Kanadské borůvky - pěstování

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2403) - 10.69 (?)
27.8.2025 16:16
Držím palce, ať rostou. 👍👍
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 237.189 (?), 16.4.2020 10:16

Ještě pro doplnění, ostatní borůvky a zimolezy které mám(celkem 5) jsou v pohodě, i když jsou to jiné odrůdy, problém se objevil pouze u této jedné.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (446) - 210.156 (?), 24.1.2025 9:59

dobry den, chci zkusit na zahrade boruvky, kanadske, muj dotaz je na Ph pudy, pokusim se zmerit, ale obecne dle vyskytu preslicky a sousedky rododendronz, ktery je primo v pude uz hodne let, a ktereho se ani nevsima, tedy nehnoji ani neokyseluje pudu, je mozne ze u mne boruvky tez rostou? Vzdalenost nema vliv, jde o malou zahradkarskou kolonii. Mam v planu sazenice mit zatim ve velkych kvetinacich, ale do budoucna. Take je jasne ze budu muset nejdriv jednu zkusit, jen jestli je teoreticka moznost ze to bude fungovat, nebo jsou to takova pimprlata ze bez raseliny ani ranu. Diky za uvahy.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2403) - 168.103 (?), 24.1.2025 14:07
Tak můžete to zkusit, ronďák má rád kyselou, ale při ceně sazenic bych je stejně raději dal do rašeliny. 250l balík vyjde okolo pětistovky. Syn nemá na zahradě vhodnou zeminu a vykopal průměr skoro metr, do hloubky púl, po obvodu oddělil nopovou izolací a naplnil rašelinou a po letech už má keře ke 2m výšky, každý rok obsypané. Já mám asi 8 keříků na chalupě a i když jsem na tom místě pěstoval 20 let vánoční stromky, stejně jsem tam radši dal rašelinu. Ono je to i o tom, že rašelina dokáže do sebe pojmout a udržet značné množství vody, kterou si borůvky žádají.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (446) - 210.156 (?), 27.8.2025 16:09

Tak jak jsem pokrocil. pozadal jsem manzelku at objedna na Alegru 4 sazenice boruvek co jsem vybral. Nu, vzala jich 12. tak jsem byl nucen udelat hrob na okraji zahradky o rozmerech 3,5*0,6*0,3m a zasadil 5 rostlin, padlo 8 70litrovych raselin. Co dal? Privezl jsem dnes dalsich 7 pytlu a objednal 60L kalfasy. Uz mne ta srabda vysla na trojku, no tak snad neco bude. jednu sazenici mam v planu mozna umorit v pude, o niz si myslim ze je kysela, papirky z Ali od 4-6 PH mi ukazuji asi 4,5, jestli nekecaji. tak uvidime. jeste se mi nahodou povedlo tady v kaufu, vyprodej Kristalonu pro boruvky za 59,90, tak mam nafasovano na nekolik let. Vzhledem k velikosti, nebo malosti me zahradky mi staci kdyz kere budou kolem metru, metru 20, kalfasy mi to predpokladam zajisti. Tak asi tak, pro spriznene duse, jen takove info.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2403) - 10.69 (?), 27.8.2025 16:16
Držím palce, ať rostou. 👍👍

host - 13.31 (?), 27.8.2025 16:57
Jestli je těch 0.3 m hloubka, možná je to málo. Borůvky potřebují rašelinu ať je půda jakákoli. Taky jsem si myslel že mám kyselou a ztratil několik roků šmrdolením se okolo přichcíplé sazenice. Až jámy 50x50x50 vyložené fólií, náplněné rašelinou, pískem a mulčovací kůrou se osvědčily. PP.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2403) - 10.69 (?), 27.8.2025 17:07
Máte pravdu, pane PP, řešili jsme to tu už v lednu.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (446) - 210.156 (?), 27.8.2025 18:01

Ok, 30 je hloubka hrobu, obrubnik jsem jeste zvedl o cca. 7 cm nad a az si raselina sedne samozrejme doplnim. Totiz nekteri pestitele, myslim ti velke, rikaji, ze i 20 staci. Na steny jsem dal silnou bilou netkanou. Tak uvidime. Jedna sazenice mi vadit nebude kdyz to aspon zkusim, stala jen pade. Ovsem nepochybuji, ze vsichni mate pravdu. Navrch dam borovicovou kuru, tu jeste musim koupit tady v kompostarne ji maji volne.

host - 136.144 (?), 27.8.2025 18:04
A zapustíte ty kalfasy do země a nebo je necháte nahoře? Mám to jen z doslechu a nevím přesně jaké odrůdy pěstují, a prý k tomu stačí starý odležený ovčí hnůj. Ono statková hnojiva jsou vlastně okyselující. Ohromný úspěch bohatě plodících keřů a mnoho zákazníků. Díky živinám toho kristalonu nebude asi tolik potřeba. Mám docela dost kompostů, hnůj teda jen od králíku a z kurníku, možná bude prase, brambory nestačíme spotřebovat (i drobné, popraskané, vytříděné děravé atd.). Kdybych neplánoval kompost použít po starých trnkách a merunkách, které budu ještě vytrhávat, abych zlepšil půdu pro výsadbu novým stromkům. Udělal bych na ty borůvky taky hrob. Ale ne tolik sazenic, mám pár malin a jednu ostružinu, nestačíme to jíst a už zamrazujeme. Ať to bohatě roste a plodí!

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (446) - 210.156 (?), 27.8.2025 19:18

kalfasy nebudu zapoustet, kdyby bylo kam, dal bych boruvky rovnou do zeme, budou putovni podle potreby sekat travu a tak. Pokud jde o vymrznuti, nebojim se, ale velkou zkusenost s boruvkami nemam. Rostlina musi byt hlavne i pres zimu zalevana. Prvni sazenice jsem koupil vloni na podzim a prezimovaly jako dvouleti mrzaci na balkone v sadbovacich asi 15cm, bylo i -15. Casto jsem je ale zaleval kdyz byla obleva, a vsechny pekne rostou, prezily. Ohledne statkovych hnojiv si nejsem jist, pristup bych mel k cistemu kravinci, jak na tom je s pH netusim, ale co vim jiste, ze kysele je to od prasat. tam kde se z prasecaku vyvazela kejda, tam vzdy jeste vapnili. A to fakt vzdy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz