Niečo z netu:
Dále jsou odrůdy tomelu japonského rozděleny do 4 skupin, podle vlivu opylení. Jedná se o skupiny PCNA (Pollination Constant Non Astringent) – odrůdy se sladkou chutí dužniny, obsahují semena a v dužnině jsou zřetelné tmavé tečky. PVNA (Pollination Variant Non Astringent) – sladká chuť se projevuje pouze po opylení, partenokarpicky vzniklé plody jsou jedlé až po změknutí dužniny. PCA (Pollination Constant Astringent) – odrůdy se svíravou chutí v době zralosti, jedlé až po změknutí plodů. PVA (Pollination Variant Astringent) – odrůdy, které mají po opylení dužninu sladkou jen v bezprostřední blízkosti semen, kde se rovněž vyskytují tmavé tečky.
Príklady:
1. CostataPCA 2. ČibačaPVA 3. ZenjimaruPVNA 4. FuyuPCNA 5. HachyaPCA 6. Hana FuyuPCNA 7. HiratanenashiPVA 8. IchikikeijiroPCNA 10. MercatelliPVNA 11. Mikatani GoshoPVNA 12. Mizushima GoshoPVA 13. Rojo Brillante PCA 14. Sharon kakiPVA 15. Tenjin GoshoPCNA 16. TipoPVNA 17. Tone WasePVA 18. VanigliaPVNA 19. YokonoPCA 20. vezdočkaPCNA mezidruhové hybridy 1. RossijankaPCNA 2. Nikitskaja Bordovaja PCNAD.
Takže vaše Tipo nebolo opelené a preto treba nechať dobre dozrieť a zmäknúť..