Fialová versus žlutá cibule



host - 57.71 (?) 
24.9.2008 12:13, zobrazeno: 9927x

Možná takový přihlouplý dotaz, ale... Sadila jsem fialovou a klasickou žlutou cibuli, obě jsem koupila jako stejnou odrůdu, velikost i tvar mi přišel naprosto stejný. Ale ted při sklizni jsou fialové poloviční anebo i menší velikosti než žluté cibule. Stanovištěm to nebude - sázela jsem vždy řádek takových a řádek takových na stejný záhon. Přemýšlím zda fialovou cibuli příští rok vůbec sadit... je to tak normální, nebo jsem někde udělala chybu?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 40.161 (?), 24.9.2008 17:26

jsou cibule menší, a cibule větší, dokonce i obří. To, podle čeho byste se měla rozhodnout je chuť - fialová cibule je výborná třeba do salátů, je daleko jemnější než žlutá. A úplně nejjemnější je bílá cibule. Taky si můžete zasadit šalotku, ta je výborná, a nenadýmá. I žluté cibule jsou různé druhy, menší, větší, placaté, oválné... Vlastně bych vám poradila se nerozhodovat, a příští rok zase vysadit více druhů. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 57.71 (?), 25.9.2008 11:54

Kvůli té chuti a barvě také... jsem sadila tu fialovou cibuli, ale překvapilo mne, že byla tak malinká. Existuje nějaká velká nebo aspon větší odrůda fialové cibule? Myslím běžně k dostání. Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 40.161 (?), 26.9.2008 14:04

třeba Carmen ze sazečky, to by měla být normálně velká cibule. Nám to všechno roste taky spíše menší, moje cibule jsou tak 5-6 cm v prumeru, a pak mam spoustu mensich cca 3-4 cm v prumeru. Šalotky mám taky malé, ale lepší něco než nic.  Nejlíp se daří cibulím co jsou na přímém slunci. Jak tomu něco stíní (třeba i za pažitkou) tak je to horší, a cibulky jsou menší. Ale naše půda je hodně jílovitá, to taky není pro cibule moc dobré.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 57.71 (?), 28.9.2008 11:14

je pravda, že ta fialová byla v zástinu rajčat. Nám se cibulím moc daří - těm žlutým. Máme je doslova obrovské. ale s tím stínem si dám pozor. Děkuji za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika