Stříhat nebo nestříhat?
|
|
 |
 |
host - 153.220 (?) 11.3.2011 21:17
Pani Jana, dopĺňam radu, ktorú som Vám písal po 15.hod.:
Spodné 3 bočné som radil odstrániť preto, aby ste mali vyšší kmienik-cca 80 cm. Aj tak majú spodné konárky veľký úhol odstupu, takže miazga by išla hlavne hore do konárov s ostrejším úhľom. Tie majú na snímke evidentne dostatočné odstupy, takže rozčesnutie kostrových konárov v budúcnosti nehrozí. Ak by ste chcela metrový kmienik, potom budete musieť všetky bočné odstrániť a nechať jednu os, na ktorej v priebehu sezóny vybudujete novú korunku. Stačí Vám 4-5 kostrových konárov. Dutú korunku by ste vypestovala ustrihnutím stredníka za posledným rozvetvením. Osobne mám lepšie skúsenosti s pestovaním prirodzenej koruny so stredníkom. Veľké úhly odstupu vzhľadom ku kmeňu často vedú k vylomeniu konárov vo vetre pod váhou úrody. Strihať môžete v priebehu marca, glejotok už nehrozí, ale tento víkend pre istotu postriekajte korunku napr. 0,8% roztokom Kuprikolu. Paľo
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
janapeterova74 - (13) - 10.37 (?), 11.3.2011 13:40, zobrazeno: 6887x
Loni na podzim jsem dostala stromeček broskvoně, kterou vypěstovali ve foliovníku z pecky! Když jsem ji na podzim sázela v podstatě jsem ani nepočítala s tím že přežije zimu. No ale překvapila mě a je živá a obsypaná pupeny. A já teď nevím, jestli bych ji měla ostříhat už letos, nebo to nechat až na příští rok, až trošku zesílí, je to opravdu jen teňoulinký kmínek, takové skoro nic. No a ještě radu, má vůbec cenu pěstovat stromek vyrostlí z pecky, neměla bych si raději koupit pořádný v zahradnictví? Bude plodit? jeho životaschopnost mě mile překvapila a teď by mi ho bylo líto ničit, ale toužím po plodící broskvoni a ne pro ozdobu. děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.220 (?), 11.3.2011 15:07
Dobrý deň!
Semenáč broskyne Vam bude rodiť a ak bola kôstka z veľkého plodu, s vysokou pravdepodobnosťou budete oberať aj veľké plody. Prvé 3 bočné konárky odspodu odstráňte pri kmienku, ostatné bočné treba skrátiť o 1/3 za púčikom smerujúcim von z koruny a zvislý stredník ustrihnite niekoľko centimetrov nad úrovňou navrchnejšieho bočného-budúceho kostrového konára. "Toť vše." Paľo
P.S. Prvé 3 roky treba "Hnojiť, hnojiť, hnojiť," najlepšie organickými hnojivami.
|
|
 |
|
 |
 |
|
janapeterova74 - (13) - 10.37 (?), 11.3.2011 15:40
Děkuji za odpověď! A ještě prosím, mám střihat teď, nebo počkat až po odkvětu?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
janapeterova74 - (13) - 10.37 (?), 11.3.2011 17:13
V současné době je výška kmínku 68 cm a ráda bych dosáhla alespoň metrového kmínku. Co se týče koruny, nemám jasnou představu a vlastně ani nevím jaký je rozdíl mezi kotlovitou a kulovou. Omlouvám se, jsem v tomto směru nováček a vše se učím metodou pokus - omyl.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.220 (?), 11.3.2011 21:17
Pani Jana, dopĺňam radu, ktorú som Vám písal po 15.hod.:
Spodné 3 bočné som radil odstrániť preto, aby ste mali vyšší kmienik-cca 80 cm. Aj tak majú spodné konárky veľký úhol odstupu, takže miazga by išla hlavne hore do konárov s ostrejším úhľom. Tie majú na snímke evidentne dostatočné odstupy, takže rozčesnutie kostrových konárov v budúcnosti nehrozí. Ak by ste chcela metrový kmienik, potom budete musieť všetky bočné odstrániť a nechať jednu os, na ktorej v priebehu sezóny vybudujete novú korunku. Stačí Vám 4-5 kostrových konárov. Dutú korunku by ste vypestovala ustrihnutím stredníka za posledným rozvetvením. Osobne mám lepšie skúsenosti s pestovaním prirodzenej koruny so stredníkom. Veľké úhly odstupu vzhľadom ku kmeňu často vedú k vylomeniu konárov vo vetre pod váhou úrody. Strihať môžete v priebehu marca, glejotok už nehrozí, ale tento víkend pre istotu postriekajte korunku napr. 0,8% roztokom Kuprikolu. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.249 (?), 11.3.2011 20:01
Nic nestříhejte, broskvoň z pecky vám sama udělá krásnou pravidelnou korunu!
Ano s největší pravděpodobností bude plodit, broskvoně plodí za pár let i z pecky.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|