Prasklina kůry na třešni - 70 cm

host - 85.61 (?)
23.3.2011 15:34
Nám přesně takto praskl jerlín, švestka, ořech, každý zasazený v jiném koutu rozsáhlé zahrady, na chráněném kopečku, kde se s vysokou spodní vodou nepočítá.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 36.242 (?), 10.5.2010 16:18

Delší dobu jsem zde na zahradě.cz nebyl, tak svůj názor ke třešni vyjádřím až teď.Pročetl jsem si celou diskusi a jako nepravděpodobné se mi zdá poškození vysokou hladninou spodní vody, to by se projevovovalo podle mne jinak než takto.Také nesouhlasím s tvrzením, že třešeň má obdivuhodné regenerační schopnosti-pokud se třešeň radikálně zmladí, většinou za několik let končí.Stažení kůry toto poranění řeší pouze v případě, kdyby se kůra přivázala bezprostředně po vzniku rány, vnitřní vrstva odchlýpnuté kůry nesmí vyschnout, jinak nesroste, dřevo na povrchu rány by také nemělo oschnout, doporučuji seříznout kůru až k místu, kde je srostlá ke kmeni a seříznout OSTRÝM!!! nožem v úhlu asi 45'.Podle mne rána vznikla buď nedostatečným růstem kůry, odumření kůry a následné roztržení rozpínání kmenem, již uvedené mechanické narušení, napadení nějakým patogenem a spoustu dalších důvodů a souvislostí.

Přežití stromku a další růst a plodnost v dalších letech si netroufnu odhadnout, záleží na velikosti poškození a na vitalitě stromku.Doporučuji ošetřit ránu fungicidním přípravkem s přídavkem auxinů.

Jsem zvědavý, až se zjistí důvod puknutí, doufám,že na to někdo přijde.

L.D.

host - 221.214 (?), 10.5.2010 16:26

Já jsem to letos také objevil na cca 10 leté višni. Je to na jihozápadní straně a tak jsem to považoval za  " odmrznutí". Ve výrazně menším měřítku to znám od meruněk. Myslím si, že je nejhorší to, že se pod odumřelou kůrou usadí hmyz a houby a není šance na zhojení. Tak jserm odchlíplou kůru pečlivě ořízl,  zatřel vše balzámem a ještě to několikrát zatřu fermežovou barvou.   U meruněk se mně také osvědčil postřik rány měďnatým přípravkem před zatřením.To, že je část dřeva obnažená,  není myslím takový problém jako to, že se vlivem povětrnosti začne narušovat. Tomu by měl ten postřik a nátěr zabránit.

Višeň stojí na mírném svahu, sucho, písek. Pod dojmem diskuze zde se kloním k tomu, že letošní na sníh bohatá zima (a sníh bez povodní postupně odtál) přinesla nabytek vláhy a dřevnatá část kmene vyschlá po mrazech náhle nabrala na objemu. Je totiž divné, jak hladce a jak ve velké ploše se kůra sloupla. To se normálně nevidí.

Je jasné, že strom je definitivně vážně poškozený a nemít ještě několik jiných višní, tak urychleně sázím nový.

Jirka

f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 10.6.2010 1:32

A co paní Katarína a pan Pavel? Jak vypadají jejich třešně po ošetření praskliny? Docela by mě to zajímalo.

pavel... - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 19.114 (?), 22.3.2011 22:01

Téměř po roce bych chtěl případným zájemcům ukázat jak dopadla třešeň s prasklinou. Jak jsem již výše uvedl po prasknutí kůry jsem kmínek pevně obtočil PVC páskou, kterou jsem v zimně odstranil protože již nebyla funkční. Nyní připojuji foto:

Velká prasklina
Velká prasklina
Malá prasklina
Malá prasklina

pavel... - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 19.114 (?), 22.3.2011 22:09

Takže foto až nyní.

Velká prasklina
Velká prasklina

pavel... - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 19.114 (?), 22.3.2011 22:12

Druhé foto z opačné strany.

Malá prasklina.
Malá prasklina.

host - 85.61 (?), 23.3.2011 15:34
Nám přesně takto praskl jerlín, švestka, ořech, každý zasazený v jiném koutu rozsáhlé zahrady, na chráněném kopečku, kde se s vysokou spodní vodou nepočítá.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz