Kanadska boruvka v kvetinaci

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?)
21.3.2014 21:54

Rašelina opravdu udrží tolik vody, že je to několikanásobek hmotnosti její sušiny. Přidáteli písek 1:1 udrží polovinu vody (písek nic) a hmotnost sušiny vám naroste několikanásobně, Písek se používá jako drenáž, aby se voda rychleji dostala jinam (z místa A do místa B).

Ano, když paní dává ten Kristalon = plné hnojivo, tak je to přesně to co jsem doporučoval výše pod termínem hydroponie. Hnojivo se totiž dává v dávkování jako pro hydroponické roztoky (či mírně slabší) do veškeré zálivkové vody v hlavní růstové sezóně. S hnojením přestanete až po sklizni, kdy při vyzrávání "dřeva" rostlina dospotřebuje přebytek živin.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 20.3.2014 17:46, zobrazeno: 28032x

Loni jsem koupil kanadske boruvky. Zatim jsem je presadil jen do vetsich kontejneru, pridal kysely substrat, uz rasi. Takze resim co s nimi.

Je spatny napad je na 1-2 roky pestovat v kvetinaci? Chci samozrejme aby plodily, dam jim vhodny substrat (azalky/rododendrony), pohnojim kyselym krystalonem.

Dale bych je rad pestoval v "kvetinaci beze dna", bud' na to pouziju esteticky upravene ztracene bedneni (rozmery asi 0,5x0,4 vyska mozna 0,3 [m]), nebo nejake palisady do obdelniku. Problem je, ze to bude u chodnicku a na slunci. Da se ta kanadska boruvka udrzet rozmerove aby nemela do sirky vice nez 1m a na vysku ne vice nez 2 m? Dlouhodobe. Jak moc hlubokou jamu pro raselinu bych mel udelat pod ten bezedny "kvetinac"? Ma smysl to oddelit od okolni zeminy nejakou textilii/folii?

Hned vedle planovaneho mista pestuji ruze.

host - 65.144 (?), 21.3.2014 8:26

Rozmery 0,5 x 0,4 x 0,3 m = 60 litru, coz mi prijde dost malo, chtelo by to spis cca dvojnasobek, cimz nerikam, ze by to nemohlo pri pravidelne zalivce s hnojenim nejakym vyhovujicim zpusobem fungovat. J.R.

mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 21.3.2014 8:48

Tak ja pocitam jeste s dirou "pod" tim bezednym kvetinacem, kterou podle rady pripadne vystelu nejakou textilii/folii a nebo take ne, a tam samozrejme muzu mit vetsi objem substratu. Kolik doporucujete?

host - 65.144 (?), 21.3.2014 9:08

Boruvky koreni udajne a zrejme i ve skutecnosti melce, takze "pod" kvetinacem to asi moc nedozenete. Proc je tedy rovnou nevysadite do zeme resp. substratu ci raseliny? Jama 50x50 se uvadi jako minimalni, ja mam 80x80 (nebo v souvisle rade 60x120, ale to chci taky rozsirit na 80). Boruvková farma Provodov pestuji boruvky v kontejnerech 130 l. J.R.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 21.3.2014 9:08

Nejdůležitější je sorpční schopnost substrátu, aby udržel sám o sobě hodně vláhy, a pravidelnost zálivky.

Při tomto objemu (60 l / rostlina) bych to viděl na "hydroponii" v baltské rašelině vylepšené o hydrogel. Hotový substrát pro azalky a rododendrony je hodně nastaven kompostovanými pilinami, kůrovou drtí a fermentovanou dřevoštěpkou = pojme do své struktury polovinu vody co rašelina. Hydrogel je pro případ, že nepravidelnou zálivkou se dostanete pod mez, kdy se stává rašelina hydrofobní a nechce ochotně přijímat vodu. Pokud jste proti syntetickému hydrogelu, použijte pár hrstí bentonitového steliva pro domácí mazlíky (na obalu je napsáno přírodní, hrudkující,...). Může být i použité, ale nesmí ho být moc (tak 1-5% váhy rašeliny).

host - 65.144 (?), 21.3.2014 9:18

Prodava se substrát pro borůvky 40l - Hoštice, ten je kvalitni, ale 40 l stoji neco pres 100 Kc, takze je o neco drazsi nez raselina. J.R.

host - 92.38 (?), 21.3.2014 13:04

Teď budu vypadat jako barbar, ale já mám kanadské borůvky ve větších plast. květináčích už minimálně 5 let - občas vyměním vrchní část rašeliny, hnojím Kristalonem plod a květ a poctivě zalévám. Napřed to bylo provizorní řešení, ale jelikož jsou každoročně dokonale obsypané plody - dokonce víc, než ty, které mám na jiném místě na zahradě v zemi - a vypadají, že jim nic nechybí, tak je máme přes léto na terase a děti je ojídají rovnou tam. Ani přes zimu je neschovávám- jen je přesunu kousek jinam. Bohužel kultivary už nevím.  Substrát jsem nedávala speciální, jen čistou rašelinu / no možná taky barbarství, ale funguje to/.

host - 65.144 (?), 21.3.2014 13:41

Cista raselina urcite neni barbarstvi, to se bezne pouziva. Hosticky substrat pro boruvky je drazsi nez bezna raselina, nebot je připraven ze směsi vytříděné světlé a tmavé rašeliny s vhodnou kyselostí. Je obohacen hnojivem se základními i stopovými živinami. Neni nutne ho kupovat, staci bezna raselina, ale neni pravda, ze substraty jsou nutne nekvalitni ci sizene. J.R.

mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 21.3.2014 21:05

Dekuji, no asi jste o osudu rostlin pro tento rok rozhodla :-). Tu raselinu mate opravdu nesmichanou, ani pisek, nic? Divim se, jak to udrzite vlhke? Vzdyt' to musi rychle schnout...

Nechci z toho delat vedu, ale zajimalo by mne jak mam provadet rez. Rad bych co nejsloupovitejsi tvar, pradite prosim nekdo jak mam postupovat?

Dekuji, Martin.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 21.3.2014 21:54

Rašelina opravdu udrží tolik vody, že je to několikanásobek hmotnosti její sušiny. Přidáteli písek 1:1 udrží polovinu vody (písek nic) a hmotnost sušiny vám naroste několikanásobně, Písek se používá jako drenáž, aby se voda rychleji dostala jinam (z místa A do místa B).

Ano, když paní dává ten Kristalon = plné hnojivo, tak je to přesně to co jsem doporučoval výše pod termínem hydroponie. Hnojivo se totiž dává v dávkování jako pro hydroponické roztoky (či mírně slabší) do veškeré zálivkové vody v hlavní růstové sezóně. S hnojením přestanete až po sklizni, kdy při vyzrávání "dřeva" rostlina dospotřebuje přebytek živin.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz