Muchovník nerodí

host - 121.190 (?)
2.5.2022 19:12

Ja si skor myslim, že nerastol, lebo všetko išo do kvetov a plodov, lebo dosť kvitol a rodil už prvý rok po vysadení. Kupovala som ho väčší, na jar v kontajneri obsypaný kvetmi a dalsí rok tiež velmi kvitol a rodil, tak asi nemal silu už na rast. Asi som ho nechala vyčerpať, ale nechcela som kvety otrhávať. Zalievala som viac prvý rok, odvtedy len keď je dlhšie sucho. Je síce pri dome, ale nie je tam strecha, takže keď prší, má tam dosť vlahy. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 229.78 (?), 2.5.2022 7:43

To, že neroste, není to přílišnou péčí? Jak často zaléváte? Tříleté muchovníky bych prakticky nezaléval.

host - 91.196 (?), 2.5.2022 10:28

Kolik muchovníků, jak starých, s jakými výnosy a kde prakticky pěstujete?

host - 121.190 (?), 2.5.2022 19:47

Som v pestovaní muchovníkov začiatočník, preto sa pýtam na skúsenosti skúsenejších, lebo neviem, či je normálne, že muchovní má striedavú plodnosť alebo ja robím nejakú chybu, lebo by som bola radšej, aby rodil menej každý rok, než by mal rodiť len každý druhý rok a veľa. Mám 11 druhov muchovníkov - živý plot, pričom najstarší má štyri roky a najmladší mesiac. Možno som to s tým množstvom prehnala, ale príde mi, že to ešte dlho bude trvať, kým budú také veľké, aby bolo aspoň na zjedenie pre celú rodinu. Väčšinu muchovníkov mám v nadmorskej výške 600 m n. m. a ten, o ktorom píšem je v nadmorskej výške 300 m n. m. Darí sa im rovnako dobre na oboch miestach, akurát tie vo vyššej nadmorskej výške dozrievajú o cca 3 týždne neskôr. Výnosy sú zatiaľ malé, nakoľko sú to mladé kríčky. Ale rozdiely v úrodnosti určite medzi nimi sú, no myslím si, že to nemusí byť odrodou, ale skôr kvalitou sadenice. Najviac rodila vyššie spomínaná Ballerina, Price William a Smoky. Teraz som si spomenula, že Martin mi urobil to isté, že prvý rok po vysadení bol obsypaný plodmi, kúpila som ho už s kvetmi, a potom dalsie dva roky nerodil vôbec a teraz má len pár kvetov. Lamarcki z OBI a lamarcki Vicky majú vyše tri roky a este nekvitli ani sa nechystajú. Northline ide poriadne kvitnúť teraz prvýkrat, mám ho vyše dva roky. A Krasnojarskaja, Honeywood, Thiessen, Sleyt sú teraz vysadené, ale všimla som si, že niektoré majú už jeden - dva kvety. Pochybujem však o pravosti niektorých odrôd, najmä Martina. 

host - 121.190 (?), 2.5.2022 19:12

Ja si skor myslim, že nerastol, lebo všetko išo do kvetov a plodov, lebo dosť kvitol a rodil už prvý rok po vysadení. Kupovala som ho väčší, na jar v kontajneri obsypaný kvetmi a dalsí rok tiež velmi kvitol a rodil, tak asi nemal silu už na rast. Asi som ho nechala vyčerpať, ale nechcela som kvety otrhávať. Zalievala som viac prvý rok, odvtedy len keď je dlhšie sucho. Je síce pri dome, ale nie je tam strecha, takže keď prší, má tam dosť vlahy. 

host - 91.196 (?), 2.5.2022 20:15

Ta má série otázek byla takový pokusný bumerang vůči spoludiskutujícímu, který uvažoval o příčině současného stavu: že letošní absence květů může být přílišnou péčí. Já to spíš vidím tak, že se rostlina vyčerpala včasným nadměrným plozením. Jde pak o tzv.babčení, známější ve spojitosti s kmennými ovocnými dřevinami. Paní Lída opakovaně správně připomíná důležitost rozvolnění kořenového balu u kontejnerovaných rostlin před výsadbou, já k tomu ještě přičítám nepravidelné a nedostatečné množství vody-že není nad rostlinou střecha nevylučuje zvýšený odpar z důvodu stěny. P.S.: ono opravdu ještě může letos k sice menšímu, ale pro dostatečnou úrodu postačujícímu dodatečnému nakvetení dojít-vydržte cca 6 týdnů. SPCH

host - 121.190 (?), 2.5.2022 20:52

Chcem sa spýtať, čo sa dá urobiť so "zababčeným" kríkom? Mám ten problém u bazy. Má po troch rokoch 20 cm. Pred rokom som ju vybrala zo zeme, narušila som koreňový bal, pohnojila ju, zalievam ju, ale aj tak nerastie. Vyzerá to na vyhodenie, neviem či je možné s odstupom času po rokoch s tým niečo urobiť. 

host - 91.196 (?), 2.5.2022 21:10

Tam bych se obrnil trpělivostí-pokud Váš keřík nezabírá místo někomu-něčemu hodnotnějšího. Sama uvádíte, že se s ní nedávno šibovalo, tak ji dejte klid+šanci+ braňte zaplevelení+jen trochu vody v případě velkého, dlouhodobějšího sucha. SPCH

host - 248.107 (?), 2.5.2022 21:30

Souhlasím s SPCH. Keřík musí pořádně zprovoznit kořeny, navíc šeříky nejvíc přirůstají v době po odkvětu. Uvidíte. Když jsem kupovala "Krasavicu Moskvy", tak první dva roky také nerostla moc, teď má ke třem metrům a to ji zkracuji... Spíš se divím, že vám prodali tak malý keřík, normálně mívají kolem 40cm výšky. Tak malé jsem viděla prodávat snad jedině zakrslé šeříky S.meyeri Palibin.        Lída

host - 121.190 (?), 3.5.2022 17:17

Bazu (bez) Haschberg mi predali veľmi malú - vysokú len cca 20 cm, keďže som ju kupovala cez internet, netušila som, že mi pošlú také chúďatko, vždy som si myslela, že baza je divoký ker, ktorý s rastom mať problém nebude, ale je to inak, i keď asi aj mojou vinou, lebo vtedy som nevedela, že treba koreňový bal narušiť, tak sa asi "zababčila".  

host - 9.142 (?), 3.5.2022 7:57

Trpělivost přináší rúže(šeříky), někdy i fousy. Často je lepší nerostoucí keř vykopat a zasadit novou silnou sazenici.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:14
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz