škůdce na pokojových rostlinách

host - 38.130 (?)
2.7.2008 14:43

Dobrý den, i já jsem měla dva vzrostlé fikusy benjamin. Protože začaly,,lepit", odkapávaly i na koberec, což mi dost vadilo, vyhodila jsem je. Do zahradnictví jsem přinesla jeden menší se stejným problémem, řekli mi, že je to přirozený proces a lepkavé kapičky se tvoří pouze v době, kdy začínají vyrůstat mladé výhonky a listy, bývá to vždy na jaře. Nenašly na něm žádného škůdce.Rostliny s tvrdými listy je vhodné postřikovat leskem na list, aby nechytaly prach a při odkapávání nevypadaly neesteticky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host, 8.2.2006 10:27, zobrazeno: 25119x
Dobrý den, na dracéně a fikusu benjamina mám už půl roku malinký asi 2mm dlouhý bílý hmyz, bezkřídlý.Jsou to takové bílé čárky.Nejvíc jich je na dracéně v paždích listů.Listy žloutnou a opadávají.Nyní se mi ten samý škůdce objevil i na muškátech k přezimování! Ví někdo, co je to zač a jak se ho zbavit?Díky

host - 120.122 (?), 8.4.2007 12:50
Poraďte mi prosím! Mám několik vzrostlých ficusů benjamina cca 1 - 1,5m. Nikdy jsem s nimi neměla žádné problémy. Nyní jsem se vrátila z dovolené a zjistila jsem, že lístečky jsou celé ulepené a nejdou vodou umýt. Puklice jsem žádné nenašla a s červcem nemám žádné zkušenosti. Ze zadní strany však kolem středové rýhy žádné bílé chomáčky nevidím.Pouze u kořenů lístečků ze spodní stranyje malá bílá tečička.Vždy jen jedna.Prosím poradí mi někdo jak tyto vzrostlé rostliny ošetřit? Mám v pokoji jště 2m vysokou dracenu a metrové drago a těm, jak se zdá, není zatím nic. Jsou to všechno letité rostliny o které bých nerada přišla. Moc děkuji!!!

host - 104.78 (?), 12.4.2007 19:34
Postrikejte rastliny pripravkem Agrion Delta (hotovy sprej), nebo roztokem pripravku Bi 58 nove v koncentraci 2-3 mL/L vody; napadene listy odstrante.

host - 38.130 (?), 2.7.2008 14:43

Dobrý den, i já jsem měla dva vzrostlé fikusy benjamin. Protože začaly,,lepit", odkapávaly i na koberec, což mi dost vadilo, vyhodila jsem je. Do zahradnictví jsem přinesla jeden menší se stejným problémem, řekli mi, že je to přirozený proces a lepkavé kapičky se tvoří pouze v době, kdy začínají vyrůstat mladé výhonky a listy, bývá to vždy na jaře. Nenašly na něm žádného škůdce.Rostliny s tvrdými listy je vhodné postřikovat leskem na list, aby nechytaly prach a při odkapávání nevypadaly neesteticky.

host - 104.78 (?), 12.4.2007 19:32
Podle popisu se jedna o tzv. bile musky, neznam presne etymologicke jmeno tohto hmyzu. Kazdopadne, da se proti nemu zakrocit. Z chemickych pripravku, vhodnych pro pouziti v obytnych prostorach muzete skusit postrikat rastliny pripravkem Agrion Delta (deltamethrin 150 ppm, k dostani skoro v kazde drogerii a zah. potrebach, ci Baumaxu, Hornbachu atd.). Jeho ucinnost by mela byt dostatecna. Z dalsich pripravku jsou vhodne postriky s ucinnymi latkami diazinon (Basudin 600 EW, Diazol 50 EW, v koncentraci 1 - 5 mL/L vody), dimethoat (Bi 58 nove, 2 mL/L vody) a thiacloprid (Calypso, 1 mL/L vody) nebo acetamiprid (Mospilan 20 WP, 1,5 g/2-3L vody).
Vysoce ucinne jsou take kombinace pripravku napr. Basudin 600 EW 2 mL/L + Decis 25 EW 3 mL/L vody.
Pokud nechcete pouzivat chemicke pripravky, zeptejte se v zah. potrebach na pripravek s obsahem draselneho mydla (postrikovy pripravek) a nebo repkoveho oleje.Pouzijte podle navodu.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319), 12.4.2007 20:18
Nejspíš jsou to molice.

host - 104.78 (?), 12.4.2007 21:39
ano, podle popisu to budou molice...dekuji za osvezeni pameti.
kazdopadne, zabira na ne ten Agrion nebo mydlovy postrik.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz