Česnek

host - 138.11 (?)
17.10.2012 11:51

Ty 3 předchozí příspěvky zapomeňte.

Česnek je (byl) napaden houbovými chorobami. (Botrytis, fusikladium, nepravé plísně). Kvalitní česnek nevypěstujete ani náhodou. Česnek tím trpí hlavně v těžkých (jilovitých) půdách.

Návod:

1) Mořit sadbu (Sulka 5% - 12 hod., Rovral 0,8% - 1 hod)

2) Výsev slunce, žádný stín, nejlépe jižní stranu spon 40 x 20 cm. Račte si uvědomit, že kulturní česnek pochází buď z Egypta a druhý typ z Persie.

3) Jakmile vyraší zjara na cca 5 cm, nutno postříkat. Stačí "Burgundská nebo Bordeauxská jícha - lepší je Burgudská (krystalická soda místo vápna) Samozřejmě můžete použít i předražené prostředky Kuprikol, Dithane a pod. Mně se osvědčil ten Burgund. po 14 dnech opakovat.

okopávat, udržovat bez plevele a máte česnek jak fík.

Tedy, pokud Vám ho nesežere Květilka cibulová a Houbomilka česneková (to je hmyz). Ale na to jste se neptala.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 104.155 (?), 10.4.2012 11:40

Mám ještě jeden záhonek toho"darovaného" česneku, ale 15km jižněji Brno jih.Včera jsem ho ráno kontroloval a fotil, bylo -8C, je sázenej v půli prosince a je malinko menší než, ten Brno západ.Ale co je hlavní, z 99 stroužků, roste 97.Jen 2 nevzešly.Česnek byl původně určen na spotřebu, v palici bylo jen 4-5 sroužků a ne 8 jak se uvádí v odborné literatuře.Co ktomu dodat?--no zřejmě slušnej oddíl STS Vojkovice Brod.wink   

host - 191.172 (?), 11.4.2012 21:49

laugh pan ing. Kozák někomu prodal sadbu a ta selhala...laugh Dali jsem vloni na podzim náš česnek našim známým.Jsou v nadm. výšce 240m n.m. Sníh žádný.V době těch největších mrazů po sněhu ani památky.Řepka byla hnědá jako tabák. Ten česnek sázeli v listopadu. Česnek je OK. A ta řepka také. wink

My jsme v 310m n.m. Sázeli jsem už v říjnu až do půli listopadu téměř 200kg česneku. Roste všechen. Zdravím pana Kozáka. Měli jsem před lety od něho koupenou sadbu a ta stála pěkně za prd.Bohužel jsme se domnívali, že to bude záruka kvality.Nebyla. Možná se ale polepšil. To nevím, protože my sázíme stále ten náš, který mám ještě po dědovi z jeho zahradnictví.

host - 147.174 (?), 12.4.2012 12:40

Nesázel jsem česnek Ing. Kozáka a zmrzl mi také. V tom, jestli byl česnek od něj, to rozhodně nebude.

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 12.4.2012 12:57

tak to určitě... prostě nevyšlo počasí pro česnek, ten kdo ho má, může být rád, že mu roste a ten co nevzešel, může debatovat nad tím, jestli mořit, nemořit,mrzlo, nemrzlo,byl sníh nebo nebyl... letos česneku počasí nepřálo-i ve zprávách se o tom mluvilo... prostě Kozák za to nemůžesmiley

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4665) - 155.121 (?), 12.4.2012 13:01

Zmrzl mně můj i od pana Kozáka. Uvažuju o tom, že na příští sezónu koupím jarní.

host - 181.241 (?), 12.4.2012 13:54

191.172 nepěstujete ruský paličák?

host - 93.1 (?), 22.6.2012 21:38

Mám letos štěstí, protože sadila žena a ta to dala hlouběji než je zdrávo. Vylezl mi. Ještě jsem ho před sadbou mořil v připravku SÍRA SK520 místo sulky. Je to náhrada a levnější. Doufám, že mně někdo nepřdběhne před sklizní Shift+R zlepší kvalitu vyznačeného obrázku. Shift+A zlepší kvalitu všech obrázků na webové stránce.

host - 138.11 (?), 17.10.2012 11:51

Ty 3 předchozí příspěvky zapomeňte.

Česnek je (byl) napaden houbovými chorobami. (Botrytis, fusikladium, nepravé plísně). Kvalitní česnek nevypěstujete ani náhodou. Česnek tím trpí hlavně v těžkých (jilovitých) půdách.

Návod:

1) Mořit sadbu (Sulka 5% - 12 hod., Rovral 0,8% - 1 hod)

2) Výsev slunce, žádný stín, nejlépe jižní stranu spon 40 x 20 cm. Račte si uvědomit, že kulturní česnek pochází buď z Egypta a druhý typ z Persie.

3) Jakmile vyraší zjara na cca 5 cm, nutno postříkat. Stačí "Burgundská nebo Bordeauxská jícha - lepší je Burgudská (krystalická soda místo vápna) Samozřejmě můžete použít i předražené prostředky Kuprikol, Dithane a pod. Mně se osvědčil ten Burgund. po 14 dnech opakovat.

okopávat, udržovat bez plevele a máte česnek jak fík.

Tedy, pokud Vám ho nesežere Květilka cibulová a Houbomilka česneková (to je hmyz). Ale na to jste se neptala.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz