Ostružiník v zimě

host - 248.131 (?)
29.5.2014 0:00

Jako plot se vysazuje většinou ptačí zob obecný. Ale používá se i ptačí zob vejčitolistý (Ligustrum ovalifolium), který by měl být opadavý pouze částečně (fotku listů přikládám). Vlastní zkušenost nemám. Zkuste dotaz ještě vložit do části "chováme".           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 225.216 (?), 28.5.2014 21:38, zobrazeno: 5732x

Zdravím, byť je na tenhle dotaz ještě poměrně brzy a na toto forum nejspíše poněkud neobvyklý, rád bych se zeptal zkušenějších na několik věcí.

Jedná se mi o rostliny jako ostružiník a ptačí zob z hlediska krmiva pro strašilky, zástupce tropického hmyzu.

V zimě není až takový problém sehnat strašilkám ostružiník, mám místo, kde se udrží zelený i pod sněhem. Problém ale nastává po zimě, kdy ostružiník zhnědne, opadá a než vyraší nové, použitelné listí, je tam prostoj cca měsíc a víc. Jak řešíte tuhle dobu? Popř. pokud bych si nechal někde v domě v chodbě nebo i v bytě ve větším květináči ostružiník, vydrží stálezelený? Nebo je nějaký ze zástupců rodu odolnější nebo vhodnější pro pěstování i v bytě? Stejný problém mám bohužel i s ptačím zobem v zimě. Nevím o které odrůdy jde, ale bohužel v našem městě mi přijde, že všechen na zimu opadá. Dá se sehnat nějaká odrůda udržitelná alespon v bytě nebo chladnější chodbě? Nebo nějaká adekvátní náhradní rostlina, vhodná k pěstování na zahradě tak, aby vydržela stálezelená i v zimě a příjmaly ji druhy, zvyklé na ptačí zob?
Předem díky za rady :)

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 28.5.2014 22:51

Některé pozdní odrůdy ostružiníku u mne mají staré listí zároveň s novým. Asi však spolehlivější, než pěstování ostružiníku doma je pěstovat kultivary s dlouhým nárůstem prutů (až 6 m rok), které se stejně na jaře zkracují na těch cca 1,2-1,5 m - tak ty odstřihnuté výhony dát do nádoby s vodou (nebo 0,5% glukózovým roztokem) k rychlení narašit. Zásobuji takto už nekolik let jednu kamarádku pěstující strašilky.

host - 195.70 (?), 9.2.2025 13:29
Dobrý den, mohl byste zazásobit i mě?😃 Potřebuji sehnat listy ostružiníku.Kdyztak se mi ozvěte na Veronika.dospelova@gmail.com.Dekuji.

host - 248.131 (?), 29.5.2014 0:00

Jako plot se vysazuje většinou ptačí zob obecný. Ale používá se i ptačí zob vejčitolistý (Ligustrum ovalifolium), který by měl být opadavý pouze částečně (fotku listů přikládám). Vlastní zkušenost nemám. Zkuste dotaz ještě vložit do části "chováme".           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz