Jak na kanadské borůvky?

Basík - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90)
25.11.2003 23:14
Kanadské borůvky vyžadují dosti vyhnojenou kyselou propustnou půdu a v době růstu přes léto i dosti vláhy, což byl letos problém. Přidejdte k nim nevápněný kompost nebo rozleželý kravský hnůj. Z prodávaných hnojiv je nejlépe použít speciální pro rododendrony a azalky nejlépe s obsahem rohosky.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
SStream - (1), 8.10.2003 14:17, zobrazeno: 15885x
ahoj všem!
Před 2 lety jsem si koupila kanadské borůvky a ještě ten rok mi vykvetly a dokonce překvapily několika skutečně skvělými plody.Letos však vůbec nenaběhly do květu, nevypadají zrovna zdravě, žádný škůdce je nenapadl, mám spíše pocit že jim něco chybí. Čím borůvky hnojit? Jeden pěstitel mne zapřísahal, že nesmí přijít do styku s dusíkatými hnojivy-tedy chlévskou mrvou apod. Naopak na jiných stránkách jsem se dočetla, že je vhodné hnojení slepičincemi, nechtělabych o ně přijít, co je pro ně vhodné? Poraďtě prosím.

Basík - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90), 25.11.2003 23:14
Kanadské borůvky vyžadují dosti vyhnojenou kyselou propustnou půdu a v době růstu přes léto i dosti vláhy, což byl letos problém. Přidejdte k nim nevápněný kompost nebo rozleželý kravský hnůj. Z prodávaných hnojiv je nejlépe použít speciální pro rododendrony a azalky nejlépe s obsahem rohosky.

host, 26.1.2004 12:01
děkuji za radu, snad budu tento rok úspěšnější. Při čtení Vaší rady jsem se jen pousmála - byla jsem totiž přesvědčována, že kan. borůvky v žádném případě nesmí přijít do styku s hnojivy jako je třeba chlévská mrva.... Zkusím a uvidím, o své úspěšnosti podám zprávu, možná tím i někomu pomohu.

host, 31.3.2004 13:22

Nevím, jestli je to tak, ale raději upozorňuji, že borůvek je několik druhů a tzv. kanadská borůvka potřebuje hnůj a kyselou půdu, naopak tzv. kamčatská borůvka je na tom pomalu opačně, viz popis zahrádkářství Chovanec:

KAMČATSKÁ BORŮVKA

- je obchodní název nové ovocné dřeviny Zimolezu kamčatského (Lonicera kamschatika), uvedené na trh naší firmou. V našich zeměpisných podmínkách se vyskytuje mnoho druhů zimolezů, často i s jedovatými plody, a název zimolez, jako ovocný keř budil u zahrádkářů značnou nedůvěru. Proto jsme vymysleli název, který jednoduše charakterizuje tento keř, dobře se pamatuje a bude dáván do souvislosti s naším zahradnictvím.
Původní druhy pocházejí z Kamčatky, kde rostou volně na lesních pasekách, kolem močálů, řek a rašelinišť. Plody jsou hořké, nejedlé. V bývalém Sovětském Svazu došlo k prvním pokusům ve výběru jedlých, sladkých kultivarů a k vyšlechtění prvních odrůd. Časem se dostaly jak semenáče, tak i semena k nám do republiky, byly pěstovány nadšenci zahrádkáři. Pro velmi špatné množení nedocházelo k výraznému rozšiřování tohoto druhu a stále zůstával jako určitá rarita.
Měli jsme možnost se s tímto keřem seznámit asi před 10 lety a pro vynikající vlastnosti jsme se rozhodli, že tuto novinku uvedeme na trh. Vybrali jsme ty nejlepší kultivary, které byly v té době k sehnání. Přes prvotní problémy s množením, experimentováním jsme po třech letech uvedli na trh první sazenice KAMČATSKÉ BORŮVKY. Rostliny jsou množeny pouze řízkováním, nejedná se v žádném případě o semenáče.

CHARAKTERISTIKA
- keře vysoké 1,2 - 1,5m (v dobrých podmínkách až 2m), nenáročné na kyselou půdu, rostou všude na rozdíl od kanadské borůvky. Sází se 1m od sebe.
- vysoká ranost - plody dozrávají již v květnu (rekord je 5. května, v roce 1998 12. května) zrají postupně celý květen, je to první ovoce min. 14 dní před jahodami.
- plody jsou soudkovité až válcovité 15 – 20 mm dlouhé, není výjimkou až 30mm, obsahují značné množství vitamínů a cenných látek. Chutí jsou totožné s lesními borůvkami.
- vysoká plodnost, na dobře živených keřích dozrává velké množství plodů (viz obr.) a celkový výnos může dosáhnout až 5 kg z keře.
- netrpí chorobami ani škůdci.

OŠETŘENÍ SAZENIC
- při zakoupení keříků je nutné ihned zasadit na stanoviště, nedávat pod keře hnůj nebo rašelinu. Při zasílání poštou na jaře je nutné si rostliny ihned vyzvednout, rozbalit a nasadit, aby nedošlo k přílišnému narašení. Zasíláme sazenice 0,3 - 0,5 m vysoké, při osobním odběru je možné zakoupit keře až 1 m vysoké.
Listy suché, s oschlými okraji nejsou na závadu (zasychají již od července). Bílé skvrny na listech jsou zbytky listového hnojiva.
Možné sázet i do zmrzlé půdy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4514:30
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025