Jakou ostružinu a malinu?

host - 101.154 (?)
17.9.2010 11:57

Děkuji za radu. Lenka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 72.215 (?), 22.8.2010 15:10, zobrazeno: 18201x

Dobrý den, zajímalo by mne jakou odrůdu ostružiny a maliny doporučujete k výsadbě (lokalita Žďárské vrchy cca 700 mnm.). Na trhu jsou ostružiny s ostny, ale i bez ostnů, o těch jsem ale slyšel, že jsou chuťově nijaké... také maliny jsou k sehnání klasicky červené nebo také žluté, máte někdo zkušenost jaké jsou chuťově lepší? Děkuji za reakce :)

host - 183.242 (?), 22.8.2010 17:09

Trnitou ostružinu bych nebrala, jednat trny, jednak se docela rozrůstá výmladky bůhví kam (aspoň u nás). Beztrná naše no name je velice dobrá, letos jako všechno ovoce trošku fádní, záleží asi na odrůdě. Maliny máme také bezejména, dvakrát plodící červené (už se mi stalo, že jsem v listopadu vařila marmeládu) a jsou velice chutné. Ale což takhle malinoostružinu? Elena

host - 22.239 (?), 22.8.2010 19:27

Mám zkušenost s malinoostružinou, žlutým maliníkem i beztrnnou ostružinou - začnu u beztrnné ostružiny - záleží na odrůdě - jedna co mám je Helen, je to takový keř, který velmi málo odnožuje, takže nezapleveluje okolí, plody jsou poměrně velké a chutné, bohužel je dle mých zkušneostí dost náchylný na zmrzání výhonů, ty jsou navíc docela silné, takže se nedají moc tvarovat, u beztrnné ostružiny záleží na odrůdě. Ta druhá, nevím název, má naopak šlahouny dlouhé, slabší tudíž dobře ohebné a tvarovatelné a zatím je nezaznamenal větší problém s náchylností k mrazům, přežívá dobře. Plody o něco menší, ale rovněž chutné. Na malinoostružinu, speciálně Tayberry pozor - možná je lepší jiná mutace malinoostružiny, ale Tayberry já osobně bych nedoporučil ani svému největšímu nepříteli. Velmi dlouhé ostnité šlahouny, odmladek od matečné rostliny jsem kopal 4 metry daleko, velikost plodů při dobré půdě, závlaze a umístění max. 3 cm nikoli proklamovaných 6 a dosti fádní chuť. Zkusím sehnat Boysenberry, která má tmavé plody velmi podobné ostružině, také je to kříženec a je to na to více pozitivních ohlasů. Žlutý maliník mám odrůdu Žlutá - je vitální velmi bohatě plodící křoví, silné vysoké pruty, zdravý růst, chuť není špatná, ale je zkrátka jiná narozdíl od malin červených, je prostě třeba si na tu chuť zvyknout, nicméně je to takové zpestření na zahrádce.

host - 163.164 (?), 24.8.2010 8:26

Dobrý den.

Prosím můžete mi poradit jak stříhat maliníky? Nemám s tím zkušenost. Mají se na podzim odstříhat ty mladé odnože nebo naopak ty staré dát pryč? Nebo až na jaře?

Děkuji za radu.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 24.8.2010 8:46

Ty staré dát pryč. Ty mladé případně probrat, pokiud je jich mnoho a huistě. Odstranit ty slabší. Co nestihnete na podzim, můžete udělat i na jaře.
   Máte-li remontantní maliny - které plodí podruhé na podzim na koncích jednoletých výhonů, odstřihbněte jim i ty odplozené špičky.

host - 14.71 (?), 7.9.2010 10:46

Určitě brát beztrnné ostružiny, to že chutnaji hůř je nesmysl. Do takové nadmořské výšky rohodně nebrat odrůdu Thornfree nebo bude vymrzat. Sem bych doporučil spíš odrůdu Loch Ness s tím že jí na zimu něčím budete přikrívat, mulčem apod. A u malin záleží na tom jestli chcete primocane (stáleplodící) nebo floricane odrůdu. Z Primocane bych doporučil Polku nebo Autmn Bliss a z Floricane klasický Rubín nebo Granát popř Canby. Ze žlutých bych snad doporučil odrůdu Poranna rosa ale je trnitá.

host - 101.154 (?), 13.9.2010 9:11

Dobrý den, poradíte mi, jak ostříhat beztrnou ostružinu? Někde jsem četla, že se mají ostříhat odplozené výhony a teď zase jiná informace, že se ostružiny stříhají celé až u země. Tak nevím, čemu mám věřit. Mám beztrnou ostružinu, která vloni měla obrovské množství plodů, ostříhala jsem teda odplozené výhony, ale letos máme asi 15 plodů (i když letos je to se vším ovocem trochu problém). Letošní výhony jsou přes 2m dlouhé. Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za radu. Lenka

host - 14.71 (?), 16.9.2010 21:59
Děláte to spárvně odstřihávají se jen odplozené výhony.

host - 84.156 (?), 16.9.2010 22:16

Po sklizni ostružin se odstraní u země staré pruty a z mladých a silných se ponechá přiměřené množství např 5-7, podle vzrůstového typu ostružiny. Na jaře jsou konce těchto prutů omrzlé, to se odstřihne, na těchto prutech jsou pak květy a ovoce. Zimovzdornost závisí na odrudě a dalších podmínkách. Ostružiny je dobré vyvázat k opoře a mít je v bezplevelném stavu.

host - 101.154 (?), 17.9.2010 11:57

Děkuji za radu. Lenka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty