Schnoucí maliny

host - 90.1 (?)
17.7.2011 21:19

Právě hledám nějakou radu na odumírání malin. Přesně jak je to výše v příspěvku. Dvouleté pruty malin postupně odcházely, sežlutly a uschly. Letos není ani jedna malina. Dnes jsem zase zjistila, že letošní šlahouny, krásné, zelené se ale ohýbají a jaksy uhnívají. Normálně je lehce vytahnu ze země. Nechápu, co se děje. Poraďte prosím. Ještě podotýkám, že jsem je v létě namulčovala. Tak jestli neuhnívají proto.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 172.5 (?), 22.5.2009 20:19, zobrazeno: 13851x

Dobrý den,

už druhý rok vždy poté, co se začnou na maliníku objevovat plody začnou celé pruty zasychat, jeden po druhém, vždy jen pruty s plody, tedy ty dvouleté. Pruty, které vyrostly letos jsou v pořádku, krásné, zelené. Nevíte, prosím, o jakou nemoc se jedná, případně co s tím? Děkuji za rady. Vlaďka

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 22.5.2009 23:36

Jestli se nachází těsně nad zemí zduřenina na prutu, tak se jedná o bylomora ostružinového, který vyžírá dužinu. Zkuste to pozorně prohlédnout.

host - 172.5 (?), 23.5.2009 14:17

Díky za odpověď. Žádná zduřenina na prutu není. Bude to pravděpodobně něčím jiným. A děti se těší na maliny a ony schnou a schnou...:-(

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 23.5.2009 14:58

To znamená, že lze vyloučit bylomora. Pak je ještě tzv. odumírání malin, které je způsobeno houbou "Didymella applanata". Tato se může vyskytovat všude, kde jsou maliny přehuštěny a na vlhkém stanovišti. Ochrana je postřiky proti houbovým chorobám (fungicidy) nejméně 3 x po sobě v 10 - ti denních intervalech.

host - 172.5 (?), 27.5.2009 9:08

Opet diky za rady:-) Na vlhkem stanovisti urcite nejsou, je to slunne, spis suche misto.  To prehusteni... no mozna, na muj vkus jich tam moc neni, ale treba to maliny vidi jinak. Mohlo by to byt jeste necim jinym? Zahradku jsme koupili i s malinami, ten 1. rok nam je puvodni majitele nechali uplne vsechny ostrihane (nove i dvoulete slahouny) a byly krasne, nezasychaly, ted jsme je 2 roky po sobe strihala tak, jak se ma (dvoulete pruty ustrihnout a jednolete nechavala) a zasychaji.. muze to nejak souviset? Treba jsou opravdu moc huste, ale ja nevim, jak moc huste maji maliny byt:-(Pomohlo by treba kdybych zase na podzim ostrihala uplne vsechny pruty?

diky moc :-)

host - 53.209 (?), 28.5.2009 8:56

Já ostříhám v zimě - březen všechny pruty bez milosti. Je pravda, že plodit začnou vždycky potom až někdy koncem srpna, ale sklízím do zimy... pokud to nezmrzne, což se tak často nestává, tak mám rekord 15.12... jasně, že plody potom už nejsou tak chutné, ale jsou..žádné choroby jsem na nich nikdy neměl.kromě toho řezu radikálního si žijí svým životem.

host - 90.1 (?), 17.7.2011 21:19

Právě hledám nějakou radu na odumírání malin. Přesně jak je to výše v příspěvku. Dvouleté pruty malin postupně odcházely, sežlutly a uschly. Letos není ani jedna malina. Dnes jsem zase zjistila, že letošní šlahouny, krásné, zelené se ale ohýbají a jaksy uhnívají. Normálně je lehce vytahnu ze země. Nechápu, co se děje. Poraďte prosím. Ještě podotýkám, že jsem je v létě namulčovala. Tak jestli neuhnívají proto.

host - 90.1 (?), 17.7.2011 21:22

jen se omlouvám za tu hrubku, pospíchala jsem a je to překlep.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:30
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz