Vyhodit nebo zachránit?



host - 207.66 (?) 
11.7.2012 18:54, zobrazeno: 4081x

Dobrý den, mám po dědovi zahradu u chaty o kterou se začínám starat. Vždycky tam byla vysázená záplava rybíru a angreštů, úroda obrovská, keře nádherné a zdravé i přes to, že ke konci už byly zarostlé trávou, protože děda nestíhal. Přišlo ale americké padlí a angrešty jsme museli zlikvidivat a rybízy také, protože keře měly asi 30 a více let. Před 3 lety na jaře jsme tedy všechno vykopali a nakoupili rezistentní odrůdy angreštu a asi 10 keřů rybízu, že začneme znovu.  První rok se kupodivu na stav kořenů sazenice všechny ujaly, měly krásné přírůstky, všechny nakvetly ale květy jsem otrhala aby se keře nevysilovaly.  Tím ale radost skončila. Druhý rok se na rybíz na jaře vrhli mravenci a přes všechnu snahu o ničení mi nové přírůstky obalili mšicemi. takže to co narostlo bylo pokroucené, po sklizni se navíc u rybíru i angreštu objevila rez vejmutovková, takže listy v srpnu skoro všechny opadaly, přírůstky byly minimální. Letos se vše opakovalo, rybíz obrazil jen na koncích stávajících větviček - nastoupily mšice, nové výhony ze země vůbec nevyrazil, teď se objevuje rez na listech, takže do měsíce bude holý. Angrešt to samé - na jaře přírůstky vůbec žádné, plodů hodně ale malinké, listy hnědnou, popsala bych to jako živoření. Nevím jestli je problém taky v tom, že rostliny nejsou zasazené v okopávaném a hnojeném záhoně, jsou v trávě(ale tam byly vždycky a byly krásné). Pomůže v tomhle stavu zvýšená péče, okopání pohnojení atd, nebo je problém někde jinde a mám je vyhodit a zkusit to znovu třeba na jiném místě? Díky za rady Jitka

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3262) - 5.149 (?), 11.7.2012 20:59

Pokusím se formulovat svůj názor na Váše problémy.

1.Není moc vhodné sázet po rybízu zase rybíz nebo příbuzný angrešt. Jednostranně vyšerpaná půda, pořípadně mohou v půdě být nějaké choroby případně škůdci.

2.Boj proti mšicím je třeba zahájit již na jaře a přerušit postřikem kalamitní výskyt z předcházejícího roku. S další generací se pak vypořádá sama příroda. Přikládám obrázek- zkopírovaný text ke mšicím na rybízu a angreštu.

3.Jste si jistá, že chorobou, která Vám ničí rybízy a angrešty je opravdu rez Vemutovková. Přikládám také text k této chorobě.

4.Jsou i jiné možnosti například antrknóza.

5.Pokud jde o rybízy v trávě, tak s tím nemám zkušenosti. V naší rodině se vždy na podzim mezi keři rybízů rylo (ccy 10 arů), já je ryji v řadě široké cca 70 cm, v meziřadí mám trávník.

6.Asi by to chtělo zarýt nějaký kompost ev. nějaké komplexní průmyslové hnojivo.

7.Pokud jde o angrešt, tak já mám také keřovou Invictu a Hintermaki, takové malé plody jsme nikdy na stromkových angreštech neměli, ale kdysi jsme likvidovali keře, které byly prorostlé svlačcem a ty měly také malé plody.

8.Já bych to nerušil- mravenci by se stejně přestěhovali

9.Zahrada je někdy boj, přeji mnoho úspěchů.

           Mr Big

Mšice
Mšice
Rez vejnutovková
Rez vejnutovková
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?14:48
Kouří do místnosti29.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika