Praktická použitelnost pro odrůdy česneku kuchyňského (Allium sativum) mírného pásu se nedá odvozovat od odrůd, které v Kalifornii pojmenovávají souhrně "česneky pro kuchyňské použití". Mezi tyto pak patří i náš pór pravý pěstovaný pro "perlové cibulky".
To že dnes jde koupit semínka z celého světa a že některé vysokohorské druhy rovníkového pásu snesou krátkou mrazivou zimu ještě neznamená, že půjdou komerčně pěstovat v našich podmínkách. Je to jako s těmi meruňkami, co jsou nyní na pultech obchodů (2 týdny před zráním našich třešní).. Jsou to odrůdy, které požadují malou sumu chladových teplot a proto by u nás začaly kvést už v lednu, načež by totálně zmrzly. Adaptabilita rostlin je vysoká, ale změna metabolismu z krátkodenního na dlouhodenní trvala indiánům při použití klasických postupů křížení a selekcí cca 3000 let (doloženo archeologickými nálezy mapujícími postup rozšiřování a domestifikace kukuřice). Pokud si například Docent Uher (MENDELU) dovezl přímo z Mexika semínka kukuřice, tak z původních indiánských druhů kukuřice vypěstoval jen "velmi vysokou trávu", která začala kvést až v době po podzimní rovnodennosti, přičemž 21 dní po opylení nastydla a cca 3 týdny před předpokládaným dozráním semen uhynula..
SfK.