Česnek z pravých semen
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3244) - 208.138 (?), 17.5.2025 20:23
Díky.
Dneska mne z chalupy vyhnal déšť. Nebyl jen úplně symbolický, ale ta voda se dostane podle mého odhad tak do 5 cm max. Česnek zalévám, tak doufám, že tam vlhkost vydrží dýl. S tím česnekem je to fakt těžké: moc vody v jílovce je blbě a málo vody taky (ale malý česnek je taky česnek, kdežto shnilý ne ). Dneska už jsem pustil vodu i do brambor - máme permanentní pramen od souseda, tedy s výjimkou extra suchých let jako bylo 2018. A nádrže plné (zhruba 5 m3).
Mám dotaz: myslíš, že by pórek snesl ten kontaminovaný koupený kompost? Psal jsi, že česnek na ta rezidua není moc citlivý, pórek je příbuzný. Papriky v květináčích se z toho dostaly (tedy předtím, než se do nich opět pustily svilušky), tak z toho usuzuji, že to byla jen mírná otrava. Vím, nelze nic zaručit, ale Ty jsi zkušený pěstitel cibulovin, tak bych rád slyšel Tvůj názor. Díky za odpověď.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3244) - 208.138 (?), 24.5.2025 22:58
Ahoj Vašku. Tak nakonec jsem se k tomu použití toho vadného kompostu neodhodlal. Raději jsem pórku podstrojil uzrálým hnojem i za cenu mohutného zaplevelení.
O mém česneku dvě zprávy, jako obvykle jedna dobrá, druhá špatná. Dneska jsem ho vyplel, takže jsem si ho detailně prohlédl. A jeden z nich vypadal napadený, takže jsem ho bez milosti vytáhl a taky že byl. A také jsem si všiml, že několik česneků už vyrazilo palice. Tak jsem je promptně uštípl (a některé hned sežral - jsou výtečné). To zajímavé je, že česneky pěstované doma a na balkoně vůbec nejeví tuhle tendenci, ačkoliv jsou ve vývoji dost napřed. Je možné, že by palice vůbec neměly? Jinak vypadají naprosto okay. Ale mají uprostřed výhon bez náznaků palice. Kulatý. Mám i ty uštípat?
Díky.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lysenko - Stříbrný Zahrádkář (202) - 22.99 (?), 25.5.2025 21:02
Ahoj Milane, to mě mrzí. takže se nepodařilo kontaminaci zabránit. Když jsem ještě hospodařil na zamořené zahradě a bílá hniloba měla svůj rok, měl jsem tam ztráty kolem 5%, ale za cenu mohutného a drahého nasazení všech prostředků. Polyversum, Gliorex,... dokola a v řádově větším množství.
Těžko říct, jak letos, jaro bylo suché, teď prší.
Kulatý výhon bez palice - těžko říct, o co jde, mohlo by jít o tzv cibulový list, což je jedna z poruch. Nemáš foto?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|