Černý rybíz, usychání větví

host - 223.233 (?)
8.11.2011 23:40

Po několika letech si můžu odpovědět sama. Podobným způsobem odešly také stromkové angrešty a keře černého rybízu nezachránilo ani vydatné zalévání. Když jsme to všechno vykopali, ukázalo se, že keřový černý rybíz nemá skoro žádné kořeny a stromkové angrešty mají kůru na kmínku v podzemní části ožranou důsledně kolem dokola. Zřejmě hryzec. Už nám rostou nové stromky, jen se varujeme pokušení zalévat je, cokoliv na zahradě zalijeme, je pod tím hned "metro".

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 254.15 (?), 27.6.2007 8:27, zobrazeno: 25785x

Několik let mám problém s pomalým usycháním už dvou, ale hlavně tříletých a starších větví na černém rybízu. Na jaře normálně vyraší, odkvetou, ale listy i plody už jsou menší, nedaří se jim a po sklizni definitivně uschnou. Přitom od kořenů vyráží bujné, zdravé výhony. Nevíte někdo, čím by to mohlo být? Předem děkuji za radu.

dessinateur - (19) - 19.230 (?), 5.8.2008 15:44

V jedné moudré knize jsem se dočetl, že nejplodnějšími pruty černého rybízu jsou ty mladší než 4 roky a zároveň se doporučuje pravidelně (každý rok) keř prostřihávat, kvůli proslunění, menší šance přítomnosti různých škůdců (vítr jim to nedovolí) a lepší plodnosti. Právě to, co mi uvízlo v paměti, bylo střihání starších větví a to přímo větví starých nad 3 roky.

Prořezávání udržuje keř mladý a statný a podporují bohatou ourodu. Pořezávejte je až na podzim po opadu listů. Na keři ponechte tak 7 až 10 starších větví. Odstraňte i větve poškozené, odumřelé nebo takové, které rostou kolmo k zemi (pod úhlem menším než 45°).

Dodatek:

Minimální vzdálenost mezi jednotlivými keři, pokud jich máte více, je 1,2 m - to podle odrůdy. U větších kultivarů to může být i 1,8 m.

host - 223.233 (?), 8.11.2011 23:40

Po několika letech si můžu odpovědět sama. Podobným způsobem odešly také stromkové angrešty a keře černého rybízu nezachránilo ani vydatné zalévání. Když jsme to všechno vykopali, ukázalo se, že keřový černý rybíz nemá skoro žádné kořeny a stromkové angrešty mají kůru na kmínku v podzemní části ožranou důsledně kolem dokola. Zřejmě hryzec. Už nám rostou nové stromky, jen se varujeme pokušení zalévat je, cokoliv na zahradě zalijeme, je pod tím hned "metro".

host - 156.151 (?), 9.11.2011 20:09
Proti hryzcom ste mohli pri výsadbe bobuľovín odskúšať kôš z kráľačieho pletiva s oky cca 1 cm. Mne sa vo vinohrade v blízkosti výmolu s tečúcim potokom už roky osvedčila výsadba afrikánov medzi koreňmi (sadenicami) viniča. Fytoncídy aksamitníka odpudzujú nielen hryzcov ale aj krtkov a hrabošov. Odvtedy zmizol "ementál" chodieb v pôde. Nájsť chodbu pri kopaní motykou okolo viniča je teraz vzácnosť. Paľo

host - 223.233 (?), 14.11.2011 11:43

Dík za radu, na pletivo už je pozdě, ale afrikány vyzkouším, to by byla jednoduchá pomoc. Jen je ochránit před slimáky, ti je zase milují .  Milena

host - 50.2 (?), 6.1.2012 21:18

Afrikány mám ráda, ale záhonky mi bohužel neochránily ani před krtkem ani před hryzcem a to jsem měla na každém rohu záhonku jeden sad. Lenča

host - 240.1 (?), 16.2.2012 7:32

Zdravím, prostříhání opravdu doporučuji. Nám tři roky zpět skoro nic černý rybíz neurodil, jen hromadu listí... Babička naznala, že jde ven, že je mu už hromada let a má to za sebou. Přemluvila jsem jí, ať se ještě jeden rok nechá a dle literatury co jsem našla doma jsem celý keř projela a opravdu to zabralo.(Jsem naprostý začátečník, nikdy jsem to nedělala, o zahradu pečovalo starší osazenstvo rodiny)Nejen, že plodů požehnaně, ale i velkých. Afrikány taky občas máme, spíš proti mšicím a na slimáčky používám mix skořápek a dřev. uhlí - a afrikány zůstanou. Zatím to fungovalo vždy.

host - 94.248 (?), 19.4.2012 21:42

Zdravím Vás, a poprosím o radu. Mám stromkové asi 5ročné červ.ríbezle.Vždy dobre zarodili, aj tento rok majú dobrú násadu ovocia. Ale čo nevidím-jeden stromček je polovica zelená, zarodená,a druhá suchá! Prečo to tak je? Mám to odrezať?

host - 220.182 (?), 19.4.2012 22:15

Jestli to tam chcete nechat na okrasu  ;-))

Asi část zmrzla, nebo byla něčím poškozená...           Lída

host - 228.59 (?), 1.7.2012 19:28

Dobrý den.

Máme odrůdu Titan a již 3leté větve přes 100cm vysoké vyholují a listy s plody máme jen na vršcích, přitom starší větve vyřezáváme a mladé se letos vůbec netvoří.Co stím máme prosím dělat?Ostříhat vše na podzim a doufat že obrazí spící pupeny?Nebo keř vykopat?Děkuji za radu terka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz