Slepice - jaký druh?



host - 46.80 (?)
26.2.2012 19:19

Nemáte zač, klidně se ptejte dál.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 151.1 (?), 23.2.2012 11:56, zobrazeno: 92505x

dobrý den mím dotaz poraďte prosím začátečníkovi jaké druh slepice mím koupit, aby snášel co nejvíce vajec (kolik za rok?) a které nelétají mám plot ke slepicím cca 1,8m děkuji Slávek

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 220.182 (?), 23.2.2012 21:07

Volila bych vlašky (hnědé). Černé slepice rády létají, u nás nepomohlo ani zastřižení křídla. Bílé zas méně nesou. Snůška záleží na kvalitě krmení. Počet vajec na slepici u nás býval cca 230ks /rok.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 9.2 (?), 25.2.2012 7:55

Pořiďte si nějakého hybrida, např. Dominant. nabízí je řada firem a několikrát v roce rozvážejí po vsích. Zeptejte se v okolí až u někoho uvidíte oranžové slepice nepravidelně zbarvené, odkud je má.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 1.20 (?), 25.2.2012 15:34

také bych doporučila hybridy, jsou prvoplánově šlechtěné na vysokou snůšku. Hisex nebo již zmiňovaný Dominant. Hisexy mám a naprostá spokojenost, pokud prodejce uvádí 320 vajec na rok myslím, že bude mít pravdu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 46.80 (?), 25.2.2012 23:07

1,8 je středně vysoký plot. Pokud se bojíte přelétávání, zvolte středně těžké plemeno - ty se ze země nezvednou, např. hempšírky, rodajledky, australky. Uspokojí Vás slušnou snáškou pěkných hnědých vajec. Pokud by to byly vlašky nebo leghornky, jsou super nosnice, ale mohou přelétávat, což se dá řešit snadno, zastřižením letek na jednom křídle. Díky rozdílu ploch obou křídel se slepice bude ve vzduchu převracet na bok. A přelétávní po prvním pokusu brzy nechá.

Jinak pozor na prodejce hybridních nosnic, jestliže vám deklarují 300 vajec za rok, tak to platí pouze ve velkovýrobních podmínkách v klimatizovaných halách. No a pokud vám postačí 200 - 250 vajec, to vám splní i výše zmíněná čistokrevná plemena. A ještě si je budete moci líhnout sami.

Záleží také na výběhu, jeho rozloze, členitosti, pokud bude něco lepšího za plotem, tak počítejte s tím že slepice i hybridní budou se nsažit k tomu dostat a když to mít nebudou, mohou se pustit i do sebe navzájem. Do malého výběhu volte malou drůbež, budete překvapen jejich užitkovostí, hlavně co se týče poměru spotřeby krmiva a produkce vaječné hmoty ve srovnání s normálně velkými plemeny. Zářným příkladem jsou zdrobnělé velsumky, nesou vejce takřka stejná jako vejce od velkých slepic.

Samozřejmě jako začátečníkovi, postačí i ty hybridní nosnice, aby se vůbec naučil zacházet se slepcemi. M8te to i pohodlnější přivezou vám je autem přímo na náves. Kuřata čistokrevných plemen se shánějí obtížněji.

Tak doufám, že jsem Vám trochu pomohl rozšířit rozhledy.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 66.229 (?), 26.2.2012 8:52

dobrý den potěšil jste mě vyčerpávající odpovědí na můj dotaz budu se řídit vaší radou je vidět že tomu opravdu rozumíte Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 46.80 (?), 26.2.2012 19:19

Nemáte zač, klidně se ptejte dál.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 245.49 (?), 28.2.2012 13:47

Dobrý den, uvažuji o chovu pár slepic ca 5 ks pro 4 členou rodinu, zkušenosti s chovem jen ze vzpomínek na babičku, prosím poraďte jak staré slepičky koupit, kdy začínají nést.Kurník bychom vybudovali ve stáji nad kozím chlívkem, kolik M2 pro 5 slepic. Jinak krmeny by byly pšenicí a mám možnost ve větším starý chleba a pečivo+ skořápky a nějaké vitamíny.. Jaké spotřeba pšenice by byla orientačně na rok 100 kg? Nevím jaký druh, ale zaujal mne Isa red brown - údajně snáší větší vejce a 260-290 vajec ročně. Počítala bych v domácím prostředí tak okolo 200 vajec. Myslíte, že to je reálné? Jinak ještě řeším výběh máme možnost ca 800 m2, ale nevím jak oddělit od koziček, obávám se, pokud je nechám dohromady bude problém s pasením se koz kvůli výtrusům slepic, nebo myslíte že by to kozám nevadilo?Moc děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 46.80 (?), 29.2.2012 2:11

Dobrý den, kurník nad kozím chlívkem? A jak tam polezete? Myslete nejdřív na snadnou obslubu i ve vyšším věku. Tj. kurník přístupný kolečku = šířka dveří, vysoký tak, abyste tam mohli vládnout lopatou a vidlemi. Sám vím co je to nízký strop. Kromě bolení za krkem při čištění neustále narážím koncem násady o něco. Takže jsem si určil nářadí pro tuto práci a násady pozkracoval. Ale i tak to není ono.  To je možná detail, který si málokdo uvědomí. Samozřejmě jsou kurníčky pro pět slepic něoc na způsob králíkárny a čištění je prováděno z venčí.

I přesto že umístíte kurník nad chlív kolik to bude metrů? Tak si tam dejte tam třeba leghornky. Ty tam bezproblému vyletí.  Kolik metrů čtv.? No na jednu slepici počítejte 1 metr čtv. Zase záleží kam budou mít slepice přístup jinam, třeba za nepohody, jestli si budou moci zajít do stáje...  apod. Tem bude krmítko a tak.

Pokud chcete krmit takto, přidejte na každý den směs pro nosnice. Zvláště pokud nebudou mít slepice větší výběh a v zimě. Jenom pšenice a zbytky z domu nestačí, i když je to vhodné krmivo. (Nesmí být plesnivé).

Spotřeba na 1 nosnici a den je tak 15 deka krmiva.

Slepice mohou být společně s kozami ve výběhu, pět slepic zase tolik nenadělá a koza je mlsná, ta si dá pozor. 

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 245.49 (?), 29.2.2012 7:19

Děkuji za reakci, slepičkám by se tam udělal žebřík, slepice mojí babičky také měli kurník se žebříkem nad chlívkem a nebýval problém, měli by ve štítu malá zavírací dvířka, já bych si nechala udělat větší dvířka ze vnitř v chlívku a lezla bych tam pro vajíčka a na čištění zevnitř. Počítala jsem plochu pro ně tak 4 m2 s tím, že do toho výběhu 800m2 je tam tráva i místy jsou takové ty pelešící jamky ještě od sousedových slípek, uprostřed teče i potůček, takže pokud si převrhnou vodu, netrpěli by celý den žízní.Tamby měli přístup po celý den a pokud by pršelo a nechtělo by se jim lézt nahoru, střecha má přesah a můžou se schovat i tam. Nebo jim teda udělat extra nový kurník, ale víte co, sice jsem mladá, bohužel nevím, co se bude dít na trhu práce a kam budu muset s dětmi dojíždět apod. Proto tahle investice nad kozím chlívkem by byla minimální, a pokud bych nestíhala tak by mě to zrušení slepic tak nebolelo. Jak staré kuřata doporučujete koupit kdy tak začínají nést, to už si nepamatuju.Děkuju za dobré rady

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika