Dobrý den.
Protože toho o možnostech, podmínkách, které máte pane Kolo k množení, mnoho neuvádíte, uvedu obecné rady. Množení keřů drobného ovoce je sice jednoduché, ale všechno, na co se ptáte, určitě nekoření z řízků na zahrádce na záhonku v létě a spolehlivě. Například: Z řízků takto nekoření vůbec červený rybíz odr. Rondom a Heinemann. Angrešt většinou mizerně (někomu dost dobře, jinde skoro vůbec, asi místními podmínkami).
Pokud máte matečné keře na zahrádce, doporučuji: Všechen rybíz (a Josta) mimo Rondom a Heinemann množit z řízků mimo vegetační období (na podzim, na jaře). Rondom a Heinemann hřížit (vše mimo vegetaci, hřížením uspíšíte vzrůst sazenic i u ostatních o rok). Angrešt hřížit, ale také je možné všechny (rod Ribes) roubovat třeba zrovna nyní „za zelena“ třeba na pruty Josty, nebo vzrůstné odrůdy a pak zahřížit ujmuté roubovance. Podnož Josty dodá roubovancům angreštu pořádný start! Lísku hřížit mimo vegetaci (jednoleté výhony zakoření za jedno veget. období). Tyto keře lze také dělit a oddělovat odkopky (mimo vegetaci). Kamčatky hřížené dají také nejméně starání (pokud stačí cca 2-4 sazenice z jedné matky za rok). Kanadské a Indiánské borůvky jsem dosud nemnožil. U amelanchierů zatím přecházím u roubovanců na vlastní kořeny. Všechny je také možno množit výsevem s vypěstováním nových, originálních, vlastních odrůd. Nejlepší čas na výsev je při sklizni (z hlediska nejmenší starostlivosti) . JG