Přezimování cibulovin v nádobě
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 240.105 (?), 16.9.2014 20:38, zobrazeno: 10833x
Zdravím.
Děláme u vchodu novou podestu a její součástí je i dřevěný "obal" na velký truhlík na květiny. Konkrétně to bude velké zednické vědro, 90 litrů, rozměr asi 80x50x30 cm. Plánuji do ní vysadit jarní cibuloviny jako tulipány, narcisy a asi nějaké okrasné česneky. Je potřeba v tomto objemu zeminy vědro zvenčí ještě nějak izolovat nebo by to mohlo k přezimování stačit?
A jak to potom udělat s výměnou za letničky? Vybrat cibuloviny ven po odkvětu, i když listy ještě nebudou zataženy nebo si radši nachystat druhý truhlík a vymyslet, jak by se daly vyměnovat?
Díky za tipy a postřehy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.126 (?), 17.9.2014 20:06
Např.tulipány jedině do volné půdy, ani ty propagované košíčky nejsou dobrý.Po odkvětu nechat řádně zaschnout a pak tahat ze země.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.105 (?), 17.9.2014 21:08
On to opravdu není truhlík, bližší je to vaničce na mimina. Objem zeminy myslím docela slušný. Teoreticky to mohu naspodu položit na polystyrenovou desku a tím to odizolovat od studené země (odtokové otvory budou kousek nad dnem po stranách). Možná by šlo třeba nějak polystyren nalepit i po částech stran. Obmotávání bublinkovou folií asi neproveditelné.
Dřív jsem měla v podobně velké nádobě taky tulipány, ale ty jsem měla přes zimu v domě, ven jsem to stěhovala až na jaře. Ale nemám tu ideální podmínky na takové experimenty (nemáme žádnou studenou místnost ani sklep). Nádoby překážely, stěhování bylo náročné a kvetení taky nic moc.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.95 (?), 17.9.2014 22:17
Jestli těch 30cm je hloubka, tak opravdu pro tulipány a narcisy, které se sázejí do hl.20cm, to je málo. Spíš by tam šly dát třeba krokusy, talovíny, puškinie a ostatní drobné jarní cibuloviny, které se nesází tak hluboko. Sama jsem jako holka ještě u rodičů osázela skalničkami a těmito drobnými cibulovinami "selskou mísu" hloubky asi 15cm a vše normálně rostlo a kvetlo. Celý rok byla venku na verandě, i přes zimu. Na dně mísy byla drenáž z oblázků, oddělená textilií od zeminy. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.105 (?), 18.9.2014 13:16
Hm, tulipány dávám tak 15 cm, Holanďani tu na balení píšou taky 15, myslela jsem, že by jim 30 cm mohlo stačit. No možná tam dám některé z těch menších, botanických. Nebo něco jiného, mám tu ještě nějaké denivky třeba.
Krokusy a spol. jsou sice pěkné, ale nehodí se mi to na to místo. Taktéž skalničky a netřesky. Ta nádoba bude vlastně vsazena do širokého schodu u dveří domu. Nevím, jak to pochopitelně popsat. Široký schod v úrovni prahu vstupních dveří prodloužen i kus mimo plochu dveří - tak bude díra a v ní nádoba s rostlinami. Chtěla bych, aby bylo vidět i z cesty, že tam neco roste, ne pouze při pohledu shora. Mám představu nějakých rostlin, nejlépe i kvetoucích, tak do půl metru.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.95 (?), 18.9.2014 21:21
Na takovéhle místo bych zasadila zimolez Lonicera nitida nebo L.pileata, jsou stálezelené + nějakou středně vysokou travinu (třeba Uniola latifolia) + 2 nebo 3 kvetoucí trvalky, které kvetou déle a v různou dobu, cibuloviny bych nedávala. Kvetou poměrně krátce a pak nejsou hezké. Lída
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|