Uchování hlíz jiřin.

host - 123.86 (?)
27.4.2006 11:22
Hlízy jiřin po vyrytí na podzim jen důkladně oklepu z hlíny (někdo vyplachuje zeminu vodou, já to nedělám), zahnívající části  odřežu, nechám pod střechou zaschnout a přechovávám je přes zimu v umělohmotném maltovníku ve vrstvách nad sebou  proložené novinami v garáži v tmavém koutě, kde se teplota pohybuje okolo 15-18 st. Na jaře jsou jen zcela mírně scvrklé a krásně obrážejí.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Basík - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90), 5.1.2005 21:50, zobrazeno: 18363x
Hlízy jiřinek sklízíme co nejdéle až po přejití mrazíkem, aby byly co nejvyzrálejší. Stonek krátce sestřihneme (max.10 cm dlouhý) a hlízy uschováme při optimální teplotě 6 až 10 stupňů a relativní vlhkosti 70-75 %. Samozřejmě tak přesné podmínky těžko docílíme, takže musíme hlavně dbát, aby teplota neklesla pod 2 stupně, což by již hlízy poškodilo. Při vyšší teplotě v sušší místnosti hlízy zase hlavně malé hlízy vysychají. Zabráníme tomu prosypáním mírně vlhkou rašelinou nebo hoblinami. Zaschlejší (zcvrklejší ) hlízu probudíme k životu, že ji před sázením namočíme alespoň na den do vody. Některé sklepy jsou naopak velmi vlhké a tak hrozí zahnívání. Zde musíme hlízy během zimy prohlížet a co nejvíce sklep větrat.

host, 25.2.2005 18:14
Při uskladňování jiřin se mi osvětšilo hlízy posypat Fundazolem smíchaným s popelem s dřevěného uhlí,podle mne to zabraňuje šíření hniloby. Jarka

host - 123.86 (?), 27.4.2006 11:22
Hlízy jiřin po vyrytí na podzim jen důkladně oklepu z hlíny (někdo vyplachuje zeminu vodou, já to nedělám), zahnívající části  odřežu, nechám pod střechou zaschnout a přechovávám je přes zimu v umělohmotném maltovníku ve vrstvách nad sebou  proložené novinami v garáži v tmavém koutě, kde se teplota pohybuje okolo 15-18 st. Na jaře jsou jen zcela mírně scvrklé a krásně obrážejí.

host - 128.242 (?), 10.12.2009 11:50
já bych prosila poradit... když je etdy vyryju(hlízyú tak je mám celé zbavit hlíny mám je docela b takovém balu od sebe oddělit? jako každkou hlízu zvlášť nebo může být ten trs...? díky moc M.

host - 93.15 (?), 12.12.2009 20:29
tak jak jste sklidila hlizy tak je cele i uskladnete-tedy zbavene zeme a seriznute stonky na cca 7cm, zjara pred vysadbou je rozdelte tak, aby kazda cast mela korenovy krcek, ze ktereho rasi nove vyhony... zjara mnohdy jsou uz i videt nova ocka...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz