Malinoostružiny - řez

MartinNZ - (14) - 147.78 (?)
15.4.2020 1:04

Zdravím,

v tomto videu je dobrý návod na ostružinu, rez je rovnaký aj u malinoostružiny.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 14.4.2020 20:15, zobrazeno: 4587x

Dobrý den,

malinoostružiny pěstuju asi třetí rok a stále sbírám zkušenosti jak to co nejvíce zefektivnit. Mám je v úzkém záhonu s drátěnkou (viz fotka), dráty ve výšce 50 - 100 - 150 - 200 cm, dvojitě, 60 cm od sebe. Jednotlivé rostliny mají spon cca 90 cm. Předloni jsem je na podzim hodně prostříhala a vyvázala až na třetí drát (150cm) a na jaře jsem byla překvapená, že ty vysoko vyvázané většinou vymrzly. Na jaře, když byly výhony narašené asi tak, jako jsou teď na fotce,  jsem je opět vyvázala až nahoru - a zase velká část zaschla. Úroda byla i tak slušná, ale chtěla jsem se letos vyvarovat chyb, proto jsem je na podzim až na ty nejslabší výhony neprostříhala, nechala je max. na druhém drátu, aby nevymrzly a vyvazovat se chystám, až ještě trochu víc vyrazí.

Začíná to být ale slušné houští, tak nevím, jak se s tím popasuju. Jaký řez byste mi poradili? Kolik výhonů z každé rostliny nechat? Jak dlouhé? Co s bočním obrostem (výhony se větví třeba i na pět dlouhých šlahounů)? Jak moc prostříháváte během sezóny? Mě obrážely strašně moc, prostříhávala jsem dvakrát, abych vůbec našla sklizeň...

Děkuju, Elen

Malinoostružiny po zimě
Malinoostružiny po zimě

MartinNZ - (14) - 147.78 (?), 15.4.2020 1:04

Zdravím,

v tomto videu je dobrý návod na ostružinu, rez je rovnaký aj u malinoostružiny.

host - 91.196 (?), 15.4.2020 7:48

Během sezony do nových-mladých, bylinných VŮBEC střihem nezasahuju-to až v březnu následujícího roku! Jinak by to jelo tak, jako u Vás... Jen je navádím mimo o gen.starší-kvetoucí, rodící. Tzn., že není porost přehoustlý, výhony nenamrzají-max.poslední čtvrtina, která se stejně z prostorových a výživových důvodů na zač. vegetace odstraňuje.

Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 16.4.2020 15:02

Děkuju za odkaz i radu přes rok vůbec nestříhat, dává to smysl, že rostlina si myslí, že "má málo" a žene o to víc, výhony pak nevyzrají a vymrznou... Zkusím tedy keře hodně prostřihat a ty mladé pak nějak vázat k sobě a vést prostředkem, ať tolik nepřekáží.

Elen

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025