Česnek - proč sklovatí struky?



pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?)
12.10.2015 8:46

Že by byl něčím napadený? Poraďte!!! 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
sosakx - (1) - 1.123 (?), 6.9.2015 14:37, zobrazeno: 5116x

Dobry den,

jedna z odrud cesneku se me docela kazi a to stylem ze struky lehce zhnednou, jsou mekci a zesklovati - jsou prusvitne.

Pritom stale krasne voni, velmi podobne domu jako kdyz se nalozi v oleji nebo octu.

Je to spatnym skladovanim (zavlhnuti) nebo je to nejaka plisnovina ci jina nemoc?

Diky za info a dobrou sklizen preju vsem ;-)

Rasto

sklovateni-cesnekovych-struku
sklovateni-cesnekovych-struku
sklovani-cesnekoveho-struku-2
sklovani-cesnekoveho-struku-2
sklovani-cesnekoveho-struku-3
sklovani-cesnekoveho-struku-3
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 12.10.2015 8:46

Že by byl něčím napadený? Poraďte!!! 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 104.51 (?), 13.10.2015 22:17
Mohlo se to "uvařit" během sušení po sklizni, pokud jste to měl nekde, kde bylo moc horko. marketa
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 13.10.2015 23:17

Zdravý česnek při skladování nevoní. Začít vonět má při mechanickém poškození (strouhání na topinku) a nebo až v době rašení.

Zesklovatění při malém napadení způsobuje roztoč vlnovník česnekový, ale častěji je to tepelným šokem (příliš vysoká teplota nad 44°C po dobu delší než 20 minut, příliš nízká teplota pod -12°C po dobu delší než 2 dny a příliš rychlá změna teploty jako je rozmrazení z -6°C na +12°C za kratší dobu než 36 hodin) nebo nedostatkem kyslíku při vysoké vlhkosti a obsahu CO2 (např. více něž 4 dny ve sklenici s těsným šroubovacím uzávěrem "twist").

Pokud takovéto poškození zjistíte včas (nezačal hořknout a smrdět merkaptanem), tak je možné tokovýto česnek zpracovat na pastu se solí. Bohužel už nejde použít standardní poměr 2:1 (67%česneku +33%soli), ale je nutno dát soli více, tedy užít poměr 1:1 (50%+50%)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika