Kanadská borůvka - velikost výsadbového keře



madetka - (4) - 235.193 (?) 
25.3.2019 23:00, zobrazeno: 3266x

Poradí, prosím, někdo?

Ráda bych začala s kanadskými borůvkami.

Rady, co a jak jsem zde načítala. Ale jde mi o to, jakou velikost keříku pořídit. Ráda bych, abychom měli borůvky brzy, viděla jsem i čtyřleté sazenice, zahradnictví píše, že dodává vzrostlé keře. Chtěla bych dva tyto vzrostlé 4leté a pak bych si vzala asi 2-3 odrůdy malých dvouletých.

Máte někdo zkušenost s takovými staršími keříky? Není v něčem problém, nač si dát pozor?

Moc děkuji za reakce :-)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.169 (?), 25.3.2019 23:22

S borůvkami zkušenost nemám, ale všeobecně se lépe ujímají mladší rostliny. Starším většinou zakořenění trvá déle.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 107.18 (?), 26.3.2019 7:42

S borůvkami ne, ale jinak mám přesně takové zkušenosti jako paní Lída.

Například jsem kupovala kiwi. Některé sazenice byly mladší, jiné starší, nakonec ale ty mladší ty starší rychle předběhly. Ty starší se zpočátku skoro ani nehnuly (pokud jde o růst). A podobného efektu jsem si všimla i u jiných rostlin...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 35.93 (?), 26.3.2019 8:11

Kan.boruvky se obvykle prodavaji kontejnerovane, v tom pripade s ujmutim nebyva zadny problem (pri spravnem zpusobu vysadby). U kan. boruvek, cim vetsi ker pri vysadbe, tim lepsi, dockate se drive poradne urody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 35.93 (?), 26.3.2019 8:47

Nejmenovane zahradnictvi prodava ctyrlete rostliny za priznivou cenu, ale v kontejneru pouze 2,5 l (v takovem se obvykle prodavaji trilete rostliny). Ctyrleta rostlina by mela byt v kontejneru cca 10 l, cena je pak o dost vyssi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6450) - 9.135 (?), 26.3.2019 8:53

Vybírejte silné keře, s dostatečnými přírůstky. Když se sází slaboši, obvykle chšádnou až uchšádnou. Moje zkušenost s výsadbou u mne a u dcery. Když se vysadí silná sazenice, daleko líp se aklimatizuje a pak roste. Samozřejmostí je správná příprava výsadbové jámy a substrát. Nezapomínat hnojit, borůvky jsou náročné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 230.39 (?), 26.3.2019 9:24

Zdravím, úplně přesně nechápu ten výběr velikosti a kusů. Malé sazeničky má smysl kupovat když už máte plodící záhon a chcete doplnit zajímavou odrůdou nebo vykrýt čas (ranná/pozdní). K dvěma velkým ty další maličké k ničemu nebudou, bude trvat tři (dva) roky než začnou kvést a budou opylovači.

Jeslti jde o finanční rovnováhu u nákupu, tak než kupovat dva čtyřleté kousky za 350 a čtyři za 69, tak pokud chcete a) zkusit jestli to u vás půjde a b) mít brzo plody, tak bych koupila čtyři kousky tříletých po dvou stovkách, ať už na onom eshopu nebo i v hobby marketu. Tříleté už jdou na květ a trochu plodí. V hobby marketech mají ten průměr, né extra ranné nebo pozdní, né velkoplodé ale běžný průměr těch německých odrůd, a ze dvou až čtyři kousků už se děti nazobají a za rok bude i na buchtu. Rozhodně pro začátek dobrá volba, ač jinak na hobymarkety spíš nadávám.

Pokud jde o kořeny a ujímání, moje borůvkové zkušenosti jsou stejné jako u jiných rostlin, ujímá se více méně všechno, malé i velké, pokud jsou v květináči, spíš ty velké se víc polámou (větve) při manipulaci a sázení a ty extra velké a drahé (10L květináč) vás akorát bude víc mrzet, když se poláme nebo vymrzne. 

Rozhodně se musí hnojit, ani tak né že by byly borůvky nějaké fajnovky, ale protože v rašelině nejsou vůbec žádné živiny takže bude žít jen a pouze z toho co jí nalijete/nesypete. Ale zase pozor na divočení, některé z mých maličkých sazeniček jsem v zápalu boje kdysi extra přehnojila že do roka dohnaly vzrůstem tříleté sestřčky, ale ty rychle vyhnané a nevyzrálé šlahouny přes zimu zase víc vymrzly. Což se stává i u jiných rostlin, není to doména borůvek, jen díky absolutní závislosti na živinách od pěstitele se dá víc pokazit.

borůvkám zdar 

Sáša

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika