Zdravý česnek při skladování nevoní. Začít vonět má při mechanickém poškození (strouhání na topinku) a nebo až v době rašení.
Zesklovatění při malém napadení způsobuje roztoč vlnovník česnekový, ale častěji je to tepelným šokem (příliš vysoká teplota nad 44°C po dobu delší než 20 minut, příliš nízká teplota pod -12°C po dobu delší než 2 dny a příliš rychlá změna teploty jako je rozmrazení z -6°C na +12°C za kratší dobu než 36 hodin) nebo nedostatkem kyslíku při vysoké vlhkosti a obsahu CO2 (např. více něž 4 dny ve sklenici s těsným šroubovacím uzávěrem "twist").
Pokud takovéto poškození zjistíte včas (nezačal hořknout a smrdět merkaptanem), tak je možné tokovýto česnek zpracovat na pastu se solí. Bohužel už nejde použít standardní poměr 2:1 (67%česneku +33%soli), ale je nutno dát soli více, tedy užít poměr 1:1 (50%+50%)