Delší dobu jsem zde na zahradě.cz nebyl, tak svůj názor ke třešni vyjádřím až teď.Pročetl jsem si celou diskusi a jako nepravděpodobné se mi zdá poškození vysokou hladninou spodní vody, to by se projevovovalo podle mne jinak než takto.Také nesouhlasím s tvrzením, že třešeň má obdivuhodné regenerační schopnosti-pokud se třešeň radikálně zmladí, většinou za několik let končí.Stažení kůry toto poranění řeší pouze v případě, kdyby se kůra přivázala bezprostředně po vzniku rány, vnitřní vrstva odchlýpnuté kůry nesmí vyschnout, jinak nesroste, dřevo na povrchu rány by také nemělo oschnout, doporučuji seříznout kůru až k místu, kde je srostlá ke kmeni a seříznout OSTRÝM!!! nožem v úhlu asi 45'.Podle mne rána vznikla buď nedostatečným růstem kůry, odumření kůry a následné roztržení rozpínání kmenem, již uvedené mechanické narušení, napadení nějakým patogenem a spoustu dalších důvodů a souvislostí.
Přežití stromku a další růst a plodnost v dalších letech si netroufnu odhadnout, záleží na velikosti poškození a na vitalitě stromku.Doporučuji ošetřit ránu fungicidním přípravkem s přídavkem auxinů.
Jsem zvědavý, až se zjistí důvod puknutí, doufám,že na to někdo přijde.
L.D.