Narcisy
|
|
 |
 |
sengge - Stříbrný Zahrádkář (281) - 114.115 (?) 11.2.2010 21:00
Kvetoucí narcisy v květináči jsou obvykle nějaké středomořské odrůdy, co v našich podmínkách venku zmrznou.
Mě bylo líto je vyhazovat. Tak cibulky po odkvětu nechám zatáhnout, pak nechám květináč zaschnout, cibulky vyberu a uložím v papírovém pytlíku někam do sklepa. Někdy v listopadu je zasadím do květináče do čerstvého substrátu promíchaného s kompostem a dám je mezi okna, kde je teplota nad nulou, ale chladno. Teď v polovině února už jsou výhony asi 10 cm dlouhé, krásně zelené a mají poupata. Těším se, že koncem února nebo začátkem března pokvetou.
Dělám to tak už tři roky a zatím žijí a kvetou. :-)
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 10.23 (?), 8.2.2010 19:49, zobrazeno: 16718x
Dobrý den,
v květinářství jsem si koupila cibulky narcisu a začaly mi během 4 dní kvést? Můžu požádat o radu, co s nimi, až odkvetou? Je to podobné jako u hyacintu, kdy by se cibulky měly vyjmout a nechat zaschnout a vysázet znovu až na podzim? Ale jak dlouho ho nechat v zemi? Jak hluboko se znovu sází a při jaké teplotě by měl být a jak dlouho, aby vykvetl znovu?
Děkuji za pomoc
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.137 (?), 11.2.2010 11:21
Dobrý den, mně se u narcisů již několikrát osvědčil tento postup: Narcisy mít někde, kde není přetopeno a kde je hodně světla. Odkvetlé květy průběžně odstřihovat. Když přestane narcis kvést, přesadit do zahrádky. Pokud to v té době není možné, tak omezit zálivku a počkat až zežloutnou listy (ty neodstraňovat, leda když už jdou opravdu žluté a suché). No a až sleze ze zahrádek sníh a trochu se oteplí, zahrabat cibulky i se žloutnoucími listy do půdy. Předpokládám, že očištěné a oschlé by cibule vydržely ve sklepě i do podzimní výsadby, to bych je dávala podle výšky cibule dvakrát tak hluboko.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 114.33 (?), 26.4.2010 7:47
Prave mam podobny problem. Koupila jsem si narcisy v kvetinaci. Uz davno odkvetli a ted mi u ni zloutnou listy... znamena to ze zaszimovat nebo co s tim? Diky moc za radu. Ja jako opravdu s kytkama jsem uplne amater. Pokud sama nepreziva ja s nima nic nedelam. :-))
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 114.33 (?), 26.4.2010 7:58
Tak jinak... musim je vysazovat treba ven? Nebo staci kdyz s kvetinacem je dam pryc a pak nekdy zase vyndam? A jak dlouho je tak zimovat?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 11.2.2010 20:45
Pokud to máte normální zahradní narcisy, tak je po zasazení (jak je uvedeno v příspěvku nahoře) můžete nechat normálně přes zimu v záhoně a příští rok zjara vykvetou. Pokud to ale máte "vánoční" narcisy, je potřeba je před zimou vyjmout ze záhonu a zasadit znovu do květináče (nesnášejí mráz), měly by pak kvést na vánoce. Ale doporučuji si v tom případě označit místo na záhoně, já je pak nemohla najít... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
sengge - Stříbrný Zahrádkář (281) - 114.115 (?), 11.2.2010 21:00
Kvetoucí narcisy v květináči jsou obvykle nějaké středomořské odrůdy, co v našich podmínkách venku zmrznou.
Mě bylo líto je vyhazovat. Tak cibulky po odkvětu nechám zatáhnout, pak nechám květináč zaschnout, cibulky vyberu a uložím v papírovém pytlíku někam do sklepa. Někdy v listopadu je zasadím do květináče do čerstvého substrátu promíchaného s kompostem a dám je mezi okna, kde je teplota nad nulou, ale chladno. Teď v polovině února už jsou výhony asi 10 cm dlouhé, krásně zelené a mají poupata. Těším se, že koncem února nebo začátkem března pokvetou.
Dělám to tak už tři roky a zatím žijí a kvetou. :-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 249.98 (?), 5.3.2012 9:52
dobrý den, já si koupila tak před měsícem narcisky v květináči v obchodě, vyroslti mi dlouhé listy, které ted začínjí žloutnout, ale zatím nekvetly, ani nemají náznaky na květy... co stím??? děkuji za radu
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.86 (?), 5.3.2012 10:49
Mně taky, mají krásné listy, ale nekvetou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
rostlinky.cz - (21) - 149.54 (?), 27.4.2012 10:34
Môže byť, že ste už kúpili už pripravené napučaní cibuľky, ktoré Vám rýchlo za kvitli a čokoro odkvitnú. Určite potrebujú čas, aby nabrali živiny na ďalšie kvitnutie a potom cibule potrebujú zatiahnuť. Po celkovom zožltnutí listov cibule vyberte z pôdy, uložte sa suché tmavé miesto, nesušiť na slnku ale v tieni a na jeseň opäť vysadiť do nádoby alebo na záhon. Pokiaľ ich chcete pestovať v nádobe a prirýchliť im, po vysadení im doprajte chlad a menej zálievky a potom teplo a zalievanie a určite vykvitnú. Ak ich vysadíte na záhon, na jar budú tiež určite kvitnúť.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|