Likvidace zbytků postřiků

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?)
27.4.2012 10:24

To mě právě zajímalo, jestli to do toho sběrného dvora opravdu lidi nosí. Padly tu už dva alternativní návrhy - vylít na pole, silně naředit a vylít do kanalizace. Takže tak samozřejmé to asi není.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 27.4.2012 8:44, zobrazeno: 15561x

Chtěl bych se zeptat, co děláte se zbytky různých postřiků, zejména těch, které by mohly způsobit větší škody (insekticidy, fungicidy, herbicidy). Předpokládám (a doufám), že to nikdo nesplachuje do záchodu, ale asi s tím také nikdo nechodí do sběrny nebezpečných odpadů

host - 182.227 (?), 27.4.2012 9:14

Zbytky z oplachů atd.se vylévají na pole.P

host - 182.227 (?), 27.4.2012 9:30

Kdyby Vás to moc zajímalo, tak to řeší 185/2001 a 381/2001.Jinak zbytky a obaly jsou samozřejmě nebezpečný odpad.Řeší se to ale hlavně u podnikatelských subjektů a u toho, kdo produkuje více jak 50 kg odpadů ročně.P

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 27.4.2012 9:37

Mě ani tak netrápí zákon, ale mám litr roztoku insekticidu a fungicidu po moření cibulí a nechci způsobit v okolí ekologickou katastrofu. Takže jsem se ptal kam s tím?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 27.4.2012 10:16

Zkuste si přečíst návod, na každém z přípravků je uvedeno, jak zacházet se zbytky. Já to prakticky dělám tak, že se snažím minimalizovat množství postřikové jíchy. Pokud něco přece jenom zbude, porozhlédnu se ještě kolem, jak by se dal daný přípravek využít, případně nabídnu přátelskou výpomoc některému sousedovi. V postřikovači mi tak zbude opravdu zbyteček jenom na dně, který už nejde nasát do výtlačné trubice. Tento zbyteček v rámci čištění postřikovače silně naředím (několika litry vody) a vyliju do kanalizace. Pokud by náhodou někdo měl tendenci mě začít mentorovat, jak tímto postupem škodím přírodě, zvu jej k nám domů, aby se podíval jaká kvanta nejrůznějších pesticidů a průmyslových hnojiv systematicky lijí do polí za naší vesnicí zemědělci. My zahrádkáři jsme v tomto oproti nim úplně neviditelní mravenečci.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6675) - 14.199 (?), 27.4.2012 9:37

Ptáte se divně. Prázdné obaly v malospotřebitelském balení nejsou nebezpečný odpad a můžou se dát do komunálního odpadu. Nespotřebované přípravky se odevzdají ve sběrném dvoře. Není to nic komplikovaného ani neobvyklého.

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 27.4.2012 10:24

To mě právě zajímalo, jestli to do toho sběrného dvora opravdu lidi nosí. Padly tu už dva alternativní návrhy - vylít na pole, silně naředit a vylít do kanalizace. Takže tak samozřejmé to asi není.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6675) - 14.199 (?), 27.4.2012 11:01

A proč Vás to zajímá? máte nějaký Puvoár nebo vůli to změnit? Jinak běžně se u některých přípravků uvádí vypláchnout, výplachovou vodu použít na naředění a případné zbytky postřikové tekutiny vylít do rýhy na pozemku a zahrnout. Není mi jasný důvod a cíl  Vašeho zkoumání.

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 27.4.2012 11:14

Čistě kvůli sobě. Prostě mám nějaké zbytky a chci se jich zbavit. Nechci být přehnaně úzkostlivý, vím, že na návodech k použití se píšou někdy až přehnané věci, ale zase nechci způsobit nějaké škody. Takže pokud se tu dovím "Ano, běžně se to nosí do nebezpečného odpadu", tak to tam také rád odnesu. Pokud se dovím "V návodech se to sice píše, ale je bezpečné to vylít do jámy v zemi", tak tím lépe

host - 182.227 (?), 27.4.2012 11:25

Výplachy se do kanalizace vylévat nesmějí.Tak, jak jsem psal a psal i PP, na pole.Musíte zase dávat bacha na předpisy na ochranu povrchových a podzemních vod.P

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz