oskeruše
|
|
 |
 |
host - 204.208 (?) 28.7.2007 0:44
http://www.straznicko.cz/priroda/oskeruse/03_popis.htm
Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) je to mohutný a krajinářsky velmi dekorativní strom z čeledi Rosaceae. Je největším a nejplodnějším ovocným stromem Evropy. Dožívá se více jak 400 let a dokonce i 300 letý strom dokáže vyplodit přes tunu ovoce.
Letošní ročník Oskorušobraní připadá na víkend 23. až 24. září, oslavy proběhnou na Salaši Travičná nad Tvarožnou Lhotou na jihu Bílých Karpat.
Zde budou připraveny ochutnávky plodů různých barev a tvarů z různých lokalit. Chybět nebude ani ochutnávka výrobků sušených plodů, marmelád ale i moštu a je připraven i malý košt oskerušových pálenek. Pro zájemce bude otevřena poradna o pěstování oskeruší i dalších vzácných stromů. Zúčastnit se můžete netradičních soutěží s oskorušemi, mj. také v pojídání krémových oskeruší, hod nejtěžším dřevem Evropy a další hry v přírodě pro malé i velké. Na programu je také malý jarmark tradičních výrobků, řemeslné workshopy, stylové občerstvení včetně zabijačkových specialit, vyjíždky na koních a cimbálová, folk a country muzika.
Kořeněná oskorušová marmeláda 700g vypeckovaných zralých plodů, 200g červeného vína, 300g želírovacího cukru, trochu skořice, anýzu, kardamonu a niché
Za stálého míchání vaříme 3-4 minuty a plníme do sklenic. Navrch nalejeme trochu oskorušové pálenky. Vhodné ke zmrzlinám, vaflím a palačinkám.
Plněný oskorušový perník 300 g hladké mouky, 250 g mletého cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 2 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, 1/2 prášku do pečiva, 1 lžička perníkového koření či skořice
Vše zpracujeme v hladké těsto a rozdělíme na 4 díly. Každý rozválíme na plát 3mm silný, potřeme oskorušovou marmeládou a můžeme posypat hrozinkami. Smotáme jako štrůdl, dáme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve střední troubě.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 77.31 (?), 27.7.2007 23:38, zobrazeno: 59314x
Dobrý den, zakoupila jsem si oskeruši, máte někdo s ní nějáké větší zkušenosti?Jak chutnají plody a podobně? díky
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.208 (?), 28.7.2007 0:44
http://www.straznicko.cz/priroda/oskeruse/03_popis.htm
Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) je to mohutný a krajinářsky velmi dekorativní strom z čeledi Rosaceae. Je největším a nejplodnějším ovocným stromem Evropy. Dožívá se více jak 400 let a dokonce i 300 letý strom dokáže vyplodit přes tunu ovoce.
Letošní ročník Oskorušobraní připadá na víkend 23. až 24. září, oslavy proběhnou na Salaši Travičná nad Tvarožnou Lhotou na jihu Bílých Karpat.
Zde budou připraveny ochutnávky plodů různých barev a tvarů z různých lokalit. Chybět nebude ani ochutnávka výrobků sušených plodů, marmelád ale i moštu a je připraven i malý košt oskerušových pálenek. Pro zájemce bude otevřena poradna o pěstování oskeruší i dalších vzácných stromů. Zúčastnit se můžete netradičních soutěží s oskorušemi, mj. také v pojídání krémových oskeruší, hod nejtěžším dřevem Evropy a další hry v přírodě pro malé i velké. Na programu je také malý jarmark tradičních výrobků, řemeslné workshopy, stylové občerstvení včetně zabijačkových specialit, vyjíždky na koních a cimbálová, folk a country muzika.
Kořeněná oskorušová marmeláda 700g vypeckovaných zralých plodů, 200g červeného vína, 300g želírovacího cukru, trochu skořice, anýzu, kardamonu a niché
Za stálého míchání vaříme 3-4 minuty a plníme do sklenic. Navrch nalejeme trochu oskorušové pálenky. Vhodné ke zmrzlinám, vaflím a palačinkám.
Plněný oskorušový perník 300 g hladké mouky, 250 g mletého cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 2 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, 1/2 prášku do pečiva, 1 lžička perníkového koření či skořice
Vše zpracujeme v hladké těsto a rozdělíme na 4 díly. Každý rozválíme na plát 3mm silný, potřeme oskorušovou marmeládou a můžeme posypat hrozinkami. Smotáme jako štrůdl, dáme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve střední troubě.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.31 (?), 28.7.2007 14:23
Dobrý den, tento příspěvek je velice zajímavý, děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 59.228 (?), 30.7.2007 7:47
Jeřád oskeruše, krajinářský strom a náročný na teplo, takže tak na Jižní Moravu a vysadit ho tak akorát na rozcestí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 207.92 (?), 13.2.2008 11:29
To nejtěžší dřevo Evropy je to oskerušové? Nebo jaké? Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.253 (?), 21.9.2007 9:32
Dobrý den, kde jste prosím Oskeruši zakoupila. Děkuji martin.vondrous@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.158 (?), 8.10.2007 23:38
Záleží na tom, jaký původ, (odkud) má klon v zahradnictví prodávaný. Může být třeba z Maďarska... Proto je lepší si oskeruši vypěstovat sám, nebo od někoho, kdo vegetativně nemnoží stále tentýž klon, ale používá semena z našich lokalit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.236 (?), 26.10.2007 17:16
Plody oskeruše vypeckujte a semena očistěte a na 5 měsíců, přes zimu uložte do ledničky 5-7 stupňů Celsia. Na jaře nechte naklíčit a zasaďte do vysoké nádoby, má dlouhý kořen, 2 roky pěstujte v nádobě, pak přesaďte do volné půdy.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|