Dobrý den pane Marku, jsem tady také každý den, ale celá tato konverzace je trošku "mimo mísu". Takže jednak se tu motají 2 druhy banánovníků, téma vzniklo na druh Musa basjoo, venkovní mrazuodolný banánovník. Shodou okolností i já jsem tady před lety psal, psal jsem že mrazuodolný banánovník nejde venku pěstovat nez vyhřívání. Po pár letech i já se musím zastydět nad tímto nesmyslem. Celkem velkou skupinu Musa basjoo přezimovávám bez vytápění již 2 zimu, a jsou v pořádku, přežili i -20 a následně vyrostli do 2 metrů. Je to opravdu odolný druh!
Dále tu má někdo cavedishe, bytový tropický druh. To je ten na fotce. Do bytů je opravdu vhodný, ale má to své "ale". Kdo nemá okno na jih, bude mít s tímto banánovníkem velké problémi, jako pán/paní na fotce. Obecně tropické banánovky potřebují přes zimu minimální teplotu nad +17°C a musí stát u prostornorného okna na jih. Pokud má nedostatek světla a přemíru zálivky, začnou žloutnout ve velkém listy, většinou od spodu a později i hnědnout. Dále budou růst banánovníku menší a slabší listy a pěstitel v domění že je málo zalívaný, zvedne zálivku a rosení a podpoří si tím vznik hnilob. Banán zajde někdy v průběhu jara na totální shnití kořenů. To je celé "kouzlo".
Někdy mi přijde ftipné, jak třeba i v jednom odborném časopise radí sám velký pěstitel banánovníkářům, aby své rostliny přes zimu častěji rosili. Tím pádem ale odsuzuje většinu rostlin k záhubě.
Za léta pěstování mohu říct, že rosení můžete při pěstování úplně vypustit! Stačí 1x za 14 dní otřít listy vlkým hadříkem od prachu, to je celé.