Chilli, rajčata, melouny - pěstování

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 250.228 (?)
24.11.2010 11:28

Šanci na úrodu máte podle mého názoru velikou. Zvlášť když nahoře uděláte ten žábek. Píšete, že malý žábek. Já bych doporučovala udělat hluboký dlouhý žlab nad celou délkou uvažovaného místa pro pěstování rostlin. S hloubkou tak asi nad kolena a široký na šířku rýče nebo lopaty. Mám podobné podmínky a proto už celou řadu roků tohle dělám a říkám tomu závlahové zádržné systémy. Funguje to v tom jižním svahu fantasticky. Jednak na podzim je dělám přes celou délku zahrady, dokonce několik řad nad sebou a před létem je přiobnovím, aby při deštích a zejména velkých lijácích ta voda zůstala v rygolech a vsakovala. Jinak také slouží jako pěšinky. Ještě bych Vám doporučila udělat takový rygol také pod uvažovaným místem k pěstování rostlin. V květinové části zahrady mám takových kratších rygolů také několik, rostliny to nesmírně oceňují, neb rygoly vidět záhy nejsou, jsou květinami a keříky zakryty a v podstatě skoro nezalévám, rostliny se snaží dál už samostatně a zdatně. Nelitujte námahy, tak strašné to není a přestože budete k rostlinám jezdit jen sporadicky, budete spokojen.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 126.198 (?), 24.11.2010 1:24, zobrazeno: 5656x

Na zahradě u chaty na jižním svahu (300 mnm) s kamenitoštěrkovou hlínou plánuju pěstovat chilli papričky bhut jolokia, rajčata chery i obyč. a vodní i cukrové melouny. Sazeničky normálně předpětuju v březnu - květnu a hodim ven v květnu - červnu. Nemám obavy že nedozrají ale protože to mám trochu zruky, nebudu moci chodit zalévat, tak mám strach o uschnutí. Kvůli zavlažování kytky porostou v menším důlku a nahoře udělám malá žlábek s kolmo zasazenou deskou tak aby zadržela stékající vodu z kopce, a zkusím sazeničky zasadit co nejhloub. Chci se zeptat, jestli mám šanci na úrodu, nebo to bez zalévání nepřežije a na vaše zkušenosti. děkuji za rady. Petr

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 250.228 (?), 24.11.2010 11:28

Šanci na úrodu máte podle mého názoru velikou. Zvlášť když nahoře uděláte ten žábek. Píšete, že malý žábek. Já bych doporučovala udělat hluboký dlouhý žlab nad celou délkou uvažovaného místa pro pěstování rostlin. S hloubkou tak asi nad kolena a široký na šířku rýče nebo lopaty. Mám podobné podmínky a proto už celou řadu roků tohle dělám a říkám tomu závlahové zádržné systémy. Funguje to v tom jižním svahu fantasticky. Jednak na podzim je dělám přes celou délku zahrady, dokonce několik řad nad sebou a před létem je přiobnovím, aby při deštích a zejména velkých lijácích ta voda zůstala v rygolech a vsakovala. Jinak také slouží jako pěšinky. Ještě bych Vám doporučila udělat takový rygol také pod uvažovaným místem k pěstování rostlin. V květinové části zahrady mám takových kratších rygolů také několik, rostliny to nesmírně oceňují, neb rygoly vidět záhy nejsou, jsou květinami a keříky zakryty a v podstatě skoro nezalévám, rostliny se snaží dál už samostatně a zdatně. Nelitujte námahy, tak strašné to není a přestože budete k rostlinám jezdit jen sporadicky, budete spokojen.

MZ - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 252.250 (?), 27.11.2010 16:05

Co se týče papriček Bhut Jolokia, tak ty jsem letos pěstoval ve foliovníku v květináčích a rostly velmi pomalu. Ve volné půdě, taktéž v krytu, ještě hůř. Kvést začaly až v druhé půlce srpna a jelikož zřejmě chladným počasím začaly žloutnout přenesl jsem je v polovině září za okno na parapet - zde i pří horším světle zatím prosperují. Zdá se, že jsou zřejmě daleko více teplomilné než ostatní, takže nevím, jestli venku porostou. Mohlo to ale být i letošním létem. To by potvrdil někdo, kdo je již delší dobu pěstuje.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz