Rozměry josty



host - 156.126 (?) 
9.1.2018 20:53, zobrazeno: 10238x

Můžete mi prosím napsat, jak vysoká bude josta až vyroste za pár let?

A kolik prostoru kolem sebe potřebuje?

Děkuji    Jája

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.129 (?), 9.1.2018 21:56
Záleží aj od toho či máte jostu vo forme stromčeka alebo kríka. Všeobecne - josta rastie podstatne bujnejšie než egreš. Jej výšku a šírku si ale môžete regulovať rezom. Napokon tak či tak staršie odrodené drevo treba priebežne obnovovať a nahrádzať novým. Pre názornosť (foto) - mám viacročnú jostu vo forme väčšieho kra, teraz má výšku asi 1,8 metra, šírku 1,5 metra. Z času na čas ju radikálne zmladím, čo znáša veľmi dobre. IH



      
host - 156.126 (?), 9.1.2018 22:11

Jejda, 1,8 m to je teda obr  indecision, tak to ji budu muset nahoře zkracovat.

A není víc druhů josty? Nějaký celkově menší? Na internetu jsem nic moc nenašla.

         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.129 (?), 9.1.2018 22:36
Odrody josty sa vzrastom zrejme príliš nelíšia. Stromčekové tvary sú naštepené na kmienku meruzalky - tých je niekoľko typov, ale tiež si nemyslím že by sa intenzitou rastu nejako významne líšili. Jostu je lepšie pestovať ako ker. Ak máte málo miesta, je vhodnejšie zasadiť si egreš alebo ríbezľu. Ono pravdupovediac tá josta nie je chuťovo žiadny zázrak, podľa mňa sa nevyrovná egrešom alebo čiernym ríbezliam. Prináša ale väčšiu úrodu, to je fakt. IH
            
host - 83.62 (?), 10.1.2018 8:40

Je pravdou ze Josta chutovo nieje bohvie co ale dzem z nej je bezkonkurencny a malokto by to koli tej priemernej chuti cakal ze bude z nej tak korenity dzem.Podstatne lepsi nez z ribezli.

               
Peter.pe - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (208) - 64.44 (?), 10.1.2018 11:52
Tak tak, ani nam josta moc nechuti ale lekvar je z nej vyborny :-). Vsetko co sa urodi ide do lekvaru, na zobanie mame cierne ribezle. A velkostou mame asi taky velky krik ako je u p. Hlavateho. Peter
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 10.1.2018 12:04

Neumím dobře slovensky, pod slovem lekvár rozumím povidla - co se vaří ze švestek a dávají do buchet, kynutých knedlíků, na frgály (slivkový lekvár čtu na sklenicích). Vaříte taková skutečně z josty? Já z ní vařil jen džem a marmeládu. Chuť je skutečně překvapivě dobrá.
   Z dalších kříženců mám Jochelinu, ale chutná skoro stejně.

                     
Peter.pe - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (208) - 64.44 (?), 10.1.2018 12:20

 V tomto zmysle ako klasicky slivkovy lekvar (co sa vari velmi dlho a odparuje sa az to zhustne) tak to nie to nerobime, robime doma klasicky dzem, marmelada len u nas to vsetko volame jednym slovom lekvar :-) 

         
host - 184.133 (?), 10.1.2018 10:04

U pána Hlavatého má skvělé podmínky, stejný keř v podmínkách běžných bude mít možná 100-120 cm. Možná kdyby napsal jestli je Josta u něj vyšší než rybízy... Ale není problém keř usměrnit letním řezem, což se odrazí na vyšším výnose. Kříženců angreštu a rybízu je na trhu více, dokonce mám v zahradě semenáče, ale ta Josta je nejlepší. Přidávám křížence odr. Riko s růstem jako rybíz.


            
host - 83.62 (?), 10.1.2018 12:25

Nieje to len podmienkami ktore ma p.Hlavaty dobre.Napr na severe vychodneho slovenska Josta dosiahne tiez 2 m, treba ju strihat tym nastartujete dalsi rast.Inak sa moze stat ze bude roky pomerne mala, malo rozvetvena atd.Josta rasite asi vsade nieje narocna na podmienky.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika