Jaké pálivé papričky a jejic pěstování



host - 3.71 (?)
29.11.2011 14:43

Nesmysly, chtela jste palive papricky tak Habanera,  suseni je bezne, zadny problem, nenechte se ovlivnit ruznyma blbostma. Az budu mit cas tak se ozvu a dam vedet jake dalsi palive papricky sezenete.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 133.163 (?), 29.11.2011 14:08
Habanera na sušení nedoporučuji díky členitosti jejich povrchu, volte odrůdy s hladkým povrchem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 3.71 (?), 29.11.2011 14:43

Nesmysly, chtela jste palive papricky tak Habanera,  suseni je bezne, zadny problem, nenechte se ovlivnit ruznyma blbostma. Az budu mit cas tak se ozvu a dam vedet jake dalsi palive papricky sezenete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 60.35 (?), 30.11.2011 22:33

Zdravim Pavlo,

mate pravdu, ptala jste se na palive papricky a ne na chili papricky, chili papricky, Kristian, Damian, nebo Jalapeno jsou papricky pouze ostre, to same plati pro irske papricky atd. Nejpalivejsi paprickou je indicka papricka Bhut Jolokia, druha je Habanero a treti je Orange Habanero, tyto papricky skutecne pali a nemaji nic spolecneho s chili paprickou vcetne okrasnych papricek nebo Kristian a Jalapeno. Chili papricky a dalsi tady navrzene papricky nedosahuji ani 10 % palivosti co ma Bhut Jolokia. Priklad Cayensky pepr pali 8 x vice nez zde uvadena Jalapeno Jinak palivost se necha merit, ale s tim vas nechci zatezovat. V nekterych pripadech je zamenovana chili papricka za palivou, ale dulezite a poddstatne je nazev papricky a jeji konkretni palivost

Semena papricek Habanera prodava Sema cena asi 38 Kc, semena jsou barevne rozlisena na oranzove a cervene, na internetu mate moznost koupit seminka Naga Jolokie a nebo primo susene Nag Bih jolokia vhodne na mleti, s teto papricky se nesnazte sazet semena, neporostou. Nakup treba aukro, ruzna inzerce, zahradnictvi, je podivny prodej neceho a vlastne nevite co kupujete. Habanero je odskouseno a mohu doporucit. Jinak papricky Habanero byly pro Evropu slechteny ve Spanelsku (nejsem si presne jist ktery stat to byl, nechat si dovest poradnou vetev Jolokie
z jihu od lidi co tam jezdi neni zas tak velky problem, semena vam, ale nebudou klicit.

Pri pestovani je nutne zajistit vetsi teplotu jak pro klicivost tak i pro rust 22- 28 °C, sezente si jak byly drive vyhrivaci polstare, taky byly vyhrivaci decky, ale ty byly pomerne dlouhe a papricky pestujte v tenkosteny plastovy misce s vyskou aspon 4 cm ve sponu 5x5 cm v zahradnim raselinovem substrate. Pod polstar dejte preklizku asi 1 cm silnou protoze jinak vam zezloutne parapet. Sazejte v 4 tydnu ledna, presazujte mezi 4 a 5 listem, na presazeni plastove kelimky trreba 6x6 cm, jsou v nich prodavany sazenice paprik, kelimky dat do plastove tenke misky z duvodu zalivky, rozzmerove co se vejde na vyhrivaci polstar, nekupujte vyhrivaci polstare nikde v marketech protoze je to na vypaleni baraku, drive se vozily s NDR kde staly asi 5 marek. Pokud budete pestovat palive papricky pri jinych teplotach tak klicivost je minimalni a samotny rust je katastrofa, dal jsem kolegovi 3 seminka, nedbal rad a vysla mu pouze 1 rostlina a jeste vselijak pokroucena, no hruza. Elektriku ani nepoznate co se tyka spotreby.

Zacatkem kvetna mate sazenice vysoke 45 - 50 cm, tyto sazenice presadim do plastove nadoby od vrchnich omytek, dole vyvrtat otvory pro odvod vody, do poloviny dam konsky hnuj poradne uslapat, zbytek zahradniho substratu, pres den do skleniku, na noc a nebo kdyz je chladno tak do garaze. velokost papricek je dana pocasim a podle teploty uvidite, letos zacatkem zari byly papricky vetsi nez v cervenci kdy bylo pomerne chladno.

Pri suseni pouzivam elektrickou troubu s horkym vzduchem 40 °c, dalsi moznost je elekticka susicka a nebo venku na rostech kde je nevyhoda pri primem slunci, papricky vyblednou.

Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 5.149 (?), 1.12.2011 0:32

Nevím jaké omáčky chce paní vyrábět. Chtěl bych ji jen upozornit na to, že papričky kterým se u nás říká feferonky (v Itálii peperoncino) a jejichž chuť si paní jistě dovede představit tak mají tisíckrát menší pálivost než takové Habanero. Nevím na jaké omáčky ty papričky potřebuje, ale v italské i maďarké kuchyni si vystačím s feferonkami.Já dávám do omáčky All arabiata tři feferonky, ale nedovedu si představit jak bych na olivový olej dal 1000 x menší množství Habanera.Jinak mám pocit, že papričkám s vysokou pálivosti (včetně Habanera) se obecně říká chilli a jeich využitím se zabývá chilliweb.

           Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 133.163 (?), 1.12.2011 14:52

Nejuniverzálnější budou pálivé hladkostěné papriky maďarského typu. Měl jsem je letos včetně Habanera, malých pálivých papriček neznámé mi odrůdy a odrůdy Peter Peper. Nesuším je v sušičce ale volně zavěšené na provázku a tady jsem pozoroval jak se Habanero umí pokazit. Tím že je členitého povrchu který při vysychání tvoří všelijaké záhyby, právě tyto záhyby byly problémovými místy. Je to moje zkušenost a proto pro mne zůstalo Habanero jen jako vzhledově pěkná paprika, a to je málo. Peter Peper najdete např. tady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 16.27 (?), 6.12.2011 16:24

Dobrý den

děkuji Karel za důležité informace. Vyhřívaný polštář mam, babi měla na půdě, Habanera přivezený z Globusu a další papričku mám objednanou u Hanbanera. Příští týden mi znamý z Thajska přiveze několik větviček papriček Jolokia. Troubu mám Gorenje BOP 8858AX, snad pude sušení dobře. Odhadnul jste mě přesně, mám ráda pálivý a znamý tvrdí, že mám všechno plechový.

Děkuji Pavla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
quasimodo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 188.243 (?), 25.12.2011 22:38

nesouhlasim, dostal jsem seminka jolokie od kamarada, vyzkousel jsem minuly tyden dat 5 do vaty, naklicily vsechny. sly do substratu a 4 uz jsou pekne zelene venku. uvidime jak se bude darit dal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 241.57 (?), 25.12.2011 23:29

A Pasilla Bajio nepoznáte náhodou?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 62.244 (?), 30.12.2011 13:36

Jirka- pisete absolutni nesmysly, protoze jestli souhlasite a nebo ne, je uplne jedno Bhut Jolokia ani jina Jolokia takto rychle neroste. Velmi casto je prodavano za Jolokie neco jineho.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 6.12.2011 17:04
Ja letos vysadil kulatou feferonku Koral a podlouhle kozi rohy. Sadba jsem predpestoval za oknem od pulky unora a vysadil na zacatku kvetna na zahony. Kdyz jsem je sazel, uz plodily, ale s presazenim nebyl zadny problem. Urodu v plne konzumni zralosti jsem sklizel od cervna do rijna a v takovem mnozstvi, ze nevim co s tim a obdaroval jsem snad vsechny zname. Ususil jsem je normalne za oknem, daly by se i nalozit nebo sterilovat. Palive jsou teda na muj vkus mimoradne. Daval jsem je ochutnat snad kazdemu a malokdo dal celou papricku s rozkousanim az do konce:) Je pravda, ze pro venkovni pestovani mam u Lednice velice priznove podminky. Rostlo to samo, ani jsem neprihnojoval, jen 2 x tydne, kdyz neprselo poradne zalil.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika