Jistě budu mít nesčetně odpůrců, ale po vyrytí kořeny ihned odstraníme, palice vložíme do dětské vaničky do vody a všechny špinavé a poškozené slupky odstraníme. Máčíme je po 10-15 kusech. Oplesnivělé konce listů trošku zakrátíme. Čistý česnek ve svazcích věšíme do průvanu. Konečné zkrácení natě děláme až na podzim, až je čas. Česnek jsme čistili od kořenů a špatných slupek už v dávných dobách, kdy ho bylo i 10q. To ovšem bez vody. Když se nechají kořeny s hlínou uschnout, je to pak docela namáhavé na ruce, také může při jejich odstraňování dojít k pomačkání nějakého stroužku a to není žádoucí. Při správném agrotechnickém termínu sklizně jsou vnitřní slupky celistvé a nedojde k vniknutí vody do palic. Myslím, že při tomto způsobu palice rychle vysychají a to česneku proskladování jen prospěje.