Jak moc řezat ostružiny
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 107.114 (?), 6.3.2025 16:35, zobrazeno: 1073x
Hezký den, převzal jsem zahradu, na které rostou beztrnné ostružiníky. Našel jsem si, že ostružiník lze řezat tak, že na jaře (cca teď) se hlavní výhon, co roste ze země, seřízne na délku cca 2–3 metry, a boční výhony z něj rostoucí na 3 očka.
Ty hlavní výhony, co rostou ze země, ale mají v mém případě i několik metrů a stejně tak ty boční, což znamená, že hlavní výhony beru třeba na polovinu a hlavně ty boční musím seříznout z naprosté většiny jejich délky a nechat jen těch 3–5 oček.
Chci se tedy zeptat:
1. je to tak správně?
2. Některé ty hlavní výhony během loňského roku nevytvořily žádné boční výhony. Mají se ty hlavní výhony už během toho růstu v prvním roce nějak zkracovat – zaštipovat? Kromě toho je budu lépe vyvazovat, což by bělo ten boční obrost taky podpořit.
Děkuji, Michal
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.204 (?), 6.3.2025 18:42
Loňské výhony, které již plodily, odstraníte až u země, znovu neplodí. Výhony, které vyrostly loni, zakrátíte na přijatelnou délku - u mne jsou přichycené k takové opoře a přehozené přes ni, takže odstraňuji jen zaschlé konce. Pokud mají boční, tak zakrátíte, jak jste psal. Můj je Thornfree. Osobně ty odplozené výhony odstraňuji hned po sklizni, je to pak přehlednější. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
pappex - (6) - 229.162 (?), 15.5.2025 15:41
Dobrý den,
také máme Thornfree ostružinu na chalupě a vystříhávám jen staré scuhé větvě. JInak slahouny rostou po okolních stromech.
Měl by ale dotaz. Jedná se o chuť, sladkost a sklizení ostružit. V zásadě pokud není plod plně vyzrálý až přezrálý (jde snadno ozbírat, téměř by sám opadnul), tak to je kyselé. Jak ste na tom vy? Může to být tím, že jsou kolem stromy a na slunci to je jen 1/2 dne? Nebo to může bt právě tím, že to je přerostlé a keřík nedokáže tak dobře zásobovat plody. Třeba pokud by se to zredukovalo a řezalo jak se zde výše u někoho píše, tak by to mohlo mít kvalitu plodu lepší a nebo to je prostě tím, že je to ostružina? Případně nemáte někdo zkušenost s nějakou jinou odrůdou, že by měla sladší plody, lépe dozrávala?
Díky pPzP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.167 (?), 15.5.2025 20:52
U mne to je stejné, ale je to holt ostružina - trochu natrpklá, ne malina... Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.161 (?), 16.5.2025 14:39
1. Údajně novější odrůdy nejsou tak kyselé jako Thornfree.
2. Pokud se ořeže na nižší výšku a menší větvičky, nenasadí tolik plodů a lépe vyzrají. U mne pozdější plody něco vycucá do mumie, takže pozdější plody nepotřebuji, rostlina bývala obalená dalšími a dalšími květy a zelenými plody, které se stejně vyhodily.
3. Na přímém slunci v některých letech docházelo k úpalu plodů.
Jestli chcete něco podobného, zkuste malinoostružinu, není tak kyselá, přitom jiná než malina. Ale má drobounké trny.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|