Aktinidie, kiwi
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 252.35 (?), 17.5.2011 20:11, zobrazeno: 8702x
aktinidie letos na většině našeho území omrzly.Ony brzy na jaře raší a když přijde pozdní mráz, omrzne to co vyrašilo.Nevyhazujte je ještě, ony většinou od spodní části kmínku vyraší znovu.Jen moc malé by to letos nemusely všechny přežít.Na dospělých rostlinách vyraší nové výhony, už začínají.Tyto výhony ale nemají květy, takže letos nepokvetou a nebude úroda.Omrzly i třešně a mnoho jiných ovocí.U těch už jsme si zvykli, že v některém roce není úroda.
U aktinidií nás to zvláště moc mrzí.Musíme počkat na lepší rok a doufat, že přijde, bylo takových v posledních letech hodně a užili jsme si úrody.
V rusku má aktinidie skoro každý zahrádkář a věřím, že i u nás je bude mnoho lidí s užitkem mít.Pokud vaše rostlina byla mladá a nepřežije to/byl mráz až minus osm/ poradte se s prodejcem.
ale ještě pár dní počkejte a sledujte je.Jižní moravu a jižní slovensko mráz nepostihl.Řadu let pozdní mráz vůbec nepřišel a měli jsme pěkné úrody.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 190.78 (?), 17.5.2011 22:29
Pan "vrana"? Omrzly mi všechny 4 arguty, které jsem letos koupila, nějaký list tam zůstal, měla jsem je proti slimákům a zajíci v rozříznuté petce obalené, asi to trochu pomohlo, ale už raší ze dřeva, jsem na severní moravě. Jezibaba9.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.35 (?), 18.5.2011 15:55
4 sazenice? kdybych tolik sázel, dal bych jednoho samce a ze samic bych dal různé odrůdy, nejen jednu.Ještě zkoušíme různé, pak snad jich bude dost k mání.
Já jsem v Jeseníku, ale pohybuju se přes Ostravu až po Frýdlant nad Ostravicí.Občas.Sazenice argut mám jen neurčenou odrůdu.
Jinak mívám kolomikty.Možná proto se v rusku víc pěstujou kolomikty, že ony nerostou tak moc silně jako arguty a tak se dají lépe zvládnout třeba i jen u tyče.Lepší je ale trubka, rostlina vydřží sto let a dřevo hnije.Trubka je zas studená, ale udrží i celou váhu koruny i s 50kg ovoce.Já to měl na stromech.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.117 (?), 18.5.2011 21:48
Tak přesně tohle jsem udělala, 1 samec a 3 samice, každá jiná, jen jsem asi nechala udělat slabou konstrukci, jestli to poroste dobře, bude se muset udělat pevnější. To s těma kolokmitama je zajímavé, že rostou méně, dala jsem je k plotu, koupila jsem u p. Peška 1 pár.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 79.236 (?), 1.6.2011 11:38
v polabí už dokvétají, tak snad úroda bude veliká
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.35 (?), 26.7.2011 9:38
gratuluju, jestli je to samosprašná neb opylí se to, tak si nachystejte kýble, bude jich potřeba několik na takovou úrodu..
Ted hodně pršelo, tak je to vpořádku, ale přijde-li v létě sucho, pak je zalejte.Jeden pán jich měl jednou v receptáři v televizi moc velkou úrodu a když jsem se tam přijel podívat, uhynuly mu všechny rostliny suchem.Na kolomiktě ode mne měl úrodu velmi velkou, z toho radost neměl, měl jen smutek nad jeho mrtvými rostlinami.Měl je zasazeny nade zdí kde to vysychalo.
Zajímavé je, že to v polabí nezmrzlo.Já byl ve frýdku.Místku, tam také ne a dokonce ani na hukvaldech ne.
|
|
 |
|
 |
 |
|
metalwarrior665 - (34) - 83.24 (?), 27.7.2011 15:24
V polabá to bylo tak na hraně. Mně v Pardubicích a okolí některé arguty zlehka omrzly, ale některé to ani nezasáhlo.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.35 (?), 18.9.2011 14:33
K plotu bych aktinidie nedával, pokud plot je z drátové pleteniny.To proto, že výhonky opletou každý drát a pak zesílí a strhnou plot velkou vahou koruny na zem.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|