Nevzešel česnek

host - 136.144 (?)
26.6.2025 13:51
Já mořím pouze v Sulce, ale asi je pravda, že její účinek proti vlnovníku česnekovému je do určíté míry dán náchylností odrůdy, proto jsem třeba přestal jeden česnek úplně pěstovat, protože napadení se začalo projevovat hned po sklizni. A proti plísni a rzi na listech nemá z mého pohledu účinek moření v síře žádný a stejně tak proti frusariu a nebo houbomilce.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 214.246 (?), 22.6.2025 14:00
Česnek
Česnek
Česnek

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2292) - 168.103 (?), 22.6.2025 14:29
...palicové stvoly, máte zřejmě na mysli česnekové výhonky s pacibulkami? Tak to vaše paní je výborná kuchařka, co se snaží obohatit váš jídelníček. Čednekové výhonky se běžně používají v asijské kuchyni a je to znamenitý sezónní zeleninový doplněk který jsem měl moc rád, dokud jsme česnek ještě pěstovali. S radostí bych si na něm pochutnal. Tady je jeden starší recept. Walter
česnekové výhonky v kuchyni
česnekové výhonky v kuchyni

host - 214.246 (?), 25.6.2025 20:08
Děkuji panu Walterovi za recept na česnekové výhonky. Snad je příště uvařím. V posledním mém psaní jsem na závěr napsal, že to vyjde někdy dobře a někdy hůř. Místo kde cesnek roste, se střídá, počasí taky není stejné. Stráty byly letos minimální a tak jsme s manželkou tak nějak debatovali, co jsme o proti jiným rokům dělali jinak.Domnívám se, že změna k lepšímu byla sadba Způsob sadby. Dneska jsme vyndali 2 řádky bílého paličáku a já jsem odhadl, že je mnohem hlouběji v zemi, něž jindy. Udělal jsem na podzim motykou rigol a v něm potom ještě doliky.Tak se asi dostal cesnek do příznivějšího prostředí. Dám foto.
Česnek
Česnek

host - 214.246 (?), 25.6.2025 20:14

Za pozornost stojí vedle toho česneku na fotografii ten zelený plevel. To je opravdu síla. 

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4683) - 2.164 (?), 25.6.2025 23:01
Ten plevel je šrucha zelná. Je jedlá. Zítra budu sklízet Rusinku. Jen mě napadlo, jak dlouho vydrží. Je to brzo.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3220) - 208.138 (?), 25.6.2025 22:14

Palicové stvoly jsou vítané tím, že jsou v době, kdy ještě cibule nesklízíme. A milovníci česneku jako já tu chuť už postrádají. Osobně je normálně za syrova přikusuji vlastně k čemukoliv (vyžaduje to dobré žvýkací svalylaugh). Ovšem stroužek je jiná písnička. Něco jako vánoční, doma dozrálé, rajče oproti čerstvě sebranému z keříku.wink

Milan

host - 136.144 (?), 25.6.2025 23:15

Pokud nemusíte stříkat u česneku škůdce a houbové choroby, můžete si pochutnat. Já si nepochutnám ani na nati cibulové a petrželové...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3220) - 208.138 (?), 26.6.2025 9:03

Ne, nestříkám vlastně nic. Ani ne tak z odporu k chemii jako spíš z lenosti.wink Jediné ošetření česneku je namoření před výsadbou. Sulka mne v minulosti zklamala, takže teď používám Vertimec a před výsadbou 15% Savo.

Milan HP

host - 136.144 (?), 26.6.2025 13:51
Já mořím pouze v Sulce, ale asi je pravda, že její účinek proti vlnovníku česnekovému je do určíté míry dán náchylností odrůdy, proto jsem třeba přestal jeden česnek úplně pěstovat, protože napadení se začalo projevovat hned po sklizni. A proti plísni a rzi na listech nemá z mého pohledu účinek moření v síře žádný a stejně tak proti frusariu a nebo houbomilce.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3220) - 208.138 (?), 25.6.2025 22:04

Ano, proto jsem psal, že je to blbá otázka. Já je ale vyštípal hned, jak se objevily..

No, Matka Příroda neotálela a hned mne vrátila do reality: druhá sklizená cibule už měla jen 63 gramů. A navíc jsem objevil i další rostlinu napadenou plísní. Celkově druhou z 50+. Odrůda je Skalka, tedy žádný obrčesnek. A ještě k tomu mi to tam zase podrývá hryzec. Teď už je ale nelikviduje ani nepoškozuje. Nicméně další růst cibule se zastaví. Hned po sklizni plánuju půdu vyndat a tak do 30 - 40 cm položit králičí pletivo. To se mi osvědčilo třeba u mrkve

Mám dotaz: lze, při správném hnojení a přidání kompostu, pěstovat česnek na stejném záhonu? Protože je to jediný záhon s vyměněnou, tedy lehčí, půdou a také bude mít ochranu proti hryzci. Alternativou je záhon po mrkvi, ale tam jsem půdu nevylehčoval.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025