Z jaké strany by měla být broskvoň chráněna?

host - 118.151 (?)
3.1.2008 23:36

Mám broskvoně chráněné přibližně ze severozápadu stodolou. Pravdou je, že jednu mám nechráněnou přesně na severozápadní straně, je cca 3m od chalupy a plodí stejně jako ostatní. Jak bylo psáno po ošetření klejotoku na podzim je natírám hustším vápenným mlékem, většinou nakopčím kolem kmenů kompost, který zjara rozhrnu. Pokud je dost sněhu, přihazuji ho ke všem stromům a dělám kolem kmenů přímo kužele-pokud to u všech zvládnu. Je pravda, že obé řeší rozdíl teplot den a noc a rovněž mám pocit, že se posune rašení a když přijde nějaký ten neočekávaný opozdilý mrazík, ke škodám moc nedojde. míla

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 34.25 (?), 31.10.2007 16:56, zobrazeno: 4690x
Dobrý den, bydlíme v podhůří Šumavy v nadmořské výšce 500m a rádi bychom si na jaře na zahrádku zasadili broskvoň. Bohužel však nevíme, z jaké strany má být chráněna a jak daleko ji od zdi zasadit. Díky moc za radu. Jiřina

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 77.39 (?), 31.10.2007 20:14
Nejlépe chránit od severu - tedy zeď obrácená k jihu nebo jihozápadu, léípe na svahu obráceném tamtéž. Zasadil bych broskvoň co nejblíže zdi (jen aby kořeny nevadily základům). Tepelná kapacita a vyzařování tepla zdí může stromek uchránit před nočními mrazíky na jaře.

host - 136.34 (?), 3.1.2008 20:25

Já bych ještě přidal zimní nátěr vápnem, nebo o kmínek opřít z jižní strany široké prkno. Nebo když je hodně sněhu, zaházet stromek až do koruny. V únoru už dokáže slunko hezky hřát a v noci je pěkný mráz. To broskvi nesvědčí. Pepík

host - 118.151 (?), 3.1.2008 23:36

Mám broskvoně chráněné přibližně ze severozápadu stodolou. Pravdou je, že jednu mám nechráněnou přesně na severozápadní straně, je cca 3m od chalupy a plodí stejně jako ostatní. Jak bylo psáno po ošetření klejotoku na podzim je natírám hustším vápenným mlékem, většinou nakopčím kolem kmenů kompost, který zjara rozhrnu. Pokud je dost sněhu, přihazuji ho ke všem stromům a dělám kolem kmenů přímo kužele-pokud to u všech zvládnu. Je pravda, že obé řeší rozdíl teplot den a noc a rovněž mám pocit, že se posune rašení a když přijde nějaký ten neočekávaný opozdilý mrazík, ke škodám moc nedojde. míla

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz