Fíky

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2222) - 168.103 (?)
29.5.2025 10:23
se slimáky na fíkovníku jsem zatím nikdy neměl problém, u mě mají slimáci většinou mnohem chutnější potravu. salát, košťáloviny, afrikány, cinie, ovoce, atd. A je docela možné, že listy fíkovníku jim nevoní, protože obsahují latexové mléko. které na slunci působí podráždění lidské pokožky.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.87 (?), 28.5.2025 23:18

Dobře rostoucí nevymrzlý fíkovník mi slimáci nežerou.

Ožírali zpočátku jen rašící pupeny nových slabších fíkovníků v letech, kdy vymrzly až k zemi, tzn. rašily pak nevýhodně na úrovně země, pomalu a v mokru. Jakmile se více oteplilo (červen), rozvinou se rychleji lístky, začnou přírustky a už byl klid. MH

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2222) - 168.103 (?), 29.5.2025 10:23
se slimáky na fíkovníku jsem zatím nikdy neměl problém, u mě mají slimáci většinou mnohem chutnější potravu. salát, košťáloviny, afrikány, cinie, ovoce, atd. A je docela možné, že listy fíkovníku jim nevoní, protože obsahují latexové mléko. které na slunci působí podráždění lidské pokožky.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10535) - 70.240 (?), 30.5.2025 12:01

Nedělám si žádné iluze o kvalitě zdejších fíků, ale člověk se může alespoň na něco nového těšit, když už většina těch všelijakých roubů v dubnu zaschla. Na slimáky jsem se ptal proto, že mi přišel z jednoho e-shopu asi dvaceticentimetrový "klacík" se dvěma rašícími pupeny, tak jestli ty pupeny "hoši" hned neslupnou. Kolem je rozsypaná minuloroční drť z větví a oni údajně neradi lezou do takové šlamastiky, která se jim lepí na tělo. Kořeny po vyklepnutí z kelímku byly velice slušné, takže by se ten "klacík" mohl i přesto zazelenat.

host - 213.87 (?), 31.5.2025 17:49

Rašící pupen na klacku nežerou, žrali fakt jen ty pupeny co vylézaly přímo na úrovně země po vymrznutí, ale i tak se vzpamatovaly jen o něco později... fíkovník je v tomto plevel, jen ty mrazy moc nesnese. Granátovník je na mrazy ještě horší, ty Spomyšlovské granátovníky -12°C a je po nich, raší znova taky ze země, ty nežerou slimáci vůbec, ani hraboši si větví nevšímají, granátovníky mají v listech nějaký puch. MH

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4642) - 2.164 (?), 31.5.2025 18:21
Malinko žerou listy ležící na zemi. Fíkovník chce hodně prostoru kolem sebe. Aspoň dva metry okolo. Letos poprvé po dlouhé době budou jarní fíky. Ty letní pak mají problém s dozráváním. V popředí je tomel. Zatím nekvete. Vloni kvetl a zmrzl. Odrůda fíkovníku je Dotato. Mám jich více, Ice Crystal je jen na parádu, vymrzá. Obráží pak z kořene, plodí pozdě, fíky nedozrají.
.
.
..
..

host - 213.87 (?), 31.5.2025 20:00

Pro upřesnění, násada jarních fíků = zrají v létě. Násada letních fíků = zrají napodzim, ale u nás některé odrůdy nestihnou dozrát (u mě jediný plodící Brown turkey) 

Ty další odrůdy jako Dotatto, Melanzana, Fiorone, Turca atd., vše ze Spomyšle, mám je pokusně v květináčích 20-33Litrů, zatím žádný fík nenasadily už je to několik let, vždy jen listy, asi tyto odrůdy musí jít do země? Ve výsadbě jsem už opatrný, všechno nejdřív zkouším a až vidím plod, tak pak sadím... u těch fíkovníků to tak asi nepůjde. MH

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2222) - 20.229 (?), 31.5.2025 22:03
Myslím si, že mám BT, alespoň podle tvaru a současné velikosti, srovnání s fotkami ostatních. Vím, že BT nepatří mezi rané odrůdy, ale ke štěstí z pěstování mi úplně postačí, když přes zimu nemrzne dřevo, což se zatím nestalo a tím bude zajištěná násada jarních fíků-breba. Vloni jsem získal ještě Perettu, ta patří mezi ranější, tak na tu sázím, že by u ní mohla 2. úroda dozrát, když na Slovensku dozrává spolehlivě. Došla ale nicotná sazenička v květináčku 8cm a moc rychle neroste. Taky už na ní není místo jinde, než ve skleníku. Rád bych ještě zkusil Pálavu, ta taky na Jižní Moravě dává 2. úrodu, ale to už mám jen velké oči, v praxi nemám už chráněnou polohu, kde bych ohlídal, aby mi dřevo přes zimu nezmrzlo.

host - 141.161 (?), 1.6.2025 13:59

Ty meristémové sazenice rodí dost pozdě. Potkala jsem tu informaci na kiwiforu. Přitom řízek v květináči cca 6 l od bráchy strčený někdy v srpnu do foliaku nasadil 3 plody a dozrály. V teplejším Polabí nasadil i bez foliáku, jen neznáme odrůdu. Takže s Peretou a Brown Turkey taky budu čekat. Jitka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz