Česnek z pravých semen

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 208.138 (?)
17.5.2025 0:30

Gratuluju. A děkuju za poskytnuté rady, ten můj klasicky pěstovaný česnek stále vypadá okay. Tak teď už by mu to v tom předpovídaném suchu mohlo vydržet. smiley

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Lysenko - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (202) - 23.252 (?), 29.7.2024 20:07, zobrazeno: 1984x
První rostlina z pravých semen česneku, která uzrála u nás.
Česnek ze semen
Česnek ze semen

Lysenko - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (202) - 12.38 (?), 3.9.2024 21:44
Letošní zrající semena
Semena
Semena
Semena
Semena

Lysenko - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (202) - 4.48 (?), 16.5.2025 7:02
I letos vzchází semena česneku a rostou nové rostlinky.
Česnek ze semen
Česnek ze semen

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 208.138 (?), 17.5.2025 0:30

Gratuluju. A děkuju za poskytnuté rady, ten můj klasicky pěstovaný česnek stále vypadá okay. Tak teď už by mu to v tom předpovídaném suchu mohlo vydržet. smiley

Milan

Lysenko - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (202) - 4.48 (?), 17.5.2025 6:54
Držím palce Milane. Teď bude česnek potřebovat nejvíc vody z celého roku. Bez ní ten objem neudělá. Už se objevují fotky bílé hniloby, tak pokud se ti neobjevila, vypadá to nadějně.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 208.138 (?), 17.5.2025 20:23

Díky.

Dneska mne z chalupy vyhnal déšť. Nebyl jen úplně symbolický, ale ta voda se dostane podle mého odhad tak do 5 cm max. Česnek zalévám, tak doufám, že tam vlhkost vydrží dýl. S tím česnekem je to fakt těžké: moc vody v jílovce je blbě a málo vody taky (ale malý česnek je taky česnek, kdežto shnilý nesad). Dneska už jsem pustil vodu i do brambor - máme permanentní pramen od souseda, tedy s výjimkou extra suchých let jako bylo 2018. A nádrže plné (zhruba 5 m3).

Mám dotaz: myslíš, že by pórek snesl ten kontaminovaný koupený kompost? Psal jsi, že česnek na ta rezidua není moc citlivý, pórek je příbuzný. Papriky v květináčích se z toho dostaly (tedy předtím, než se do nich opět pustily svilušky), tak z toho usuzuji, že to byla jen mírná otrava. Vím, nelze nic zaručit, ale Ty jsi zkušený pěstitel cibulovin, tak bych rád slyšel Tvůj názor. Díky za odpověď.

Milan

Lysenko - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (202) - 14.15 (?), 17.5.2025 21:39
Ahoj Milane, U česnekovitých rostlin jsem nikdy problém s koupeným substrátem neměl. Pórek jsem nikdy nepěstoval, ale jeho blízké příbuzné z okruhu A. Ampeloprasum ano. Snad to dobře dopadne. Vašek

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 208.138 (?), 18.5.2025 21:24

Díky za radu. Já to hodně naředím, dám dostatek výživy - dneska jsem zrovna dokončil rytí/vylepšování záhonu pro ten pór. No a chci ho dát tam, kde jsem před 5 lety měl ten nádherný česnek. Půda je tam hnusná, ale mne napadlo, že protože tam jsou v bezprostřední blízkosti keře, mohly tenkrát jejich kořínky odčerpávat přebytečnou vodu, takže si plíseň neškrtla. Doslova. A nejspíš byl také pro česnek optimální rok. Začátečnické štěstí, které ale Matka Příroda už nerada opakuje. sad Zato mne navedla k tvrdohlavé zabejčilosti. laugh

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 208.138 (?), 24.5.2025 22:58

Ahoj Vašku. Tak nakonec jsem se k tomu použití toho vadného kompostu neodhodlal. Raději jsem pórku podstrojil uzrálým hnojem i za cenu mohutného zaplevelení.

O mém česneku dvě zprávy, jako obvykle jedna dobrá, druhá špatná. Dneska jsem ho vyplel, takže jsem si ho detailně prohlédl. A jeden z nich vypadal napadený, takže jsem ho bez milosti vytáhl a taky že byl. A také jsem si všiml, že několik česneků už vyrazilo palice. Tak jsem je promptně uštípl (a některé hned sežrallaugh - jsou výtečné). To zajímavé je, že česneky pěstované doma a na balkoně vůbec nejeví tuhle tendenci, ačkoliv jsou ve vývoji dost napřed. Je možné, že by palice vůbec neměly? Jinak vypadají naprosto okay. Ale mají uprostřed výhon bez náznaků palice. Kulatý. Mám i ty uštípat?

Díky.

Milan

23.5. Česnek v záhonu
23.5. Česnek v záhonu

Lysenko - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (202) - 22.99 (?), 25.5.2025 21:02
Ahoj Milane, to mě mrzí. takže se nepodařilo kontaminaci zabránit. Když jsem ještě hospodařil na zamořené zahradě a bílá hniloba měla svůj rok, měl jsem tam ztráty kolem 5%, ale za cenu mohutného a drahého nasazení všech prostředků. Polyversum, Gliorex,... dokola a v řádově větším množství. Těžko říct, jak letos, jaro bylo suché, teď prší. Kulatý výhon bez palice - těžko říct, o co jde, mohlo by jít o tzv cibulový list, což je jedna z poruch. Nemáš foto?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz