Řízkování maliníku

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 80.39 (?)
7.1.2008 11:35

Já mám Ljulin - nebo tak nějak. Řekl bych, že těch pozdních malin na letošních výhonech je jednak trochu míň (při odstranění všech loňských by to možná bylo  jinak)   a hlavně - ty letní jsou mnohem aromatičtější.
  Je pravda, že prolízat maliništěm, odřezávat  odplozené a  probírat mladé výhony není nic příjemného. Pár záběrů křoviňákem to řeší snadněji.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 53.209 (?), 6.1.2008 10:29, zobrazeno: 23460x

Dobrý den - ostříhal jsem maliník až u země, nevím, co je to za odrůdu, ale plodí až do mrazů - před několika lety jsem trhal maliny týden před vánocema. Chci se zeptat, zda by bylo možné využít ostříhané pruty jako řízky?? Jaký by byl ted postup?? díky! Honza

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 100.5 (?), 6.1.2008 13:30

Ostříháte-li všchny výhony (včetně jednoletých) u země, přijdete o letní úrodu a plodit Vám budou maliny pouze na podzim a to ještě pouze remontatntní odrůdy (což asi máte).
   Jednoleté pruty asi na řízkování použít lze, stejně jako kořeny. Dělá se to ale spíš na podzim. Logičtější mi ale připadá vyrytí a přesazení celého odnožujícího výhonu i s kořeny.

host - 3.169 (?), 7.1.2008 10:07

No já bych to provedené vystříhání všech výhonů u remontatntní odrůdy až u země úplně nezavrhoval. Přiznám se že to dělám vědomě také. 2-leté výhony zabírají v létě dost místa, jsou v porostu špatně přístupné a plodů moc nedávají (v době sklizně jsou už ve stínu 1-letých výhonů). Raději upřednostnuji více malin až do zámrazu. Odrůda - Ada (nebo Áda?). 

Martin   

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 80.39 (?), 7.1.2008 11:35

Já mám Ljulin - nebo tak nějak. Řekl bych, že těch pozdních malin na letošních výhonech je jednak trochu míň (při odstranění všech loňských by to možná bylo  jinak)   a hlavně - ty letní jsou mnohem aromatičtější.
  Je pravda, že prolízat maliništěm, odřezávat  odplozené a  probírat mladé výhony není nic příjemného. Pár záběrů křoviňákem to řeší snadněji.

host - 3.169 (?), 8.1.2008 8:28

Vím že malina není moc náročná ale myslíte že je čas pohnojit? díky

Martin 

Martin Z - (1) - 168.142 (?), 28.3.2021 9:22

Dobrý den, nemá tu prosím někdo zkušenost se zakořeňováním řízků maliníku. Nemyslím řízky kořenové, ani odkopky. A už nemám na mysli černé ostružiny. Před 3 lety jsem zakoupil v zahradním centru sazenici maliníku. Odrůdu jsem si bohužel nepoznačil a plánoval jsem v případě obstojnosti, že si ji namnožím. Řízek byl zakořeněný, z horní strany zavoskované očko, namočený v gelu a zamotaný v tmavém igelitu. Matečná rostlina má za 3 roky 3 výhony, úroda velmi chutná, ale vše pořád vyrůstá jen z mateční rostliny, kterou bych nerad poškodil. Jediné co mě napadá je zkusit nařízkovat loňské a předloňské výhony. Vycházím z toho, že původně jsem asi něco takového zakoupil... Klidně to absolbuji až na podzim, ale teď sháním rady jak na to... Rád si nechám poradit. Těším se na věcné odpovědi. MZ   

host - 91.196 (?), 28.3.2021 18:24

Martine, ty předloňské výhony jsou určitě suché. Už by v porostu neměly být. Nezlobte se za otázku-z toho tmavého igelitu jste jej, ten maliník před zasazením vyndal?

host - 74.59 (?), 29.3.2021 18:56
Dobrý den, děkuji za reakci. Ano každé jaro rostlina vytláčí nové výhony. Možná jsem to špatně popsal, ale k letošnímu roku má tři živé výhony. Staré, suché pochopitelně odstraněny. A igelit před výsadbou do hlíny sundán. Nicméně má otázka není k pěstování či stříhání. Sháním informace jak a kdy a v jakých podmínkách zakořenit řízek maliníku. MZ

host - 91.196 (?), 30.3.2021 10:26

Martine, jednodušší způsoby jste napsal ve svém prvotním příspěvku, svůj nápad můžete zkusit zrealizovat třeba tak, že-máte-li málo vlastních výpěstků, požádáte jiné pěstitele, kteří mají i v různých časech nadbytky...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz