Květopas jahodový - koupit nové sazenice?



Stránky: 1,  2   
host - 35.233 (?) 
14.1.2010 15:04, zobrazeno: 30749x

Dobrý den,

chtěla bych se poradit, už druhým rokem mám na jahodách květopase, i když rostliny postřikujeme, letos se přidala i nějaká plíseň. Mám se snažit zachraňovat stávající sazenice nebo raději nakoupit nové? Drží se květopas v rostlině, nebo v zemi a napadne tedy i nové rostlinky. Nevím, jestli je vůbec nevyhodit a třeba rok jen chemicky postřikovat prázdný záhon a osadit ho jahodami až za rok. Poradíte?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
panidana - (29) - 96.2 (?), 14.1.2010 22:06

Dobrý den, květopas jahodníkový klade vajíčka do poupat jahod, ale také malin, lesních jahod i růží. Zlikvidováním sazenic jahod nic nevyřešíte (leda tu plíseň). Přezimuje v půdě. Larvy se vyvíjejí v poupatech. Jediná možná ochrana je postřik a to ve chvíli, kdy se v srdéčkách jahod objeví první zelená poupata. Postřik se musí dostat do srdéčka a na ta poupata. Postříkat by se mělo i mezi řádky. Postřik je dobré opakovat, ale jen do chvíle než se poupata začnou otevírat. Mně se ovědčil agrion delta, ale jsou určitě i jiné přípravky.

Zdravím Dana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 216.105 (?), 17.1.2010 17:39

Díky moc:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 57.98 (?), 22.1.2010 11:48

Dobrý den, problém květopase mne také zajímá. Ráda bych se od paní Dany dozvěděla z jaké literatury čerpala o jeho vývoji, já to totiž nemohu nikde najít. Z nějakého pramene jsem se dozvěděla, že také na jahodníky nalétává z kvetoucích jabloní. Mně se jeden rok osvědčilo jahody přikrýt netkanou textilií. To by ale nefungovalo, pokud by tam už byl zabydlený z minulého roku. Jenže zrovna to mohl být rok se slabým výskytem. Také bych ráda věděla, jestli se nedá lákat na nějaké feromonové lapače, či něco podobného. Já ho zatím jen sbírám a podkousnutá poupata pálím, je to ale nekonečný příběh. Na malinách je v létě také, ale tam už takovou škodu neudělá.

Vráťa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 155.121 (?), 22.1.2010 12:27

Květopas skutečně nalétává na jahodník z kvetoucích jabloní, klade na nerozvitá popata. Postřik v této době třeba Karate Zeon nebo Decis Mega.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?), 23.1.2010 20:36

Dobrý den,

škůdci a choroby rostlin (Kazda, Prokinová, Ryšánek), vydal knižní klub, edice průvodce přírodou. Malá knížka, skvělá obsahem. Místo popisu knížky si dovolím opsat úryvek z úvodu:

"Všude kolem nás je živo, mnoho malých i větších rostlinek a živočichů sdílí s námi zamilovaná místa a naučit se je pozorovat, porozumnět jim a vhodným způsobem je ovlivňovat je velké dobrodružství. Pojdte to zkusit, postupně na jednotlivých stránkách této knihy odkrývat tajemství drobných organismů."

Dana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 35.233 (?), 5.2.2010 13:58

Tak už je to jasné, jabloň máme přímo nad záhonkem s jahodami, naštěstí jsme jí už pokáceli, tak koupíme nové sazeničky a uvidíme, snad už bude pokoj. Nejhorší je, jak jsou už vidět ty silná vyvinutá poupátka, která si pak někdo překousne!!! :-)  On ten strom byl hodně nemocný, listy, kůra i plody byly špatný, tak kdo ví, co všechno za nemoci měl, chudák.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 61.103 (?), 28.4.2012 20:58

Po přečtení několika příspěvků bych dle svých zkkušeností řekl asi následující. Postřiky mi neprokázaly zásadní účinnost. Rovněž bych nepotvrdil jako zásadní, že zdrojem zamoření je nálet brouků z jabloně. Naprosto zásadní je, že brouk má své útočiště v zemi (hlavně přezimování) a šíří se dál jedině z místa, kde již nemá dostatek potravy (nerozvinutých květů k rozmnožování) nebo je jich na jednom místě četná populace, pak se stěhuje dál. Zásadní však je, že brouk naklade vajíčko do nerozvinutého poupěte a nakousne potonm stopku květu. Tím však vše nekončí. Květ musí později upadnout na zem, kde ve stínu, hlavně vlhku jsou nutné podmínky k tomu, aby larva uvnitř květu se z vajíčka dále úspěšně vyvíjela. Pokud nakousnutý květ neupadl na zem a zůstal na rostlině jahodníku, tak přílišné teplo, bez vlhkosti, způsobí odumření vajíčka uvnitř květu. Toto poznání umožňuje eliminaci zamoření tím, že provádím sběr uvadlých květů na jahodníku, ale také sběr již spadlých květů na zemi. V období rozkvétání jahodníku to patří ke každodení praci, abych eliminoval zamoření. Sesbírané plody spařím vařící vodou. Pokud na zahradě jsou pěstovány i maliny nebo ostružiny, je to velký zdroj zamoření, zde asi postřik musí být používán jako další prostředek k hubení květopasa. Při sběru květů, je také důležité přistupovat k jahodníku v "tichosti", protože brouk prudce reaguje na pohyb a padá volným pádem na zem, kde jej člověk nenajde. Ale při opatrném přístupu, se mi daří rychlým stiskem brouka zabít. Zabití jednoho brouka znamená zamezení nakladení 50 až 100 vajíček, čímž se tedy zamezení zničení stejného počtu květů jahodníku. Částečná regulace množství zamoření také tkví v zakládání nových záhonů co nejvíce vzdálených vůči původním, zde bývá zamoření první rok výrazně nižší. Každý rok tedy, zakládám nový záhon (utíkám co nejdále od místa zamoření.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.182 (?), 28.4.2012 22:36

Květopas jahodníkový a květopas jabloňový je něco jiného. Květopas jahodníkový pouze napadá jahodník v době květu jabloní. Nic společného s jabloněmi jinak nemá!           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 25.2 (?), 25.6.2012 15:57

Konečně rozumna řeč pani Lidy- děkuji. Nema cenu amaterskym zahradkařum mast hlavu.Opravdu existuji ruzne druhy květopasu kteři škodi na jednotlivych druzich rostlin, a pouze vyjimečně mohou škodit na jinych.Pokud se květopas jahodnikovy v jahodišti objevi, je dobre v době tvorby poupat střiknout rostliny oleoekolem.Vzhledem k tomu, že rychlost tvorby plodu od odkvětu po uzrani plodu je u jahodniku kratka nelze použit jiny chemicky prostředek na ochranu a likvidaci.Řešenim muže byt nejen ostřihani rostlin po ukončeni sklizně těsně nad jahodovym srdičkem, ale cele jahodove řadky posypat dusvapnem a to zapravit do hloubky cca deseti cm.A to je možne zopakovat preventivně v brzskem jaru v době rašeni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika