem vysadil nasbírané pěkné jedlé kaštany z lokality Buchlovice po naší zahradě.  Nyní z nich vyrostlo 13 stromků různé velikosti, výšky cca 3 m, některé i 4 m. Z těchto 13 stromků jich už plodilo 9, čtyři ještě neplodili.   Pouze jeden strom - a je z těch menších - má krásné plody, kaštany jsou velké, výšky cca 30 mm a  šířky cca 35 mm. Plody jsou zralé až těsně před koncem října.  Další jeden strom má kaštany slušné,  v= cca 25, š= cca 30. Ostatní mají plody, které nestojí za řeč, drobné, nebo jenom některý z nich je ucházející.   Nyní se chystám na roubování a očkování těch s malými kaštany, uvidím.   Pak mám ještě 2 větší stromy kupované již vzrostlé před 7 lety u Prostějova, jejich kaštany také nestojí za řeč. Celkově si myslím, že je to dost velká náhoda, pokud z kaštanu vyroste strom se slušnými plody.  Tedy že je opravdu nutné je roubovat nebo očkovat genetickým materiálem ze stromu s velkými kaštany.

host - 228.97 (?), 6.11.2009 21:13

chci připojit také svoji zkušenost. Kaštanovník jedlý jsme koupil jako malé sazeničky před cca 15-ti lety jako neroubované semenáčky pravděpodobně vypěstrované z kaštanů k nám dovezených. v roce 2008 se objevili pouze jehnědy a letos poprvé měl plody. Plody byly od prázdných plochých vždy po dvou nebo po třech v češce až po dvou malých a v korně nejvýš bylo opravdu pár velkých kaštanů. Hodně jich spadlo suchých se scvrklými plody. Uvidíme jak to bude vypadat v příštích letech. celkem máme tři stromy s toho jeden ještě neplodí. Stromyjsou v poměrně vetší nadmořské ýšce u Benešova u Prahy. Chuťově by však dobré. Dostal jsme také letos pár malých aštanů od známého uMnichovic u Prahy, byly malé ale také velmi dobré.

dr - (48) - 58.225 (?), 14.12.2009 21:04

Ukázka kaštanovníku z arboreta N. Dvůr u Opavy.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 146.129 (?), 8.1.2010 17:39
pripojim zde take neco,,,na podzim jsem si nechala nazbirat kastanky a k dnesnimu dni jsou takove... nechala jsem kastanky v chladnicce a po tydnu jsem je zasadila do zeminy a dala jsem je na radiator a oni miuz zacly rasit a no a tak vypadaji plus minus za 2 mesice
Bez názvu
Bez názvu

host - 234.239 (?), 2.2.2010 13:55

Dajte ho do väčšieho kvetináča alebo do pet fľaše, nesmie sa mu začať krútiť hlavný koreň, na jar čo najskôr do voľnej pôdy. Ja mám gaštanky uložené v pivnici v piesku, v sobotu som ich kontrolovala, sú naklíčené, vysadím ich až na jar.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz