Tuli-tuli-tulipánek

host - 40.188 (?)
21.5.2009 16:52

Děkuji moc Liduško, tak to udělám také dám to mezi listy, ale zatím jsou docela zelené jen bez květu-stalo by se něco kdybych je šmikla už ted?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 48.243 (?), 20.5.2009 8:16

Botanické tulipány se nemusí vyndávat ze země každý rok, ale u šlechtěných tulipánů se to doporučuje každoročně.

Nejlepší doba pro vyrytí tulipánů je tehdy, když listy ztratí zelenou barvu, zblednou a lehce zčervenají - lodyha tehdy ještě drží na zbytku odkvetlé cibule a tak při vyrývání cibuli snadno najdete. Pokud vyrýváte až po úplném seschnutí listů nebo dokonce po jejich zmizení, je problém cibule v zemi najít, část při vyrývání rýčem přeříznete a část tam vždycky zůstane. Tulipán během let tvoří nové cibule stále hlouběji a hlouběji, po několika letech můžou být i přes 25 cm hluboko a jejich vyrývání je obtížné. 

Zpět do země se mají tulipány vracet až v říjnu i začátkem listopadu, v září je ještě země příliš teplá, cibule v ní jen leží a neraší a zvyšuje se riziko jejího sežrání hlodavci.

host - 98.74 (?), 20.5.2009 17:25

Moc děkuji za odpovědi-koukám, že jste se tady nějak....Líbí se mi to se školáky, takto si to zapamatuji, ale ještě někdo psal výše, že je tam mohu nechat a aby to nehyzdilo záhon jen ušmiknout všechny listy-dobře tedy koncem června ušmiknu jen listy a nasadím na ně nějaké letničky-jelikož to tam opravdu není pěkné-jen uvadlinky.A jaké třeba druhy nemůžu cibulky nějakou květinou zlikvidovat.Mám rada zase nějaké s krásným květem, poradíte? a je lépe ze semínka nebo koupit již narostlou letničku-min.rok jsem tam nasypala semínek a prd:(moc děkuji za rady.Tohle je tedy tajemství krásných záhonků-cibuloviny odkvetou a ihned se sázejí jiné.Maskoti:)))

host - 176.18 (?), 21.5.2009 0:14

Letničky tulipánům neublíží. Osobně tam dávám předpěstované sazenice (mám ráda hledíky, gazánie, nestařec -ale můžete dát cokoliv jiného). Většinou je sázím v květnu ještě mezi trsy zasychajících tulipánových listů, později listy ostříhám a letničky se zatím rozrostou.

Jinak nevím, proč se 143.205 nelíbí, že stříhám schnoucí listy ...   Lída

host - 40.188 (?), 21.5.2009 16:52

Děkuji moc Liduško, tak to udělám také dám to mezi listy, ale zatím jsou docela zelené jen bez květu-stalo by se něco kdybych je šmikla už ted?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6660) - 128.44 (?), 21.5.2009 19:03

Jestli odkvetly, nestane se vcelku nic. Nová cibule už je hotová v době květu. Psal jsem to sem, ale smazali to, nevím proč.

host - 40.188 (?), 21.5.2009 22:13

Moc děkuji!!!

host - 67.226 (?), 21.5.2009 22:38

Ocituji vám jiného rádce, Ing. Radoslava Šrota:
... květy ulámeme těsně pod semeníkem ihned, jakmile začnou odkvétat. Kdybychom tak neučinili, vyvíjela by se semena na úkor cibulí, které by zůstaly malé, podobně, jako když necháme na rostlině málo listů a v příštím roce by tulipány slabě kvetly.

host - 176.18 (?), 21.5.2009 23:54

Dokud jsou listy zelené, tak asimilují a cibule se zvětšuje. Pokud se ostříhají zelené, cibule jsou menší a tulipány pak málo kvetou. Pokud se to udělá 1 rok, tak to není tak markantní, ale sousedka to stříhá zelené již pár let a má teď už jen pás listů a sem tam květ. Listy by měly alespoň začít žloutnout. Lída

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6660) - 70.100 (?), 22.5.2009 6:43

Tulipán vytváří celý květ a část listů ze zásobních látek ve staré cibuli. (např. tulipány kvetoucí ve speciálních sklenicích). Nová cibule se začne vytvářet už v okamžiku rašení listů a když tulipán odkvétá, je prakticky hotová. Samozřejmě je pravda to co se píše výše, ale neplatí to úplně rigidně. Je to otázka termínu. Zelený list je poměrně neurčitý. Takže to zopakuju. Mám zkušenost, že odstranění listů krátce po odkvětu neznamená nějaké dramatické snížení květuschopnosti u většiny odrůd.

host - 143.205 (?), 22.5.2009 7:45

Ještě k tomu sázení letniček.

Ty potřebují pravidelnou zálivku po celoudobu vegetace na rozdíl od cibulek tulipánů... jak to jde dohromady na jenom místě na záhonu opravdu nevím.  Někdo mi to vysvětlí?  děkuji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz