Konečně zahrádky bez chemie a zahrádkáři bez přípravků
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 221.3 (?) 11.6.2009 8:31, zobrazeno: 15456x
Nedávno byla přijata nová směrnice EU, která musí být implementována do našeho právního systému tak, aby vstoupila v platnost do 1.1.2011.
Tato směrnice určuje, že neprofesionální uživatelé přípravků na ochranu rostlin, což jsou také téměř všichni zahrádkáři, budou po výše uvedeném datu smět používat pouze takové řípravky, při jejichž aplikaci nebude nutné používat ochranné pomůcky.
To znamená že zahrádkáři budou od tohoto data smět používat snad jen lesk listů a štěpařský vosk. Ostatní přípravky budou pouze pro profesionály. Souběžně se v parlamentu zvažuje zákaz uvádění přípravků na trh v drobných balení a hobby balení, ale o tom se bude rozhodovat ještě později - prováděcí vyhláškou. Jsou totiž námitky, že i profesionálové mohou potřebovat menší balení.
Další radostná zpráva pro ekologisty a odpůrce Unie. Začínám dávat za pravdu tomu protivnémi Klausovi.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 162.162 (?), 11.6.2009 9:05
prosim??!
opat sa potrebuje niekto nabalit!, zahradne centra a podobne, no super, bravooo EU, uz potrebuje ozaj kontolu nad vsetkym?? je to smutne kam smerujeme, nemam slov
Pride ujo akoze zahradnik a postrieka mi co mu ukazem ale z riadne prachy, tomu hovorim fakt velke BRAVO
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 11.6.2009 9:17
Vážený, nebyl bych tak kategorický. Patřím mezi ty, kteří mohou s chemií pracovat, ale když vidím kolem sebe naprosté diletanty, co všechno s postřiky dokáží, tak se přísným pravidlům nedivím. Je to zrovna týden, kdy v mé těsné blízkosti prováděla postřik pracovnice technických služeb herbicidem, sama bez jakýchkoliv ochraných pomůcek. Okamžitě jsem se tvrdě ohradil a bylo po postřikování. Sám vlastním ochrané pomůcky za opravdu mnoho peněz a velmi pečlivě je používám. Není to o hrabání peněz, ale o zdraví všech. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 244.4 (?), 11.6.2009 9:26
Já bych se zatím zdržel kategorických hodnocení - proč sundavat kalhoty, když brod je ještě daleko? Docela by mně zajímalo i číslo té směrnice, popř. nějaký odkaz...
Přijetí takové směrnice by totiž znamenalo, že chemická lobby prodávající v Evropě pesticidy, přijde o nemalý obrat a nimi i koncoví prodejci - a tomu se mi nechce moc věřit...
A i kdyby to vše nakrásně byla pravda, nežijeme ve vzduchoprázdnu - ty přípravky lze dovézt ze zámoří ( lépe řečeno koupit na Netu). Práškové přípravky v malospotřebitelském balení mají nepatrnou hmotnost, jejich dovoz tedy nebude zatížen velkým poštovným a agrochemikálie za našimi hranicemi jsou levnější, jako ostatně skoro vše. Nevěšte hlavy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 11.6.2009 10:29
EU je peklem na zemi, skupina nekompetentních odložených politiků se stará o naše blaho a z občanů SUPERSTÁTU dělá dementní nesvéprávné osly. Už jen čekám, kdy zakáží ostré nože v kuchyni, a horké dekly zahradních grilů. Nebo není od věci normalizovat pro evropany pravidelnost defekace a velikost vytvořeného exkrementu. Po té, kdy EU přijala direktivu na velikost Eurobanánu, Eurookurky a na normalizované velikosti prezervativu (!!! ke komu byl pánbůh příliš štědrý nebo naopak skoupý má smůlu), by mne to již nepřekvapilo.
Poslanci jsou opravdu odpadem společnosti - racionální je tvořit jen naprosté minimum norem, a nezasvinit s dalšími a dalšími předpisy právní prostor. Důležité je, to dojde i prosťáčkovi sledovat REÁLNÁ rizika a na ta reagovat.. deítky milióny lidí ročně zemřou na následky kouření, desítky miliónů na následky přežírání. Přes to nikdo nezakázal cigarety a neomezil prodej potravin s přemírou syntetických tuků. Uživatelů, kteří se poškodili zemědělskou chemií, tím, že nepoužívali doporučenou ochranu budou v evropě desítky, možná.. A tak vytvoříme směrnici...
Opravdu zoufalství..
Chemie jako taková činí v segmentu domácí spotřeby malý zlomeček, povídání o chemické lobby je srandovní, ale populisticky populární - škrtnete li "hnusnou chemickou lobby", naivka zajásá a následně protáhne obličej při placení potravin, protože jejich cena dramaticky vzroste.
PS. Autor poznámky pravidelně pracuje jako externí dodavatel analýz některých právních norem z hlediska jejich harmonizace s doporučeními EU v oblasti zdravotnictví a chemického průmyslu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6667) - 70.100 (?), 12.6.2009 7:49
No, nevím nevím. Na unii přesně sedí ono bývalé: "Dokáže se rázně vypořádat s problémy, které by v jiném systému nikdy nevznikly.."
Žárovky už to mají nahnutý. Vždycky, když jdu kolem regálu, nějakou koupím. A tiše doufám, že nebude zřízena žárovková policie, která bude mít možnost neomezeně kontrolovat všechna svítidla.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 221.3 (?), 12.6.2009 10:35
Aby nedošlo k nedorozumění, nejde o to, že bychom si museli povinně koupit ochranné prostředky (oblek, kuklu, brýle, respirátor, rukavice) pro provádění postřiků, ale problém bude v dostupnosti prostředků (asi zanikme hobby balení) a v tom co smíme.
Je to takový alibistický přístup, protože pár jedinců je schopno postříkat škůdce třeba i herbicidem zakážeme raději prodej pro všechny, co kdyby náhodou postupovali podobně. Trochu mi to připomíná autorské poplatky za prodaná prázdná CD a DVD a hardisky, jakoby naši poslanci věděli už předem co na ně budem nahrávat.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|