Slepice nežerou krmnou směs a nesnáší
|
|
 |
 |
host - 39.86 (?) 28.6.2016 18:51
Krmné směsi : míchá každá mícharna jinak podle vlastní receptůry podle komponentů co zrovna má k dipozici. Někdy se směsi okyselujou kyselinou mravenčí nebo propionovou . Kaminky ve směsi jsou vápencový grit do komplexní krmné směsi pro nosnice se míchá 8 procent vápence polovina mikromletý vápenec a polovina grit větsinou 2 až 4 milimetry.Grit z lomu v Žulové v Jeseníkách je často z krystalického vápence vypadá opravdu jako křemen je velmi kvalitní a drahý. Prašnost u negranulovaných směsí se snižuje přidáním 2 procent surového nerafinovaného oleje nejčastěji sojový olej doplňuje ve směsi energii, snižuje spotřebu, zasytí,.Bilkovina se doplňuje sojovými pokrutinami , ty hodně zdražily , někdy je nahrazují třikrát levnějšími pokrutinami z řepky , to.jsou ty černé smítka ve směsi podobné popelu Pro doplnění bílkovin a zkvalitnění vajec se přidává sušené droždí . Směs vyrobená z kvalitní pšenice kukuřice a pokrutin nosnicím chutná, po přidání droždi se tak nažerou že je vole tahá k zemi.
Pana S.P. CH. prosím o gramatickou korektůru mého přízpěvku
S pozdravem chovu zdar!!
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
M.D.Rettigova - (17) - 209.167 (?), 18.6.2016 15:45, zobrazeno: 23544x
Před měsícem jsme koupili v Prace 3 kuřice dominanty a 2 roční slepice. Jsou v pohodě, pouštím je do zahrady, vypadají zdravě a žerou také hodně. Bohužel z míchaniny ať s namočeným pečivem či brambory pečlivě vyberou vše a nechávají ten šrot. Denně ho vyhazuji stejné množství, co jsem ráno dobře promíchala. Mají už červené hřebínky, jsou přátelské a nelekavé, trávu a různé červíčky žerou, hrabou, popelí se. Ale nese jedna a ob den malá vajíčka. Je fakt, že ty roční byly v hrozném stavu a pelichají, to mi tak nevadí.Jo zrní žerou tak normálně.Míchanici trochu mastím olejem.
Ale proč nechtějí šrot, na který byly zvyklé. No, do zobáku jim to cpát nebudu, ale neměly by kromě Roboranu a skořápek dostávat ještě nějaký doplněk? Nikdy jsem se s tím nepotkala. díky Jitka
|
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 48.254 (?), 18.6.2016 17:52
Ty kuřice jsou jak staré? Mají už vůbec nést? Pokud jsou ještě před řádnou snáškou, mladé, tak mají dostávat směs pro kuřice poslední fázi, obvykle označenou jako MIDI.
Přidávat šrot - směs pro kuřice nebo pro nosnice do míchanice je ok, ale proč jim ho nedáváte jako takový samotný? Míchanice atd. je navíc. Také bych nezapomínala na vápenný grit. Pomáhá udržovat trávicí systém.
Jinak ještě k věku kuřic, záleží na jejich stáří, ale mockrát jsem se setkala s tím, že kuřice prodávané jako x staré byly ve skutečnosti mnohem mladší a tak začali snášet i mnohem déle než za měsíc. První vejce jsou vždy nejdřív menší.
Roční slípky by měli být v nejproduktivnějším věku, nicméně pokud přepeřují, tak nesnášejí dokud přepeření nedokončí. Nevím z jakých podmínek jsou, ale pokud se vyrovnávají s dřívějším stresem, může nějakou dobu trvat než se opět roznesou.
Nemůžu to tedy osobně posoudit, protože naše adoptované slípky z velkochovu ve věku 10 měsíců, nesou od prvního dne, co jsme je přivezli, bez ohledu na jejich stav, což se mi moc nelíbilo. Ani převoz a nové podmínky je nijak nestresovali, ale zakázat jim snášku holt nemůžu.
Zaměřila bych se na to, jestli by kuřicím neprospělo ještě nechat je dospívat, to znamená oddálit počátek snášky. Také roční slípky nechat v klidu přepeřit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.228 (?), 18.6.2016 18:08
Uberte pečivo a brambory, a krmnou směs ponechte, dokud ji ten den nesežerou. Zřejmě se zasytí ostatním a proto jim pak zbývají zbytky. Je třeba odhadnout množství a podat jen tolik, co stačí sežrat. Chcete-li, aby snědly více směsi, pak ji zvlhčujte tak, aby tvořila drobky. Roboran a skořápky stačí, když mají výběh, tak další doplňky nejsou potřeba. Zrní dávejte později, až směs bude sežrána. Kuřice začíná při tradičním chovu snášet přibližně po 160 dnech stáří a déle. V.L.
|
|
 |
|
 |
 |
|
M.D.Rettigova - (17) - 209.167 (?), 19.6.2016 10:12
Do toho snášení jim nijak nemluvím, je mi jasné, že musí dospět a ty starší zesílit, ale s tím krmivem je mi to záhadou. Já jsem jim ten šrot= krmná směs pro nosnice dávala původně drobtovitou s vodou, ale jenom si zobly a už si pucovaly zobáky. Když jsem den co den vyhazovala kupované žrádlo, už jsem dostala straxh, ani pšenice moc nesežerou, tak jsem přidala objemové krmivo a to se mohly udávit. Jak to? Vždyť jsou na ty směsi zvyklé celý život.
Fakt je mám nechat vyhladovět jen na to šrotu? díky
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 48.254 (?), 19.6.2016 15:14
Aha. Tak já slepicím šrot nenamáčím, pokud ho tedy nepřidávám navíc k míchanici. Dostávají ho jako základ samotný a všechny ho vždycky baštili a baští velmi dobře. I když o jeden opravdu slepice nestály. Tehdy jsem ho koupila nouzově od jiného výrobce (nepamatuji si jakého) a ten opravdu ležel spíš ladem.
Nemyslím si, že byl zkažený, ale už od pohledu byl jiný, jako by v něm bylo spousta popela nebo čeho. Tak holky dostali nouzově kukuřičný šrot a pšenici tehdy, místo něj, to jim jelo vždy dobře a pak jsme koupilil obvyklou směs, kterou mají rády.
Pokud ho vůbec nechtějí, přikláněla bych se k tomu, že je buď šrot nekvalitní nebo jak píše S.P, Ch. zkažený.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 0.244 (?), 28.6.2016 0:03
U nás mám asi tři čtyři zdroje směsí... jsou tak odlišné, vzhledově, vůní, chutí že slepice se musí zvykat, pokud náhodou nouzově změním prodejce. Jedna je tmavá a je cítit spíš kysele, druhá je světlá hrubší a voní. třetí je příliš prašná.. a to samé granule u všech je jiná velikost granulí. Mrzí mne že se ty směsi nevyrábějí u všech podle jedné receptury, že to zkrátka nemá nějakou normu, mám dokonce podezření, že pro velkochovy je směs jiná než pro nás drobnochovatele. Takhle se pak nedivme, že se neustále objevují dotazy, že tomu slepice nesou a tomu zas né. Nevím na co se v jedné směsi objevují kamínky (křemen), asi aby to víc vážilo. Pak když to sekáte sekáčkem s bramborami, tak si ho akorád tupíte. Je třeba prostě koukat na kvalitu směsi, protože jak z výše napsaného vyplývá, není směs jako směs... Jinak osobně krmím také směsí N, nebo spíš přikrmuji, slepice mají neomezený výběh, a večer nebo za deště celé zrno - směs zrnin a kulatiny, občas koupím pytel pro poštovní holuby (základní směs), kde je slunečnice, několik druhů kukuřice, hrachu a jiných luštěnin, kardi, dari, čirok, nahý oves a jiné menší zrniny a to naředím pšenicí a slepice nebo odrostlá kuřata to mají rády. Když jsou brambory, tak se koupí sypká směs, a když už nejsou, tak kupuji granule. To kvůli ztrátám rozprášením. Přidat roboran nebo plastin a samozřejmě skořápky, ty dávám vedle. Ke konci léta když už začínají pelichat, naseču kosou dozrávající jarní dvouřadý ječmen a jen tak jim ho zavezu na káře na plac a slepice snad ani nic jiného nežerou, protože celé dny kutají a vyzobávají zrníčka z klasů z hromady slámy. Jinak jim ho taky občas máčím a dávám naklíčený... bezvadná věc.
Juraj Kafka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 39.86 (?), 28.6.2016 18:51
Krmné směsi : míchá každá mícharna jinak podle vlastní receptůry podle komponentů co zrovna má k dipozici. Někdy se směsi okyselujou kyselinou mravenčí nebo propionovou . Kaminky ve směsi jsou vápencový grit do komplexní krmné směsi pro nosnice se míchá 8 procent vápence polovina mikromletý vápenec a polovina grit větsinou 2 až 4 milimetry.Grit z lomu v Žulové v Jeseníkách je často z krystalického vápence vypadá opravdu jako křemen je velmi kvalitní a drahý. Prašnost u negranulovaných směsí se snižuje přidáním 2 procent surového nerafinovaného oleje nejčastěji sojový olej doplňuje ve směsi energii, snižuje spotřebu, zasytí,.Bilkovina se doplňuje sojovými pokrutinami , ty hodně zdražily , někdy je nahrazují třikrát levnějšími pokrutinami z řepky , to.jsou ty černé smítka ve směsi podobné popelu Pro doplnění bílkovin a zkvalitnění vajec se přidává sušené droždí . Směs vyrobená z kvalitní pšenice kukuřice a pokrutin nosnicím chutná, po přidání droždi se tak nažerou že je vole tahá k zemi.
Pana S.P. CH. prosím o gramatickou korektůru mého přízpěvku
S pozdravem chovu zdar!!
|
|
 |
|
 |
 |
|
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář (385) - 99.250 (?), 22.1.2017 8:45
S.P.CH. píše :Směs vyrobená z kvalitní pšenice kukuřice a pokrutin nosnicím chutná, po přidání droždi se tak nažerou že je vole tahá k zem.
Dovezl jsem tchyni kukuřičný šrot, co vysypal traktor v zatáčce. Tvrdila, že kukuřičným šrotem se krmit nesmí! Prý přestanou snášet! Co je na tom pravdy??? Granulema krmit nechce, krmí jen pšenicí.
Na vaše odpovědi čeká Pepa!
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|