Cydonia oblonga - kdoule

host - 175.165 (?)
15.11.2011 23:07
Pane Honzo a AB, mám iné skúsenosti: Pestoval som ako stromček veľkoplodú bujnú hruškoplodú dulu navrúbľovanú do kríčka maloplodej jablkoplodej. Keď kvitli obidve, mal som dva druhy dulí. Hlavne tá veľkoplodá bola parádna (vrúble pochádzali z Beckova v Považí). Raz som dostal hlúpy nápad a odstránil konáre jabĺčkovej dule. Odvtedy som nemal žiadne plody, aj keď samotinká chuderka hruškovitá bola obsypaná kvetmi. Nikto z okolitých záhradkárov dulu nepestoval. Nie je to snád dostatočný dôkaz, že nie všetky dule sú samoopelivé? Verím, že pani tazateľka nebude mať takú smolu a s opelením pomôže možno aj krásny červenokvetý duľovec. Paľo
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 188.126 (?), 15.11.2011 20:57
Tak vám všem děkuju, jsem ráda, že stačí jeden, druhý už by tam nevešel, i když bych se nezlobila, kdybych jich měla víc, ale jsem taky takový sběratel, musím mít všechno možné a podařilo se mi celou zahradu cca 1300m2 zaplnit naprosto dokonale, za 1 rok, a teď už jen to udržovat, a čekat první úrodu, od nových stromků. Tady na stránkách Zahrady jsem se dočetla hodně rad a názorů, pomohlo mi to. Jezibaba9.

host - 175.165 (?), 15.11.2011 23:07
Pane Honzo a AB, mám iné skúsenosti: Pestoval som ako stromček veľkoplodú bujnú hruškoplodú dulu navrúbľovanú do kríčka maloplodej jablkoplodej. Keď kvitli obidve, mal som dva druhy dulí. Hlavne tá veľkoplodá bola parádna (vrúble pochádzali z Beckova v Považí). Raz som dostal hlúpy nápad a odstránil konáre jabĺčkovej dule. Odvtedy som nemal žiadne plody, aj keď samotinká chuderka hruškovitá bola obsypaná kvetmi. Nikto z okolitých záhradkárov dulu nepestoval. Nie je to snád dostatočný dôkaz, že nie všetky dule sú samoopelivé? Verím, že pani tazateľka nebude mať takú smolu a s opelením pomôže možno aj krásny červenokvetý duľovec. Paľo

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 16.11.2011 17:44

Pokud to máš Palo vyzkoušené, tak to tak asi bude. Nikdy jsem to neřešil. V zahrádkách už jsem pár kdoulí viděl, vždy jeden strom a plody měly. Možná záleží na konkrétní odrůdě. V literatuře by mohlo být o opylování víc informací.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 16.11.2011 18:05

je to tak, mnohe soliterni stromky plodi bez problemu, lze to usuzovat nejspis odrude, ktera se skoro zasadne sazi -  atou je Champion, ktery je samosprasny, obecne se uvadi, ze jsou samosprasne, ale predpokladam, ze nektere jsou jen castecne...

host - 138.175 (?), 17.11.2011 13:41
Túto jeseň som chlapi sadil v novej záhradke Vranju (Bereczcky). Znova nikto v blízkom okolí dulu nepestuje. Tak dúfam, že až bude Vranja kvitnúť, nebude sa opakovať situácia z bývalej záhradky. Máte pravdu, chcelo by to viac info o opeľovacích pomeroch dulí. Paľo

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 17.11.2011 19:34

come teda ted hodne prekvpilo tak, že Champion byl uveden jako castecne samosprasny, takze kdo vi jak to s tou sprasnosti bude... ja mam tri odrudy, takze jsem v klidu, ale je to divne, e se skoro vzdy udava samosprasnost a nakonec tomu tak byt nemusi, asi to nikdo poradne nezkoumal a furt se jen opisovalo ze stare brozury...

host - 138.175 (?), 17.11.2011 20:49
Keď budeme všetci pátrať, snád sa niekomu podarí vyštrachať na nete info o samoopelivosti jednotlivých odrôd. Nesadili sme novinky, ale odskúšané kultivary, ktoré by už mali byť dobre zmapované. Paľo

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 19.2.2012 8:42

kdy budete řezat kdouloně?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4688) - 38.136 (?), 19.2.2012 10:23

Už mám ořezáno, někdy v lednu, ještě před mrazy.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 19.2.2012 10:58

takhle brzy bych se bal, kord, kdyz byly takove silene teploty, navic mam je nove vysazene a jsou to jen špičáky... jak je mám seriznout? na 0,8m?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz